Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
TÁPANYAGOK ENERGIÁT SZOLGÁLTATÓ TÁPANYAGOK (MAKROTÁPANYAGOK) Fehérjék - 1 g fehérje égéshője 17,2 kJ (4,1 kcal) – 10-15% Zsírok - 1g zsír égéshője: 38,9 kJ (9,3 kcal) – 15-25% CHO-ok - 1g CHO égéshője: 17,2 kJ (4,1 kcal) - 50-70% ENERGIÁT NEM ADÓ TÁPANYAGOK vitaminok ásványi anyagok víz TÁPANYAGNAK NEM SZÁMÍTÓ, EMÉSZTÉSBEN SZEREPET JÁTSZÓ ANYAGOK ballasztanyagok (pl. cellulóz) - rákmegelőző
A gyomor Alsó nyelőcső-záróizom Test Pilorus Patkóbél
A gyomor Funkció: a táplálék fehérjetartalmának emésztése (pepszin: fehérjebontó enzim) a táplálék fertőtlenítése, amelyet a gyomorsav végez (pH-ja 1-2) a táplálék homogenizálása, összekeverése a gyomorfal körkörös simaizmával
A gyomorfal Mucinosus sejt Fedősejt Fő sejt -nyáktermelés -a gyomorsavtermelésért felelős Fő sejt -pepszint termel
A máj
A máj Fő funkciói a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen epét termeli az anyagcsere folyamataiban nélkülözhetetlen fehérjéket termel, amely a szervezetben lezajló transzportfolyamatokhoz, a véralvadáshoz szükségesek
A hasnyálmirigy Langerhans-szigetek
A hasnyálmirigy Egyrészt emésztőmirigy, másrészt hormont termel (exokrin és endokrin része is van) emésztőnedv: lipáz, amiláz, peptidáz, szacharáz hormonok: (Langerhans-szigetek): inzulin, glukagon (+gasztrin, cholecisztokinin, szomatosztatin)
A tápanyagok Fehérjék (10-15%) Zsírok és olajok (15-25%) aminosavakból állnak állati és növényi fehérjéket különböztetünk meg Zsírok és olajok (15-25%) állati és növényi zsiradék Szénhidrátok (50-70%) egyszerű és összetett szénhidrátok
A vékonybél Éhbél - jejunum Csípőbél - ileum Hossza: 6-7 m
A vékonybélfal Bélbolyhok
A bélbolyhok Nyálkahártyasejt Epithelsejt
A bélbolyhok Ezeken keresztül történik a táplálék alkotóelemeinek felszívódása, miután az emésztés megtörtént aminosavak és cukrok - a vérbe jutnak a zsírsavak pedig a nyirokerekbe végső soron a portalis keringés révén a májba jutnak a felszívódott tápanyagok
A vastagbél Felszálló vastagbél Haránt vastagbél Leszálló vastagbél Vakbél Féregnyúlvány Sigmabél Végbél Végbélnyílás
Megjegyzések Keresztesvirágúak (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta) – vastagbél-cc. Protektív hatás Teljes kiörlésű gabonafélék (magas cellulóz tartalom) a szénhidrátok elhúzódó felszívódása Egyszerű szénhidrátok – hiperglikémia, hiperinzulinémia Napi kalóriabevitel – felhasznált kalóriamennyiség egyeztetése (norm., ülő életmód, max. 2000 kcal - felnőttben) Zsíros ételek fogyasztása: vastagbélrák kockázatának növelése Füstölt ételek (nitráttartalom) – gyomor carcinoma vaószínűségét növelik
Táplálkozási zavarok Anorexia nervosa Bulimia nervosa elhízás-feszültségevés
Táplálkozási zavarok