Védőoltások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Fertőző betegségek és megelőzésük
Immunológia Siklódi Enikő
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Megoldások.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Immunrendszer.
A védekezés.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Az immunsejtek miniatűr társadalma
Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
VAKCINÁCIÓ, POLIKLONÁLIS ÉS MONOKLONÁLIS ELLENANYAGOK
Az immunrendszer szervei és sejtjei
A nyirokrendszer és immunitás
Fertőző betegségek Világszerte az öt leggyakoribb fertőzéses halálok:
Immunrendszer Betegségei.
Készítette: Leidecker Orsolya
Készítette: Juhász Orsolya
Forró Tünde Immunizálás Forró Tünde
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
100 négyzetcentiméter felületen egy bevásárlókocsiban 860 ezer baktérium van, egy vécéülőkén 1180.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
Oltási reakciók, oltásokat kísérő nemkívánatos események
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Hitek és tévhitek az influenzáról
Védőoltás veleszületett immundefektus esetén
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A sínekről. (Krónikus betegségek, allergiák, visszatérő betegségek.)
Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó.
Vírusok.
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Bakteriális megbetegedések
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS. Monociták/makrofágok Dendritikus sejtek Granulociták NK sejtek komplement rendszer A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES.
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
AZ EXTRACELLULÁRIS PATOGÉNEKRE ADOTT IMMUNVÁLASZ.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
Védőoltások immunológiája
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
Védőoltások valós és vélt kontraindikációi
A nemi betegségek napjainkban
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
BCG lymphadenitis és ellátásuk
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Coeliákiás gyermekek olthatósága
Új oltóanyagok a magyarországi védőoltási rendszerben
Immunológiai alapok.
Immunitás és védőoltás. A védőoltás A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Védőoltások

Az immunitás formái Nem specifikus (veleszületett) immunitás humorális elemek komplementfehérjék: kaszkádszerűen (véralvadás fehérjékhez hasonlóan aktiválódnak akut fázis fehérjék sejtes elemek fagocita rendszer: a behatoló kórokozó bekebelezése és lebontása természetes ölősejtek: (Natural Killer-NK)-sejtek: tumorok, microorganizmusok és vírusok által fertőzött sejtek elpusztítása

Az immunitás formái Specifikus immunitás jellemzői: tanulás - alkalmazkodás - emlékezés sejtes elem: limfociták B-sejtek: a humorális immunválaszért felelősek immunglobulinokat termelnek T-limfocita: T-helper vagy citotoxikus T-sejt a celluláris immunválaszért felelősek humorális elem: immunglobulinok

A természetes immunrendszer sejttípusai A természetes (innate) IR ősi, az evolúció során kialakult gének termékeivel véd, nincs memóriája A természetes IR humorális (defenzinek, citokinek) és sejtes mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek együttműködnek A természetes IR egyes sejtjei az elpusztított kórokozók anti-génjeit bemutatják a specifikus IR sejtjeinek és meghatározzák a védekezés módját

Immunrendszer és az antigén prezentáció

A specifikus immunrendszer sejtjei T limfociták

Védőoltások A védőoltások célja a szervezet védelmének biztosítása egy meghatározott fertőző betegség ellen (specifikus immunitás) magát az ellenanyagot juttatjuk be (passzív immunizálás), beadott ellenanyagok a szervezetben viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt lebomlanak, védőhatásuk csak átmeneti. az oltóanyaggal (a kivédendő betegség kórokozóját vagy annak jellemző antigénjét tartalmazó készítménnyel) a szervezetet késztetjük ellenanyag termelésére (aktív immunizálás, vakcináció). specifikus immunválaszt vált ki, ami az immunmemória kialakulása után tartós védelmet biztosít.

Védőoltások Az oltóanyagként beadott kórokozók betegséget okozó hatását természetesen előzetesen megszüntetik, vagyis elpusztítják a kórokozókat (elölt vakcinák), vagy legyengítik azok hatását (élő, vakcinák). A nagyszámú antigén közül, amelyek a kórokozók (különösen a baktériumok) felszínén találhatók, csak néhány játszik szerepet az immunitás kialakításában. A vakcinák többsége ma már csak a védőhatás szempontjából fontos antigéneket tartalmazza. Bevezetése előtt minden vakcina sokszoros tesztvizsgálaton esik át. Hatékonyságukat és mellékhatásaikat először állatkísérletekben, utána önkéntesen jelentkező emberekben is ellenőrzik.

Védőoltások Oltási reakciók a védőoltások viszonylag gyakori velejárói, enyhe lokális (például fájdalom, pír, duzzanat) vagy általános tünetekkel (leggyakoribb a lázas reakció). NEM okoznak maradandó károsodást és néhány nap alatt rendszerint megszűnnek.

Védőoltások Oltási szövődmények Súlyos általános tünetnek tekintendő a 39,5 C feletti láz az oltás után 48 órán belül, anaphylaxia, bronchospasmus, gégeoedema, collapsus nem élő oltóanyagok esetében helyileg kiterjedt duzzanat és pír az oltás területén, amely beszűrődött és a comb anterolateralis felszínének nagyobb részét, illetve a felkar körfogatának nagyobb részét érintette.

Védőoltások Életkor Oltás HBsAg pozitív anyák újszülöttei, 12 órán belül 0-6 hetes hepatitis B ellen aktív-passsziv védőoltás BCG 2 hónapos* DPTa+IPV+Hib 3 hónapos** 4 hónapos** 15 hónapos** MMR 18 hónapos** 3 éves** DPTa+IPV 6 éves ** 11 éves*** DT 14 éves*** HBV Rövidítések: BCG = Bacille Calemette Guérin (tuberculosis elleni oltás); DPT= diphtheria, pertussis, tetanus elleni oltás; IPV =ínaktivált poliovírus vakcina Hib = Haemophilus influenzae B típusa elleni oltás; OPV = orális, attenuált élő poliovírus vakcina; MMR = morbilli, mumps, rubeola elleni oltás, Dt = diphtheria, tetanus elleni emlékeztető oltás.

Mumpsz fertőzés által okozott nyálmirigy gyulladás Védőoltások Mumpsz fertőzés által okozott nyálmirigy gyulladás (www.megved.hu/betegsegek/vedooltas.html)

Polio fertőzésen átesett afrikai gyermekek Védőoltások Polio fertőzésen átesett afrikai gyermekek (www.science.qj.net/WHO-Polio-gone-for-good-in-the-next-decade­/pg/49/­aid/­73461)

A rózshimlő jellegzetes kiütései Védőoltások A rózshimlő jellegzetes kiütései (www.esmas.com/salud/enfermedades/infecciosas/395647.html)