Településfejlesztés 2009. 02. 26. Forman Balázs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
A stratégiai tervezés módszertana
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A stratégiai tervezés történeti háttere
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Településmarketing Értékaudit.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Előadó: Dr. Kökényesi József 1. Az önkormányzatok EU-konform tervezési feladatai.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

Településfejlesztés 2009. 02. 26. Forman Balázs

A globális gazdasági tér A világ termelésének több, mint a fele…

A globális gazdasági tér nem nagyobb, mint a földterület 1,5%-án vagy Algéria területén koncentrálódik

Gazdasági potenciál Belgiumban

Gazdasági potenciál Közép-Európában

Globális városhálózat Źródło: Globalization and World Cities, http://www.lboro.ac.uk/gawc/

Globális városok hierarchiája Ryc. 3. Hierarchia miast światowych. Żródło: Friedman, 1986

Európai Pentagon EU 27 14% területe 32% lakossága 43% GDP

Döntéshozó központok

1. Az önkormányzatok EU- konform tervezési feladatai Tartalom: 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai 1.2. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai és az OP-ok kapcsolódásai

A tervezés dokumentumainak rendszere 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A tervezés dokumentumainak rendszere   Fejlesztési típusú tervek Rendezési típusú tervek Terü-leti tervek Területfejlesztési koncepciók (országos és regionális szinten) Területfejlesztési programok és tervek: -Átfogó Fejlesztési Terv -Nemzeti Fejlesztési Terv -Kiemelt térség fejlesztési programja -Regionális fejlesztési programok Területrendezési tervek: -Országos Területrendezési Terv -Kiemelt térségek területrendezési tervei -Megyék területrendezési tervei Tele-pülés Településfejlesztési koncepciók, településfejlesztési programok -Stratégiai programok -Operatív programok Településrendezési tervek: -Településszerkezeti terv -Szabályozási terv -Helyi építési szabályzat Építési telkek tervei Fejlesztési projektek Engedélyezési tervek Tender és kiviteli tervek

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A fejlesztési tervek kapcsolati ábrája Források állami EU helyi magán Országos Területfejlesztési Koncepció Országos szintű, többnyire ágazati jellegű fejlesztési terv Ágazati Fejlesztési és Operatív Programok állami EU helyi magán Regionális Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztési (Operatív) Program Megyei Területfejlesztési Program állami helyi magán Megyei Fejlesztési Terv Kistérségi (esetleg települési) Fejlesztési Program Kistérségi Fejlesztési Terv helyi magán A tervek egymásra való hatása, befolyásolásuk ereje; a kapcsolat a különböző szintek között lehet egyből közvetlen, nem feltételez hierarchiát A tervek megvalósulásának helyei

1.1. Nemzeti Fejlesztési Terv Az életminőség javítása Hosszú távú cél Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése NFT 2004-2006 Általános cél A gazdasági versenyképesség javítása A humán erőforrások jobb kihasználása Jobb minőségű környezet, fejlett infrastruktúra Kiegyensúlyo-zottabb regionális fejlődés Specifikus cél Versenyképesebb termelő szektor Növekvő foglalkoztatás és az emberi erőforrások fejlesztése Jobb infrastruktúra, tisztább környezet Erősebb regionális és helyi potenciál Prioritások Gazdasági versenyképesség OP Agrár- és vidékfejlesztési OP Humán erőforrás fejlesztési OP Regionális Környezetvé-delem és Infrastruktúra OP

A fejlesztési típusú tervdokumentumok 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A fejlesztési típusú tervdokumentumok Miért? Mit? Mikor? Miből? kérdésekre adnak választ. Gazdasági, társadalmi, szociális, politikai célkitűzéseket tartalmaznak. Az önkormányzatok határozatilag állapítják meg. Külső személyek részére jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztetnek. Indikatívak, fejlesztési lehetőségeket kínálnak.

Rendezési típusú tervdokumentumok tartalma 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai Rendezési típusú tervdokumentumok tartalma Hol? Hogyan? kérdésekre adnak választ Térbeli műszaki tervek Szabályozási munkarészeiket az önkormányzatok rendeletileg állapítják meg. Jogokat és kötelezettségeket állapítanak meg mindenki számára, aki építési beruházásokat tervez és valósít meg. Az építési engedélyek alapját képezik

A fejlesztési típusú települési dokumentumok összefüggései 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A fejlesztési típusú települési dokumentumok összefüggései Településfejlesztési koncepció Településfejlesztési program Éves településfejlesztési terv Akcióterv

Településfejlesztési koncepció 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai Településfejlesztési koncepció A települési szintű tervezés alapdokumentuma Olyan célrendszert tartalmaz, amely hosszú távra irányt mutat a fejlesztéssel kapcsolatos döntések meghozatalához A képviselőtestület határozatban fogadja el

A településfejlesztési koncepció kidolgozásához szükséges vizsgálatok 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A településfejlesztési koncepció kidolgozásához szükséges vizsgálatok Előzmény feltárás Terület vizsgálat Humán erőforrások vizsgálata A gazdaság és vállalkozások vizsgálata Az önkormányzat gazdasági szerepének vizsgálata Fejlesztő szervezetek Környezeti állapot Veszélyeztetett területek Védendő értékek Vonalas infrastruktúra Vizsgálati összefoglaló

A településfejlesztési koncepció tartalma 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A településfejlesztési koncepció tartalma A fejlődés lehetséges forgatókönyveinek bemutatása A realitásokon alapuló optimális forgatókönyv kiválasztása A fejlődést befolyásoló külső és belső tényezők Az optimális fejlődési út választásához szükséges információk A pozitív jövőkép stratégiája A kockázatok kivédésének lehetőségei

A településfejlesztési program készítésének logikája 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A településfejlesztési program készítésének logikája Célhierarchia: „Miért?” Átfogó célok Specifikus célok Operatív célok Beavatkozási területek: „Mit és hogyan?” Program Prioritás Intézkedés

A településfejlesztési program felépítése 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A településfejlesztési program felépítése Átfogó fejlesztési cél Stratégiai célok A stratégiai célokhoz kapcsolódó prioritások A prioritásokhoz kapcsolódó intézkedések Az intézkedésekhez kapcsolódó projektek

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai Fogalmi meghatározások Átfogó fejlesztési cél: a település komplex, a társadalmi, gazdasági, infrastrukturális fejlesztések együttesével megcélzott fejlődési iránya Stratégiai célok: a település jövője szempontjából legfontosabb, távlatos fejlesztési irányok Prioritások: a stratégiai célokhoz illeszkedő, fontossági sorrendet is tükröző, konkrét fejlesztési célok Intézkedések: a prioritások megvalósítása érdekében végrehajtandó, komplex, operatív tevékenységek, melyek tartalmazzák a megvalósítás feltételrendszerét is   Fejlesztési projekt: egy konkrét cél érdekében, egységes menedzsment irányítása alatt, előre meghatározott időkereten és költségvetésen belül megvalósuló összefüggő tevékenység   

Településfejlesztési akcióterv 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai Településfejlesztési akcióterv Egy meghatározott településrész (szerkezeti egység) komplex rendezéséhez, fejlesztéséhez, működéséhez szükséges projektek koherens, célhierarchiába, időbe, térbe rendezett összessége Választ ad a:”Pontosan hol, mikor, milyen összefüggésrendszerben, miből?” kérdésre Eredményes megvalósításának feltétele a projektek pénzügyi forrásainak feltárása, a projektek „illesztése”

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A komplex településfejlesztési akcióterv tartalma 1. I. A településfejlesztési akcióterület meghatározása II. Az akcióterület állapotvizsgálata A tulajdonviszonyok értékelése A tulajdonosi szándékok feltérképezése Piaci helyzetértékelés Az út-, és közműhálózat értékelése

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A komplex településfejlesztési akcióterv tartalma 2. III. Operatív település- (város) -fejlesztési koncepció A közszféra (a pályázó) operatív fejlesztési programja Az akcióterületen belüli út-, és közműhálózat felújításával, ill. fejlesztésével kapcsolatos feladatok Az akcióterületet feltáró út-, és közműhálózat felújításával, ill. fejlesztésével kapcsolatos feladatok A zöldterületek fejlesztésével kapcsolatos feladatok A magánszféra által a közszféra fejlesztései nyomán megvalósítható építési program

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai A komplex településfejlesztési akcióterv tartalma 3. IV. Pénzügyi koncepció A akció megvalósításának átfogó pénzügyi terve A várható források A megvalósításhoz szükséges források Pénzügyi forgatókönyv

Az EU-csatlakozás után rendelkezésre álló források 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai és az Operatív Programok kapcsolódásai Az EU-csatlakozás után rendelkezésre álló források Strukturális Alapok Kohéziós Alap Közösségi kezdeményezések Magyar kormányzati támogatások Magántőke befektetések Vállalkozói források bevonása -PPP konstrukciók Társulati (lakossági) források Önkormányzati saját forrás Hitel

Településfejlesztési koncepció Településfejlesztési program 1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai és az Operatív Programok kapcsolódásai Milyen út vezet a településfejlesztési tervtől az Operatív Programokig? /1/ Településfejlesztési koncepció Településfejlesztési program Prioritások és intézkedések meghatározása Településfejlesztési projektek definiálása

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai és az Operatív Programok kapcsolódásai Milyen út vezet a településfejlesztési tervtől az Operatív Programokig? /2/ 5. A projektek Operatív Programokhoz való kapcsolódási lehetőségének vizsgálata: Feladat: projektvizsgálat az illeszthetőség szempontjából. „Milyen pénzügyi lehetőségek állnak rendelkezésre?” Válaszadás arra a kérdésre, hogy :”Milyen forrásból célszerű megvalósítani?” Mérlegelési szempontok: Hatékonyság, Időfaktor Objektív pénzügyi lehetőségek

1.1. Az önkormányzatok településfejlesztési dokumentumai és az Operatív Programok kapcsolódásai Milyen út vezet a településfejlesztési tervtől az Operatív Programokig? /3/ 6. Az Operatív Program intézkedéseinek áttekintése 7. A Program-kiegészítő Dokumentum áttekintése 8. A megfelelő pályázati kiírás azonosítása 9. És ha nincs megfelelő pályázat? 10. A projekt módosítás lehetőségeinek vizsgálata 11. Illesztés a pályázati lehetőségekhez Megvalósításra szánt projektek illesztése a rendezési tervhez és a településfejlesztési akciótervekhez Szükség esetén rendezési terv módosítás