Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Mindennapi kémia Általános kémia „Celebek” Kőolajkutatás
Szerves kémia.
A szerves kémia alapjai
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Szerves kémia Szacharidok.
A VEGYI KÉPLET.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Kémiai kötések Molekulák
ARÉNEK. gr. aroma = fűszer, illat gyűrűs szénhidrogének, jellegzetes szaguk van, stabil vegyületek, a sűrűségük kisebb a víz sűrűségénél, a kőolajból.
A tankönyvben a oldalon. Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl.
Észterek.
Izoméria előadó: Dr. Bak Judit
Telítetlen szénhidrogének
Szerves vegyületek csoportosítása és kémiai tulajdonságai: Alkánok Alkánok konformációja Cikloalkánok ÁOK/ I évfolyam előadó:Dr. Bak Judit 1.
I. Konformáció II. Szerves vegyületek csoportosítása és kémiai tulajdonságai: Alkánok ÁOK/ I évfolyam előadó:Dr. Bak Judit 1.
Szervetlen kémia.
TÖMEGSPEKTROSZKÓPIA Az ionizáció során a molekula gerjesztett állapotba kerül, és többlet energiája töredezési folyamatokat eredményez. Kötések felhasadásával.
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
Szénhidrogének – alkének, alkinek
Szénhidrogének - alkánok
Szénvegyületek térbeli ábrázolása, projektív képletek.
Szénhidrogének heteroatommal: Halogénezett szénhidrogének.
1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.
Többatomos molekulák Csak az atomok aránya adott a molekulán belül
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
Az oxigén 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Alkalmazott gázkromatográfia II.
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
A kvantum rendszer.
Petrolkémia Gresits Iván Petrolkémia kőolaj komponensek feldolgozásával foglalkozó iparág. Nyersanyagai: különböző földgázok, finomítói.
Összefoglalás.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
Aromás szénhidrogének
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
telített szénhidrogének
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
telítetlen szénhidrogének
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
A szénhidrogének fizikai tulajdonságai. Alkánok (paraffinok) NévKépletOlvadáspont ( o C) Forráspont ( o C) Sűrűség (g/cm 3 ) MetánCH ,5-161,5- EtánC2H6C2H6.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
A kén=Sulfur.
A kémiai egyenlet.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
Alkének kémiai tulajdonságai
Gresits Iván Petrolkémia Gresits Iván
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Oxigéntartalmú szerves vegyületek oxovegyületek
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
1-pentanol C5H12O, M = 88.
Sztereokémia.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Alkossunk molekulákat!
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
Előadás másolata:

Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének között ?Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének között ? Miben különböznek a telített szénhidrogének a telítetlenektől ?Miben különböznek a telített szénhidrogének a telítetlenektől ? Melyik csoportba tartoznak az alkánok ?Melyik csoportba tartoznak az alkánok ?

Ma tanuljuk! Ma tanuljuk ! Az alkánok molekuláit és azok írását, Az alkánok molekuláit és azok írását, mi a homológ sor, mi a homológ sor, mi az alkilcsoport, mi az alkilcsoport, a szerves vegyületek elnevezésére vonatkozó a szerves vegyületek elnevezésére vonatkozó rendszert (IUPAC- nómenklatúra), rendszert (IUPAC- nómenklatúra), mik az izomerek? mik az izomerek?

Az első tíz alkán molekulaképlete - a homológ sor CH 4 metán CH 4 metán CH 3 - CH 3 etán CH 3 - CH 3 etán CH 3 - CH 2 -CH 3 propán CH 3 - CH 2 -CH 3 propán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 3 bután CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 3 bután CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 pentán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 pentán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 hexán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 hexán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 -CH 3 heptán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 -CH 3 heptán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 oktán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 oktán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 nonán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 nonán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 -CH 2 - CH 2 -CH 3 dekán CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 -CH 2 - CH 2 -CH 3 dekán Az egymást követő vegyületek azonos atomcsoporttal különböznek egymástól, a metiléncsoporttal - CH 2 -.Az egymást követő vegyületek azonos atomcsoporttal különböznek egymástól, a metiléncsoporttal - CH 2 -. Görögül: homo=azonos; logosz=szó Görögül: homo=azonos; logosz=szó

Az alkánok általános képlete C n H 2n+2 - az n a szénatomok száma

A homológ sor  A homológ sor az azonos általános képletnek megfelelő vegyületek olyan sora, amelyekben az egymást követő vegyületek azonos atomcsoporttal különböznek egymástól.

Mi az alkilcsoport ?  CH 4 metán -CH 3 metil  C 2 H 6 etán -C 2 H 5 etil  C 3 H 8 propán -C 3 H 7 propil Az alkilcsoport az alkán olyan molekularésze, amelynek van egy szabad vegyértéke, mert hiányzik egy hidrogénje.  Az alkilcsoport az alkán olyan molekularésze, amelynek van egy szabad vegyértéke, mert hiányzik egy hidrogénje.

Hogyan adunk nevet az alkánoknak? Hogyan adunk nevet az alkánoknak? Meghatározzuk az alapláncot Meghatározzuk az alapláncot (a leghosszabb szénatom-láncot)

-bután H 3 CCHCH 2 CH 3 CH metil Megszámozzuk az alapláncban a szénatomokat, attól a láncvégtől kezdve, amelyikhez a csoport/ok közelebb állnakMegszámozzuk az alapláncban a szénatomokat, attól a láncvégtől kezdve, amelyikhez a csoport/ok közelebb állnak Meghatározzuk az alkilcsoportot (CH 3 - metil,Meghatározzuk az alkilcsoportot (CH 3 - metil, C 2 H 5 – etil...) és annak/azok nevét az alaplánc elé írjuk (ABC sorrendben, ha többen vannak) C 2 H 5 – etil...) és annak/azok nevét az alaplánc elé írjuk (ABC sorrendben, ha többen vannak) Hogyan jelöljük az alkilcsoportokat?

Több alkilcsoport esetében: Több alkilcsoport esetében: ,2,3 - 2,2,3 - trimetil - bután Ha egy csoportból több is kapcsolódik az alaplánchoz, a megfelelő előtaggal (di, tri, tetra...) utalunk a számukra. Mindegyik helyzetét a megfelelő szénatomszámmal jelöljük. Ha egy csoportból több is kapcsolódik az alaplánchoz, a megfelelő előtaggal (di, tri, tetra...) utalunk a számukra. Mindegyik helyzetét a megfelelő szénatomszámmal jelöljük. 2

Alkossuk meg a következő molekulát modellek segítségével ! Alkossuk meg a következő molekulát modellek segítségével !

És ezt is !

Mi a nevük ezeknek a molekuláknak ?

Külön-külön számoljátok meg a szénatomok és a hidrogénatomok számát Azonos-e ez a kettő molekula? Azonos-e ez a kettő molekula? Miben egyeznek meg? Miben egyeznek meg? Miben különböznek? Miben különböznek? Elkészíthető-e egy harmadik molekula is? Elkészíthető-e egy harmadik molekula is?

Ezek izomerek ! C 4 H 10 ↔ bután 2-metil-propán C 4 H 10 ↔ Izomerek azok a vegyületek, amelyek különbözőek, de mégis azonos a molekulaképletük (összképletük). Az egyes atomfajtákból ugyanannyit tartalmaznak, de azok más sorrendben kapcsolódnak egymáshoz. Egyébként a fizikai és a kémiai tulajdonságaik is különböznek.

Házi feladat Sorold fel az alkánok homológ sorát! Sorold fel az alkánok homológ sorát! Mik az izomerek? Mik az izomerek? Hány izomere van a pentánnak? Hány izomere van a pentánnak? Rajzold lea 2,2,3,3-tetrametil-pentán szerkezeti képletét. Rajzold le a 2,2,3,3-tetrametil-pentán szerkezeti képletét. Rajzold le a 3-etil-2,4- dimetil-nonán szerkezeti képletét. Rajzold le a 3-etil-2,4- dimetil-nonán szerkezeti képletét.