38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
A bolgárok és a magyarok letelepedésének hatása a délszlávokra
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
8. A Föld történetének időbelisége, órája
A történelem forrásai „Mélységes mély a múltnak kútja.
Minden, matematikusi ismeretekkel fertőzött leendő mérnök számára alapvető kihívás, hogy a túlságosan egyszerű dolgokból többet hozzon ki. Így például.
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Fizika Bevezető 6. osztály.
Régészet Szerényi Dóra
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
A magyar nyelvtörténet korszakai
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Az angol nyelv diadalútja
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
Az etruszkok eredetének kérdése (röviden)
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Kultúra és kultúrák Az emberi kultúra mint evolúciós rejtvény.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
A NÉPRAJZTUDOMÁNY ÁGAI
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
Ómagyar kor ( ).
A magyarság őstörténete
A honfoglalás.
A magyarok őstörténete
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Kutatásmódszertani dilemmák
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A TANK A harcmező ura.
3. A Kijevi Rusz és a magyarok
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
Informatikai alapfogalmak
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.
3. A Kijevi Rusz és a magyarok Magyar őstörténet 2015/2016, 2. félév.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Szülői értekezlet
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
A fizika mint természettudomány
Komenczi Bertalan Információelmélet
Európai Uniós Alapismeretek
10. Dél-uráli (udmurtiai, tatárföldi, baskíriai) régészeti kultúrák
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
2018.május-június érettségi vizsga eredményei 2018.augusztus 31.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Előadás másolata:

38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán

A származás sokfélesége A 19. században úgy gondolták, hogy a mai népek származása egyszerűen visszakövethető, és a nyelv és a történelem határozza meg. Mára ez az elképzelés idejétmúlttá vált, más tényezőket is figyelembe kell venni. Nyelv Biológiai eredet A népművészet Az életmód Az anyagi kultúra Viszonylag sok elmélet létezik, ezek közül néhány tudományosan megalapozott, azonban sok légbőlkapott. Az őstörténet kérdései gyakran éles közéleti vitákra adnak okot

A kutatás nehézségei A magyarság őshazájáról, eredetéről nem maradtak fenn írásos emlékek. A mai hazájukhoz közeledve szaporodnak meg az arab, bizánci és egyéb források, de azok értelmezése nehéz. Az archeológia, a paleobotanika, a nyelvészet és az egyéb tudományágak adatai nem adnak egyértelmű válaszokat. A magyar őstörténettel kapcsolatos kutatások mai eredményei nem tekinthetők véglegesnek, a jövő bizonyára új eredményeket hoz.

Mi az őstörténet? Az őstörténet a magyarság történetének honfoglalás előtti időszaka. Ezt több tudomány tanulmányozza. Nyelvtudomány A biológia különböző résztudományai (antropológia, paleontológia, archeobotanika, mikrobiológia) régészet néprajz filológia (görög, arab, perzsa, ószláv források megismerése)

Miért nem elégséges csak a nyelv vizsgálata? A magyarság legközelebbi nyelvrokonai, biológiai értelemben más embertípusba tartozik (A manysik és a chantik mongoloid jelleget mutatnak) Érdemes megfontolni az afroamerikaiak esetét (angolul beszélnek, de nem Angliából származnak) Érdemes megfontolni az egyes Dél-Amerikai államok esetét (több olyan állam van, amelynek a lakói részben Európából, részben Afrikából származnak, de az őslakók létszáma is jelentős)

Miért nem elégséges csak a biológiai eredet figyelembe vétele A magyarok embertanilag nem különböznek döntően a ma a magyarok körül élő népektől, mégsem szlávok, germánok stb. A 19. századi antrolpológiai jegyeket mérő irányzat nem teljesen alkalmas arra, hogy az egyes öröklődő tulajdonságokat magyarázza. A mikrobiológiai kutatások, még nincsenek azon a szinten, hogy tömegesen alkalmazzák őket (egyelőre túl drágák) Az izalandiakat, valamint Kelet-Anglia lakosságát már módszeresen tanulmányozták és érdekes, eddig nem ismert összefüggéseket tártak fel.

Miért nem elégséges a népművészet kutatása A népművészet jelentőségét sokáig nem ismerték fel, noha nagyon fontos. A népművészetben tarósan megmaradnak bizonyos formák, de azok jelentkezése és eltűnése nem jelent szükségszerűen nyelvváltást, vagy új népesség megjelenését. A magyar népzene számos módon kapcsolódik a környező népek népzenéjéhez, de mondavilága jelentősen eltér.

Miért nem elégéséges az életmód vizsgálata Az életmód vizsgálatának jelentősége az utóbbi időben felértékelődött Köztudott, hogy az ismert történelműnk folyamán a magyarság több életmódváltáson esett át. Nelvrkonaink, a környező népek is többféle életmódot folytattak a közelmúltban.

Miért nem elégséges az anyagi kultúra eredményeinek kutatása A tárgyak használata és megléte, nem jelenti azt, hogy az egy bizonyos közösséghez köthető, régebben is létezett kereskedelem, és technológiák átvétele (és utánzása). Az anyagi kultúra gyorsabban, de lassabban is változhat mint a különböző népek Több olyan sírt is feltártak már, amelyekben az eltemetett tárgyak nem egyértelműen utalnak egy etnikai közösségre.

Egyszerű válasz nem adható a magyarság eredetének kérdésére. Összegzés A magyarság eredetét az összes releváns tény figyelembevételével érdemes kutatni. Egyszerű válasz nem adható a magyarság eredetének kérdésére.

Felhasznált irodalom: Róna tas András: A honfoglaló magyar nép (bevezetés a korai magyar történelem ismeretébe). Balassi Kiadó, Budapest, 1996.