Hálózati réteg Csányi Zoltán, 2011.11.13.. A hálózati réteg feladatai Forgalomirányítás Torlódásvezérlés Hálózatközi együttműködés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Advertisements

Városi közforgalmú közlekedés tervezése 1 Hálózat
Váltóállítás egyedi inverterrel
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
HÁLÓZATOK.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
2. előadás.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon konferencia november 15. Dr. Simon Vilmos Önszerveződő mobil hálózatok: lehetséges.
Hálózati alapismeretek
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Útvonal-kijelölés, útvonalválasztás, routing
Kommunikációs hálózatok idősorainak analízise neuronhálózatokkal Máté György Diplomamunka Témavezető: Csabai István.
13.a CAD-CAM informatikus
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
OSI Modell.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
OSPF Zelei Dániel.
Routing Information Protocol
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A hálózati réteg 6. fejezet. Forgalomirányítás A forgalomirányítási algoritmus (routing algorithm) a hálózati réteg szoftverének azon része, amely azért.
Utazási igények becslése a közösségi közlekedésben
Takács György 5-6. előadás ,
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
21. Távközlő Hálózatok előadás
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Intelligens közlekedési rendszerek az ÁAK zrt. hálózatán Jákli Zoltán hálózatkezelési igazgató 37. Útügyi Napok, Sopron, szeptember 9-10.
1 CONNECT II.: Fejlesztési koncepció, migrációs út tervezése az ÁAK forgalomirányító központjához Perjés Tamás közlekedési igazgató COWI Magyarország.
Intelligens közúti kereszteződés
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Megbízható harmadik generációs mobil távközlő hálózatok tervezése genetikus algoritmussal Szigeti János Konzulensek: Cinkler Tibor (TTT) Szlovencsák Attila.
Összetevő- és telepítési diagram
Gyakorlat 6. Számítógép hálózatok I.
A hálózati elemek együttműködése
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép hálózatok.
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
Vadász Ea6 1 Számítógéphálózatok A hálózati réteg Távadatfeldolgozás 2000/2001. tanév Dr. Vadász Dénes.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Rendelkezésre álló sávszélesség mérések alkalmazása az OTP-ben vitaindító előadás Hága Péter és a többiek az ELTE- ről HeHOK meeting ápr.13.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Egyéb műszaki jellemzők
Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
A hálózati réteg forgalomirányítás. Forgalomirányítás A forgalomirányítás (routing) feladata a a csomagok hatékony (gyors) eljuttatása az egyik csomópontból.
Kommunikáció a hálózaton
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon
Hálózatok építése és üzemeltetése
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
5. Hálózati réteg Feladata:
Előadás másolata:

Hálózati réteg Csányi Zoltán,

A hálózati réteg feladatai Forgalomirányítás Torlódásvezérlés Hálózatközi együttműködés

Forgalomirányítás Egy bemenő csomagot melyik kimenő vonalon kell továbbítani Útvonalválasztás történhet minden egyes csomagra külön, és történhet csak egyszer, amikor egy új összeköttetés létesül.

Forgalomirányító algoritmussal szembeni követelmények: Egyszerűség, megbízhatóság Helyesség (azt tegye, ami a dolga → egy példányban, a megadott címre) Robosztusság: meghibásodás esetén is maradjon működőképes

Forgalomirányító algoritmussal szembeni követelmények - 2: Stabilitás: indulástól véges idő alatt stabil állapotba kerüljön Optimalitás: pl. költség, késletetés, min. ugrásszám szempontjából

Forgalomirányító algoritmussal szembeni követelmények - 3: Adaptivitás: adaptív, ha képes önállóan felépülni és alkalmazkodni a pillanatnyi körülményekhez

Torlódás Ha a hálózatban vagy annak egy részében túl sok csomag van jelen, akkor a teljesítmény erősen lecsökken.

Forgalomirányító algoritmusok Dinamikus forgalomirányítás Statikus forgalomirányítás

Dinamikus forgalomirányítás Figyelembe veszi a pillanatnyi forgalom és a topológia mért vagy becsült értékeit. Az adott pillanat legjobb megoldását kínálja.

Statikus forgalomirányítás Nem veszi figyelembe a pillanatnyi forgalom és a topológia mért vagy becsült értékeit. Előre kiválasztott úton megy végbe a továbbítás.

Statikus útvonal A hálózati rendszergazda által a forgalomirányítóba beprogramozott útvonal.

Dinamikus útvonal Olyan útvonal, amelyet egy hálózati irányító protokoll automatikusan módosít a hálózati topológia vagy a forgalom jellemzőinek változása függvényében.

Forgalomirányítási döntési módszerek A legrövidebb út algoritmus Többutas forgalomirányítás Centralizált forgalomirányítás Elszigetelt forgalomirányítás Elárasztás (flooding) Csomagszórásos forgalomirányítás

Távolságvektor alapú irányító protokoll (pl.: RIP, IGRP): A hálózatban minden összeköttetéshez egy irányt (vektort) és egy távolságot határoz meg. Az egyes forgalomirányítóknak nincs pontos képük a hálózat topológiájáról

Kapcsolatállapot alapú irányító protokoll (pl.: OSPF): más néven: Legrövidebb út protokoll, shortest path first (SPF) a hálózat teljes topológiáját leképezi

A legrövidebb út algoritmus

Figyelembe vett tényezők: távolság csatornakapacitás, sávszélesség átlagos forgalom kommunikációs költség mért késleltetés egyéb tényezők

Mértékek A „legjobb útvonalat” minden irányító protokoll másként értékeli. Az irányító protokollok egy számot, más néven mértéket generálnak a hálózat valamennyi útvonalához.

Minél kisebb a szám (mérték), annál jobb az útvonal. A használt mértékek az alkalmazott irányító protokolltól függnek.

Torlódásvezérlő algoritmusok Pufferek előrefoglalása (először híváskérési csomag a hálózaton) Csomageldobás Izaritmikus torlódásvezérlés (az alhálózatban „engedélyek” keringnek) Forgalomszabályozás Lefojtócsomagok (terhelés figyelése)