Eseményalgebra, kombinatorika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
I. előadás.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Valószínűségszámítás
Kombinatorika és VALÓSZÍNŰSÉG SZÁMÍTÁS
Adat információmennyisége és információtartalma
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
2006. február 24. Telefonos feladat Nagypapa 63 évvel idősebb unokájánál, aki idén még nem töltötte be a 16. életévét. Szü- letési évszámuk ugyanazokból.
Műveletek logaritmussal
Eseményalgebra, kombinatorika
Valószínűségszámítás
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
INFOÉRA 2006 Kombinatorika
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Algebra a matematika egy ága
Halmazok, relációk, függvények
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Készítette: Pető László
permutáció kombináció variáció
Permutáció, variáció, kombináció
Készítette: Balogh Zsófia
Halmazok Gyakorlás.
Valószínűségszámítás
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Halmazok Összefoglalás.
Valószínűségszámítás
Halmazműveletek.
Halmazok Tanítás.
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
Kombinatorika összefoglalás
Kombinatorika és gráfelmélet
Kombinatorika Gyakorló feladatok.
Kombinatorika Véges halmazok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
A KOMBINATORIKA TÁRGYA
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
1. feladat Hány olyan permutációja van az 1,2,3,4,5,6,7,8 elemeknek, amelyekben az első három helyet a 6,7,8 elemek foglalják el valamilyen sorrendben.
n! = n(n-1)! Definíció szerint: 0! = 1
VARIÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
KOMBINÁCIÓK ISMÉTLÉS NÉLKÜLI ESET DEFINÍCIÓ
Alapfogalmak.
Binomiális eloszlás.
Valószínűségszámítás
I. előadás.
TMBONKIKRAOAI ANTMOKIKRAOBI MONKBIIKRATOA BIOMKANAKTOIR OMKBNRAITOIKA
Valószínűségszámítás III.
Valószínűségszámítás
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
A HÁROMSZÖGSZÁMOKRÓL - SZEMLÉLETESEN
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
Integrálszámítás.
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
I. Előadás bgk. uni-obuda
Valószínűségszámítás
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Eseményalgebra, kombinatorika

Eseményalgebra Definíció. Véletlen kísérletnek nevezünk minden olyan megfigyelést, melynek több kimenetele lehetséges, és a véletlentől függ, (azaz az általunk figyelembevett feltételek nem határozzák meg egyértelműen), hogy a lehetséges kimenetelek közül melyik következik be.    Definíció. A kísérlet lehetséges kimeneteleit elemi eseményeknek, az elemi események halmazát pedig eseménytérnek nevezzük.   Az eseményteret -val, az elemi eseményeket pedig -val jelöljük. Példa: Kockadobás két különböző kockával  = {(i, j) : 1  i, j  6}

Eseményalgebra Definíció. A véletlen esemény az  eseménytér egy részhalmaza. Egy esemény akkor következik be, ha a kísérlet során adódó elemi esemény a szóban forgó részhalmaz eleme. Példa: Két különböző kockával történő kockadobás esetén legyen az A esemény az, hogy a dobásösszeg nem nagyobb, mint 6. Ekkor A = {(i, j): i + j  6}. Az eseményeket általában A, B, C,... betűkkel fogjuk jelölni. Definíció. Biztos esemény az az esemény, amely a kísérlet kimenetelétől függetlenül mindig bekövetkezik. Nyilván a biztos esemény megfelel az  halmaznak, ezért a biztos eseményt is szokás -val jelölni. Lehetetlen esemény () az az esemény, amely a kísérlet kimenetelétől függetlenül sohasem következik be. Az A esemény ellentett eseménye (vagy komplementer eseménye) az az esemény, amely akkor és csak akkor következik be, ha A nem.

Műveletek események között Definíció. Az A és B események összege az A + B-vel jelölt esemény, amely akkor és csak akkor következik be, ha A és B közül legalább az egyik bekövetkezik. Az A és B események szorzata az A·B-vel jelölt esemény, amely akkor és csak akkor következik be, ha A is és B is bekövetkezik. Az A és B események különbsége az A - B-vel jelölt esemény, amely akkor és csak akkor következik be ha A bekövetkezik, de B nem. Az A és B események egymást kizárják, ha A·B = . Az események teljes eseményrendszert alkotnak, ha  (i = 1, 2,..., n,...) és 1./ , ha i  j, továbbá 2./

Kombinatorika A kombinatorika a véges halmazok elméletével foglalkozik. Az általunk vizsgált problémák két fő területre oszthatók: 1./ különböző sorrendben való elhelyezés, 2./ különböző módon való kiválogatás.   Az első kérdéskör a permutációk, a második a kombinációk, a kettő együtt pedig a variációk témaköréhez vezet.

Permutációk Ismétlés nélküli permutációk Definíció. Adott n db különböző elem. Ezen elemek egy lehetséges sorrendjét az n elem egy permutációjánaknak nevezzük. Tétel. n különböző elem összes lehetséges permutációinak száma: = n! Példa: 1./ A 0, 1, 2, 3, 4, 5 számjegyek felhasználásával hány olyan hatjegyű számot írhatunk fel, amelyben minden számjegy csak egyszer fordul első?   2./ Tíz regény közül az egyik háromkötetes, a többi egykötetes. Hányféleképpen tehetjük fel a könyveket a könyvespolcra, ha a háromkötetes regény könyveinek egymás mellett kell lenniük? 3./ 10 házaspárt szeretnénk leültetni egy egyenes asztal mellé. Hányféle sorrend lehetséges, ha a házaspárok egymás mellett ülnek?

Ismétléses permutációk Definíció. Az olyan permutációt, amelyben a permutálandó elemek között egyenlők is vannak ismétléses permutációknak nevezzük. Tétel. Ha n elemből k egyenlő, a többi pedig ezektől és egymástól is különböző, akkor ezen elemek ismétléses permutációinak a száma: Általánosan: Ha n elemből k egyenlő, majd újabb l egyenlő, melyek az előzőektől különböznek, stb., akkor ezen elemek ismétléses permutációinak a száma: Tétel. Példa: 1./ Határozzuk meg az 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4 elemek permutációinak számát! Ezek között hány olyan van, amelyben az első helyen a 2-es számjegy áll? 2./ Hány hatjegyű páros szám alkotható a 2, 2, 3, 5, 6, 6 számjegyekből? 3./ Hányféleképpen tölthetünk ki egy TOTÓ szelvényt - ha 13 mérkőzésre tippelünk - úgy, hogy 8 darab 1-es, 2 darab x-es és 3 darab 2-es tipp legyen rajta?

Variációk Ismétlés nélküli variációk Definíció. Legyen adott n különböző elem. Válasszunk ki közülük k darabot (k  n) és képezzük ezek egy permutációját. Ezt n elem k-d osztályú variációjának nevezzük.   Tétel. n különböző elem k-d osztályú variációinak a száma: Példa: 1./ Hány olyan ötjegyű szám van amelynek számjegyei különbözőek? 2./ Hány 5-tel osztható ötjegyű számot írhatunk fel a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 számjegyek felhasználásával?

Ismétléses variációk Definíció. Legyen adott n különböző elem. Ha ezen elemek k-d osztályú variációinak képzésénél egy elemet nemcsak egyszer, hanem többször is kiválaszthatunk, akkor az ily módon nyert variációt n elem k-d osztályú ismétléses variációjának nevezzük. Tétel. n különböző elem k-d osztályú ismétléses variációinak a száma: Példa: 1./ Hány olyan negyedosztályú ismétléses variáció készíthető az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 számjegyek felhasználásával, melynek első jegye 1-es? 2./ Hány ötjegyű szám írható fel a 0, 1, 2 számjegyek felhasználásával? 3./ Hányféleképpen lehet különböző módon kitölteni egy egyhasábos TOTO szelvényt?  

Kombinációk Ismétlés nélküli kombinációk Példa: Definíció. Ha n különböző elemből kiválasztunk k darabot oly módon, hogy a kiválasztott elemek sorrendjére nem vagyunk kíváncsiak, n elem k-d osztályú kombinációjáról beszélünk. Tétel. n elem k-d osztályú kombinációinak a száma: Példa: 1./ A „ hatos ”, vagy az „ ötös ” LOTTÓ szelvényből kell többet különböző módon kitölteni, hogy biztosan legyen egy hatos, vagy egy ötös találatunk? 2./ A 32 lapos magyar kártyából kiválasztunk 10 lapot. Hányféleképpen fordulhat elő ilyen kiosztásban, hogy a 4 ász a 10 lap között legyen?

Ismétléses kombinációk Definíció. Ha n különböző elem k-d osztályú kombinációit úgy képezzük, hogy az elemeket többször is, mégpedig akárhányszor felhasználhatjuk, akkor ismétléses kombinációkat kapunk. Tétel. n különböző elem k-d osztályú ismétléses kombinációinak a száma: Példa: 1./ Egy gyerek 5 különböző fagylaltból választhat egy háromgombócos adagot. Hányféle lehetősége van a választásra? A tölcsérben a gombócok sorrendjére nem vagyunk tekintettel. 2./ Hányféleképpen választhatunk ki a magyar kártyából 5 lapot, ha csak a színeket vesszük figyelembe?