KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Advertisements

Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Paleolit táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A Mendel-i öröklődés Falus András
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
A helyes táplálkozás.
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
6. tétel.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Horváth Krisztián A Vitamin.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Domináns episztázis – lovak
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Az ember táplálkozása.
Egészségtudat és kemizáció
Tápanyagok.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Fenntarthatóság, környezettudatosság
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Környezet és egészség.
Az éhezés.
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN Egészség, betegség, környezet típusai (globális problémák és az egészség)

KÖRNYEZETEGÉSZSÉGTAN Tárgya: Az emberi létet egészséget befolyásoló tény.ők öszessége / \ külső belső ökoszisztémák homeostatis Elemei: fizikai,(nyomás, hő) genetikai 40% biológiai(allergia) körny.állap.40% szociális eü.ellátás 10% pszichoszociális magatart. 10%

BELSŐ KÖRNYEZET EGÉSZSÉG – BETEGSÉG 1. Tolerancia: - genetikai változékonyság, rekombináció 60000 milliárd sejt→ sejth. sejtpl. sejtmag 1 sejt→ 23 pár kromoszóma 1 kromoszóma→108000 gén 1 gén→ 1 fehérje 1 gén (allél) = 1 fehérje

GENOTÍPUS, FENOTÍPUS Genotípus: az öröklött tulajdonságok összessége / \ homozigóta heterozigóta Fenotípus: megjelenő tulajdonságok összessége / \ domináns-recesszív intermedier Mutáció: hirtelen, öröklődő változás, gén, kromoszóma – és genom mutáció

EGÉSZSÉG, BETEGSÉG 2. Környezeti ártalmak megelőzése: / \ / \ primer prevenció secunder prevenció ok megelőzése eü.normák pl.: problémák: több kórok→állatkis enyhe tox.hatás→ felhalm. IN VITRO: élő szervezeten kívüli vizsgálat, kísérlet IN VIVO: élő szervezetben zajló vizsgálat, kísérlet

BELSŐ KÖRNY. VIZSGÁLATOK Demográfiai vizsgálatok: -népességszám -népsűrűség -életkor és nemek aránya -foglalkozási szerk.

NÉPESSÉGSZÁM 1. 10000 éve 5-10 millió fő i.e. 500 100-120 millió fő i.sz. 500 250 millió fő 1500 500 millió fő 1830. 1 milliárd fő 1930. 2 milliárd fő 1950. 2,5 milliárd fő 1960. 3 milliárd fő 1975. 4 milliárd fő 1985. 5 milliárd fő 2000.(1999.X.12.) 6 milliárd fő

NÉPESSÉGSZÁM 2. 2025. 8 milliárd fő 2070-2100. 10-14 milliárd fő Természetes szaporodás évi üteme: 70-90 millió fő (1,2-1,5%) / \ 95% 5% 1000 főből 600 ázsiai, 200afrikai, 150latinam.

NÉPESSÉG- ÉLELMISZER Havi növekedési ütem: Moszkva népessége 10 napi növekedés: Budapest népessége 1 napi növekedés: Miskolc népessége 1 óra: egy kisváros népessége 1 perc: 170 fő 1 másodperc: 2 fő Föld felszíne: 510 millió km2 Szárazföld: 149 millió km2 Jégmentes szárazföld: 130 millió km2 Élelmiszer term. alkalmas: 15-35 millió km2

ÉHEZÉS Alultápláltság: 2400 cal/nap (10000kJ) 0,5 milliárd fő Hiányos táplálkozás: 1 milliárd fő Termőföld csökk. 200000km2/év

VÍZHIÁNY Földi vízkészlet: 1340 millió km³ / \ 97%sós 3%édes 0,67% nem jég 8,6 millió km³ Éves vízigény: 5500km³/év

KÜLSŐ KÖRNYEZET 1. Természeti környezet / | \ Természetes term.közeli művelt NP erdők ültetvény Génbankok parkok halastó Esőerdők term.vizek erdő ▼ monokultúra

KÜLSŐ KÖRNYEZET 2. TÁRSADALMI, ÉPÍTETT KÖRNYEZET / | \ / | \ Települési munkahelyi lakóhelyi „kultúrsivatag” pontforrás ház, lakás „betonsiv.” lineáris

KÜLSŐ KÖRNYEZET 3. Mentális környezet: / | \ társ.pol. családi mhelyi

TÁPLÁLÉKPIRAMIS édességek, zsírok-olajok fehérjék:tej,tojás,hús- és halfélék zöldségek és gyümölcsök gabonából készült termékek

ÉLELMISZERADALÉKOK E-100-tól kezdve a természetes és mesterséges színezékeket jelölik; • E-200-tól kezdve a különböző tartósítószereket jelölik; • E-300-tól kezdve az antioxidánsokat, az emulgeátorokat és a savanyítószereket jelölik; • E-400-tól kezdve a sűrítőanyagokat, zselésítő szereket jelölik.

BIOTECHNOLÓGIA Takarmányjavító — aminosavak (glutaminsav, metionin, lizin, aszparaginsav, fenilalanin)termelése. Vitaminok közül elsősorban a B2-t, a B12-t, a C-t és az E-t termeltetik baktériumokkal. Számos enzim géntechnológiai előállítása lehetséges már: a keményítőt cukrokra bontó amilázt, a gabonakeményítőt gyümölcscukorra bontó glükóz-izomerázt és a tejiparban használatos tejoltó enzimet termeltetik így.

MIT ESZÜNK? A genetikailag módosított szervezetek (GMO) és a belőlük készített élelmiszerek potenciálisan veszélyesek a környezetre és a fogyasztókra nézve. Hatásuk egyelőre még kevéssé ismert, ezzel kapcsolatban jelenleg folynak a kutatások. Egészséges („életmeghosszabító”) táplálkozás: a táplálkozás azon fajtája, amelyben a felvett táplálék kiegyensúlyozottan tartalmaz lehetőség szerint kevéssé átalakított természetes élelmiszereket — magokat, gabonát, zöldséget és gyümölcsöt. Ezek kombinálása az egyéni igények szerint alakítható.

MIT ESZÜNK? 2. Vegetarianizmus: a táplálkozás azon formája, amelyben csak növényi tápanyagokból áll az étrend. Egyes területeken vallási előírás, más esetekben önként választott táplálkozási mód. Egészségügyi szempontból minden állati eredetű élelem megvonása káros, mert sok olyan esszenciális aminosav létezik, amely csak az állati eredetű táplálékkal vehető fel. Ám ha a vegetarianizmus tejtermékek fogyasztásával egészül ki, akkor az egészségre nem ártalmas.

MIT ESZÜNK? 3. Vegaság: a vegetarianizmus radikális formája, amely nemcsak a hús, de valamennyi állati eredetű táplálék fogyasztását mellőzi, olyanokét is, mint a tej, a tojás, a kaviár, a méz és az ezek átalakításával készített termékek. Az elnevezést az irányzat követői találták ki, hogy a többi vegetáriánustól megkülönböztessék magukat. A vegák szilárd meggyőződésük miatt nem hordanak semmilyen bőrből készült terméket, kiegészítőt sem.

MIT ESZÜNK? 4. Bio-termékek: az ilyen termékek előállítása és maga a termelés is szigorú szabályok betartásával történik. E termékek speciális minősítéssel rendelkeznek, amely az eredetükről és a minőségükről ad felvilágosítást. Drágábbak, mint a közönséges, bármilyen boltban kapható áruk, de biztosak lehetünk abban, hogy tiszta öko-gazdaságból származnak, természetes termelési módokkal állították elő őket, tehát vegyszermentesek, nem tartalmaznak tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat. Magyarországon különböző natura- vagy bio-boltokban lehet őket kapni. Az egészséges, a vegetáriánus és a vega étrend kedvelői gyakran keresik ezeket az élelmiszereket.