A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Stabilitás vizsgálati módszerek
Advertisements

A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Irányítástechnika II. rész
Szabályozási Rendszerek
Összefogalás.
A MÉRŐESZKÖZÖK CSOPORTOSÍTÁSA
Elektronika Alapismeretek.
Kötelező alapkérdések
Kalman-féle rendszer definíció
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
2012. április 26. Dülk Ivor - (I. évf. PhD hallgató)
3. Gőzkazánok szabályozása
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
1.) Egy lineáris, kauzális, invariáns DI rendszer
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Szabályozási Rendszerek
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Beszédfelismerés és beszédszintézis Spektrális módszerek a beszédfeldolgozásban Takács György 3. előadás Beszedfelism és szint
Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba
Radványi Mihály Gergely Sándor Alpár Antal 2006
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Folytonos jelek Fourier transzformációja
Példák a Fourier transzformáció alkalmazására
Folyamatirányítás fermentációknál
Számítógépes szimuláció A RITSIM-2000 rendszer ismertetése.
Výsledný odpor rezistorov zapojených vedľa seba. I V A U2U2 R2R2 – + U V I1I1 A V I1I1 A I2I2.
Gyengén nemlineáris rendszerek modellezése és mérése Készítette: Kis Gergely Konzulens: Dobrowieczki Tadeusz (MIT)
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
 Farkas György : Méréstechnika
 Farkas György : Méréstechnika
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
egyszerűsített szemlélet
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Rendszerek stabilitása
A méréstechnológia, mérésszervezés. Az energetikai szakterület BSC kurzus tananyaga, olyan rendszerekkel, objektumokkal, jelenségek- kel, stb. foglalkozik,
Szabályozási Rendszerek
Elektronika Négypólusok, erősítők.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015 őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Az egyhurkos LTI szabályozási kör
A folytonosság Digitális tananyag.
Valószínűségszámítás II.
Az eredő szakasz GE(s) átmeneti függvénye alapján
1. Erőmű automatizálási ismeretek2. Erőmű-/Blokkszabályozás3. Gőzkazánok szabályozása4. Atomerőmű szabályozásai 4. Gőzturbinák szabályozása 1.
Szimuláció.
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Szerkezetek Dinamikája
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Automatika Klasszikus Szabályozás elmélet I. Áttekintés Óbudai Egyetem Dr. Neszveda József.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Klasszikus szabályozás elmélet
Számítógépes szimuláció
Klasszikus szabályozás elmélet
Klasszikus Szabályozás elmélet Óbudai Egyetem Dr. Neszveda József
Klasszikus szabályozás elmélet
Integrálszámítás.
Telekommunikáció Mészáros István Mészáros István
Klasszikus szabályozás elmélet
Előadás másolata:

A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő, szűrő, stb. áramkör, szivattyú, nyomás, szinttávadó, stb.), illetve technológiai egységet (pl.: tartály, hőcserélő, autokláv, kazán, stb.), amelyeknek egy vagy több számunkra fontos jellemzője jól befolyásolható egy vagy több számunkra könnyen változtatható jellemzőjével.

Tartály segédberendezésekkel Qbe szelep A „fekete doboz” modellel méréssel határozzuk meg a kapcsolatot Nyomás különbség szelep Qki tartályszint Nyomás különbség A blokk legyen egy be és egy kimenetű Ha több jel van, akkor összegzőt alkalmazzunk Nyomás különbség tartályszint Qbe Szakasz Qki A be és egy kimenetek legyenek dimenzió nélküliek Nyomás különbség

Az állandósult állapotok meghatározása X Y x(t) t WP2 WP1 y(t) t A dinamikus viselkedés az önbeálló és az integráló jellegű szakaszoknál egyaránt vizsgálható! Statikus karakterisztika csak önbeálló jellegű szakaszoknál létezik!

Dinamikus vizsgálat Egy bemeneti változó függvényében vizsgálom, a többi üzemi értéken van. Az üzemi értéktől való eltérés zavarásként lesz figyelembe véve A dinamikus vizsgálat lineáris jelátviteli tagok esetén jól kidolgozott. Mérnöki szempontból egy jelátviteli tag akkor lineáris, ha kellő pontossággal érvényes rá a szuperpozíció.

A szuperpozíció törvénye x(t) y(t) x(j) y(j) Külön-külön tetszőleges jelekkel gerjesztve a jelátvivő tagot és mérve a válaszfüggvényeket, majd összegezve a gerjesztő jeleket megismételve a mérést, ha az eredmény az, hogy az első két válaszfüggvény összege elegendő pontossággal azonos az az összegzett jelre adott válasszal, akkor a jelátvivő tag lineárisnak tekinthető

Szabványos vizsgáló jelek x(t) y(t) x(t) y(t) t t Ha érvényes a szuperpozíció, akkor alkalmazhatók a szabványos vizsgáló jelek. Ezekből a jelekből tetszőleges jel összerakható! t t t t Impulzus (Dirac delta) Egység ugrás Sebesség ugrás Szinuszos Az impulzusra adott válasz a súlyfüggvény, az egység ugrásra adott válasz az átmeneti függvény. A szinuszos jelre adott válasz azonos körfrekvenciájú szinusz.

Lineáris jelátviteli tagok jellemzése P I x(t) y(t) D A jelátviteli tag jellegre lehet arányos (P), integráló (I) és differenciáló (D). A tehetetlenségét tekintve lehet egy (T1) vagy két (T2) tárolós (időállandós). Lehet időben késleltetés nélküli vagy holtidős (H), azaz késleltetett. A tehetetlenséget és az időbeni késleltetést az arányos hatás mellé rendelve: Fizikai modellekben P, I, DT1, PT1, PT2, PH matematikai modellekben P, I, D, PT1, PT2, PH a hat alaptag.

Elektromos áramkör I3 Valamennyi ellenállásnak és kapacitásnak van konkrét értéke. Az „A” pont virtuális föld! Ez úgynevezett „szürke doboz” modell I2 I1 B A U1 U2 U1 U1 I1 U2 I1 I2 I2 U2 I3 U2 I3

DC motor modellezése M Szürke modell (egyszerűsített)  Szög elfordulás Ta armatúra nyomaték Tf súrlodási nyomaték TL teher nyomatéka Ia armatúra áram Ra armatúra ellenállás La armatúra induktivítás M armatúra nyomaték Az armatúra feszültséggel szembe a forgással generált feszültség (emf) Ke emf tényező Ka motor nyomaték konstans C forgás csillapítás tényező Szürke modell (egyszerűsített)

Szimuláció MATLAB - bal

Megkötések A statikus karakterisztika folytonos. A rendszer (eszköz, alkatrész, stb.) lineáris. A vizsgált rendszer (eszköz, alkatrész, stb.) paraméterei időben állandók. Ha a statikus karakterisztika folytonos, akkor a dinamikus válaszfüggvények is folytonosak. Mérnöki szempontból a mintavételezett jeleket tekinthetjük közel folytonosnak, ha elegendően sűrű a mintavétel és nagy a felbontás.

Az időtartomány és a kör-, illetve operátoros frekvencia tartomány kapcsolata Fourier és inverz Fourier transformáció Csak akkor igaz, ha teljesül a: feltétel. Laplace és inverz Laplace transformáció

Laplace transformáció Laplace transformáció szabályai A vizsgáló jelek Laplace transformált alakjai Ha az sF(s) függvény pólusai (a nevező gyökei) negatí valós részűek (az s komplex számsík baltérfelén vannak), akkor érvényes a végérték tétel:

Az alap jelátviteli tagok Az időtartományban a differenciálegyenlet Az operátor tartományban a (operátoros) átviteli függvény