Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezet, hálózat.
Advertisements

A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Információ, adat, kommunikáció
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
Információ és közlemény
Majó Zoltán, egyetemi adjunktus SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete Minőségbiztosítás és PR „Vajon befér-e egy elefánt a hűtőbe?”
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
Közigazgatási alapismeretek
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Kommunikáció.
Közönségkapcsolatok (PR)
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Informatika.
Az információs rendszer fogalma
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Összehasonlító könyvtártudomány Gernot Wersig Balogh Melinda PTE-FEEK Informatikus könyvtáros, II/II.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Adattovábbító csatorna
Szervezeti formák 1. rész
A jogi informatika tananyagának elérhetősége
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
NEVELÉSELMÉLET.
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati alapismeretek
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Az informatika alapjai
Adatbázis alapfogalmak
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Fekete Vivien Galambos Edit
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Számítógép hálózatok.
A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET 1. RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA KÖNYVTÁRI SZERVEZET 2 INPUTTRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS.
Minőségbiztosítási ismeretek
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Halmazok Érettségi követelmények:
Vállalkozásmenedzsment I.
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Számítógépes szimuláció Első előadás Gräff József.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
ADAT – Információ – Tudás
AZ időspolitikák hatása
Számítógépes szimuláció
INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
Hálózatok.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
VIK Arculati Kézikönyv
Előadás másolata:

Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai Az információ fogalma A kommunikáció fogalma A rendszer fogalma A szervezet fogalma Az információs rendszer fogalma Az informatika fogalma A jogi informatika fogalma

Tanszék: hasznos (használható) új ismeret Az információ fogalma Norbert Wiener Albert Ducroq Balogh Zsolt György Tanszék: hasznos (használható) új ismeret Az információ jelentősége alkalmazkodási lehetőséget teremt (Darwin) Norbert Wiener: Kibernetika c. műve (1948) – Az információ az irányítás nélkülözhetetlen eleme, annak a neve, amit a külvilággal kicserélünk, ha figyelmünket ráirányítjuk. Albert Ducrocq: Filozófiai megközelítés. Az információ a valóság visszatükröződése az anyagban, adott esetben az emberi agyban. Baogh Zsolt György: Társadalomtudományi megközelítés. Az információ olyan értelmes közlés, amely új ismereteket szolgáltat a felhasználónak, és amely alapján megváltozik a döntési helyzete.

A kommunikáció és a rendszer fogalma Információcsere egy adó és egy vevő között A kommunikáció feltételei információs csatorna közös nyelv intelligencia A rendszer fogalma kiindulás a halmaz fogalma (térben és időben körülhatárolt elemek összessége) a rendszer annyiban több mint halmaz, hogy az elemek egymással kapcsolatba kerülnek, és ezáltal új minőség születik, amelyre meghatározott törvényszerűségek vonatkoznak.

A szervezet ismérvei és az információs rendszer fogalma társadalmi munkamegosztás eredménye emberek meghatározott csoportja alkotja tudatosan hozzák létre meghatározott funkciókat és feladatokat lát el erőforrásokkal rendelkezik (pl.: információ) normativitás alatt áll (szabályozottság) környezetével aktív kapcsolatban van hierarchia jellemzi Az információs rendszer fogalma egy adott szervezeten, szervezetrendszeren belül létrejött információ-áramlás, melyet tudatosan és célszerűen valósítanak meg egy adó és egy vevő között

Az informatika és a jogi informatika fogalma Az informatika fogalma szorosan összefügg a kibernetikával és a számítógép-tudománnyal, de nem azonos azzal Def.: Azon tudományos nézetek összessége, amelyek a különböző eszközökkel és módszerekkel, de mindenekelőtt a számítógéppel megvalósított információ-kezelésre vonatkoznak. Az informatika tagozódása általános informatika (dedukció eredménye) szak-informatikák A jogi informatika fogalma a jogi élettel kapcsolatos információknak, a különböző eszközökkel és módszerekkel, de mindenekelőtt a számítógéppel megvalósított, kezelésre vonatkozó tudományos nézetek összessége.