1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
A tbc halandósági helyzete Magyarországon
Magyar Tudományos Akadémia
Természetes népmozgalom
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A gazdasági fejlettség mutatói
Globalizáció és oktatás
Népesedési folyamatok
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A demográfia a népesség – emberi populációk – és a körükben végbemenő változások megfigyelésével és elemzésével foglalkozó tudomány.
A népesség száma és jellemzői
A népesség nem és kor szerint
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
Demográfia 2. A Világ népessége.
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
IV. Demográfia Halandóság
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
BEVEZETÉS A TÖRTÉNETI DEMOGRÁFIÁBA
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
A Közép-Dunántúli Régió népessége és népesedési folyamatai
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A népesség összetétele, eloszlása és sűrűsége
Viszonyszámok A viszonyszám két egymással logikai kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa V= A/B V: a viszonyszám A:a viszonyítás alapját képező.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
A népesség összetétele
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
Feladatok.
Kárpátaljai megyei egészségügui főosztály helyettes igazgatója
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Célpiaci marketing.
Dr. Gyökér Irén Emberi erőforrás menedzsment
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Generációváltás az óvodában?
IV. Demográfia Halandóság
Digitális témahét.
2. előadás Viszonyszámok
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
III. Demográfia Termékenység
2. előadás Viszonyszámok típusai
Mérési skálák, adatsorok típusai
Előadás másolata:

1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele Demográfia 1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele

A népesség nem és kor szerint A társadalmi nem és az életkor alapvető demográfiai ismérvek, mert: Születésünknél fogva megváltoztathatatlan tulajdonságaink. Minden demográfiai jelenség tanulmányozásánál figyelembe szoktuk venni az e két szempont szerinti összetételét a népességnek.

A népesség nemek szerinti összetétele I. A nem minőségi ismérv, mely a népességet két részre osztja. A két nem aránya a népességben: 1. Nemek szerinti megoszlás: - férfiak száma / népesség száma - nők száma / népesség száma 2. Nemi arány: - feminitási arány (nők / férfiak) - maszkulinitási aránya (férfiak / nők)

A népesség nemek szerinti összetétele II. Világ: - 2001. 50,3% férfi - 49,7% nő - öregedő társadalmak – nőtöbblet - fiatal társadalmak – férfitöbblet Magyarország: - 2001. 47,5% férfi – 52,5% nő - 1096 feminitási arány - regionális különbségek: Budapest 1164 városok 1086 községek 1051

A népesség nemek szerinti összetétele III. A nemek arányát meghatározó tényezők: 1. Fiúszületési többlet. 2. A két nem halandósági különbsége: - születéskor 1.06 férfi/nő - 15 év alattiak 1.06 férfi/nő - 15-64 évesek 1.03 férfi/nő - 65 év felettiek 0.79 férfi/nő 3. Háborúk. 4. Vándormozgalmak: - kibocsátó helyen nőtöbblet - befogadó helyen férfitöbblet

A nemek arányának változásai Magyarországon (ezer férfira jutó nők)

A népesség életkor szerinti összetétele I. Az életkor meghatározása: betöltött életévekben csecsemőknél hónapokban mechanikus korcsoportokban (5 vagy 10 éves csoportok) tartalmi korcsoportokban (pl. gyermekkorúak, aktív korúak, időskorúak) történik.

A népesség életkor szerinti összetétele II. A népesség életkor szerinti összetételét korfán ábrázoljuk. Ez két egymással szembe fordított szalagdiagram, melynek függőleges tengelyén a koréveket (alul a fiatalabb, felfelé az idősebb korcsoportok), míg vízszintes tengelyén a népesség számát (bal oldalon a férfiak, jobb oldalon a nők) ábrázoljuk. A korfa struktúrája: Piramis vagy gúla – szaporodó típus, fejlődő országok, fiatal korösszetétel. Hagyma vagy urna – fogyó típus, fejlett országok, öregedő korösszetétel. Harang – állandó korösszetétel.

A népesség korfája 1869-ben és 1999-ben Magyarországon

A népesség kor szerinti összetételének mutatói Átlagéletkor: a népesség összes tagja életkorának súlyozott számtani átlaga Medián életkor: a népességet szám szerint két egyenlő csoportra osztja Eltartási teher: 100 aktív korúra jutó gyermekkorúak és időskorúak száma A két inproduktív korú csoport egymáshoz viszonyított aránya: időskorúak / gyermekkorúak (a népesség elöregedésének mutatója)

A Világ népességének medián életkora

Magyarország népességének átlagéletkora