„Az első lépés a legnehezebb” Szociális gazdaság, vidékfejlesztés, önszerveződés és a vidéki szegények Nemes Gusztáv MTA, KTI, „Szegények.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Önszerveződési folyamatok Heves megyében. Alaphelyzet A szervezetek a megyénkben önszerveződő valódi hálózatként működnek (komplex, osztott, skálafüggetlen)
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egészségügyi fejlesztések értékelése – Életmódprogramok Kiss Norbert Hétfa Kutatóintézet Budapesti Corvinus Egyetem április 25.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Kerékpárral a Fertő–tó Neusiedlersee kultúrtájon Partnertalálkozó és workshop 3. workshop: Kerékpáros térség turisztikai fejlesztésének lehetőségei, lehetséges.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. Vándorgyűlése
Térbeliség és fejlődés: a kohéziós politika új irányából adódó lehetőségek és feladatok Magyarországon néhány gondolat.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Az Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) tapasztalatai Konkrét pályázatírási tapasztalatok Várkonyi Zoltán Ramboll Konzorcium – Progress Consult kft.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Tervezett hatások & Nem várt hatások „Partnerség a foglalkoztatásért 2009” TÁMOP projekt.
Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Strukturális és Kohéziós Alapok
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kisebbség-többség konfliktus és a szociális rendszer átalakítása: Az Észak- amerikai tapasztalatok Janky Béla, BME „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc,
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Magyar Útügyi Társaság
2011 május 4.Budapest Települési stratégiai energiatervezés a Coach BioEnergy projekt keretében Budapest, május 4.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Good Governance – Good Government Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök A sikeres vezető-döntéshozók konferenciája Heti Válasz – Figyelő November.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Vedd ki a részed!” - amit a civilek már megtettek egymásért Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttm ű ködési Hálózat Miskolc, március 30.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Tervezési folyamat.
A falvak hatékonysági hálózatának kiépítése
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
roma integrációs modellek a közös sikerekért
Magyar Útügyi Társaság
Kóródi Miklós Autonómia Alapítvány
Európai Uniós ismeretek
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

„Az első lépés a legnehezebb” Szociális gazdaság, vidékfejlesztés, önszerveződés és a vidéki szegények Nemes Gusztáv MTA, KTI, „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc, 2009 május 4-5

Az előadás szerkezete Szegénység és fejlesztéspolitikaSzegénység és fejlesztéspolitika Projektállam és kirekesztésProjektállam és kirekesztés Kapacitásépítés, reflexivitás, önszerveződésKapacitásépítés, reflexivitás, önszerveződés Első lépések:Első lépések: –Cserehát program –Wifi-falu –Rom Som Alapítvány –Roma-mentor program

Szegénység és az új fejlesztési paradigma A szociálpolitika önmagában kevés, strukturális változáshoz fejlesztés kell!A szociálpolitika önmagában kevés, strukturális változáshoz fejlesztés kell! Új fejlesztési paradigma:Új fejlesztési paradigma: –Helyi értékekből fejlesztési erőforrás –Változás a ‘fejekben’ –Decentralizált projektmenedzsment –Többszintű kormányzás, partnerség, részvétel Paradoxon - Miért nem működik?!?!

Projektállam és kirekesztés Welfare state/redisztribúció - projektekWelfare state/redisztribúció - projektek Az ‘új vidéki paradigma’ ezen keresztül kerül alkalmazásraAz ‘új vidéki paradigma’ ezen keresztül kerül alkalmazásra A privát szektorból átvett intézmények, módszerekA privát szektorból átvett intézmények, módszerek Kudarc okai a döntéshozó és implementációs mechanizmusokban és az intézményekben keresendők

A projektek uralma az aktorok felett Menedzsment eszközök az üzleti életből (logframe, SWOT, etc.)Menedzsment eszközök az üzleti életből (logframe, SWOT, etc.) VersenyVerseny Pályázati önrészPályázati önrész Kirekesztés Együttműködés hiánya Nehéz az eredmények és a fejlesztési kapacitás fenntartása Korlátozott idejű támogatásokKorlátozott idejű támogatások

A többszintű kormányzás sikeréhez sokszor hiányzik a: valódi, őszinte, átgondolt decentralizáció (hatalom, felelősség, erőforrások, fejlesztési kapacitás hiánya lent)valódi, őszinte, átgondolt decentralizáció (hatalom, felelősség, erőforrások, fejlesztési kapacitás hiánya lent) partnerség minden szinten (érdekegyeztetés, animáció, részvétel, hit a rendszerben)partnerség minden szinten (érdekegyeztetés, animáció, részvétel, hit a rendszerben) egymással kommunikáló intézmények minden szinten (érdekérvényesítés, fejlesztési kapacitás, folytonosság)egymással kommunikáló intézmények minden szinten (érdekérvényesítés, fejlesztési kapacitás, folytonosság) hatékony evaluáció, tanulás, a tanulságok levonása (a fejlesztési politikák, intézmények továbbfejlesztése)hatékony evaluáció, tanulás, a tanulságok levonása (a fejlesztési politikák, intézmények továbbfejlesztése)

Kapacitásépítés, reflexivitás, önszerveződés Szegények - fokozott kapacitáshiány - aki kimarad, az lemarad…Szegények - fokozott kapacitáshiány - aki kimarad, az lemarad… Legnehezebb az első lépésLegnehezebb az első lépés Hogyan lehet mégis segíteni? Intézményi, kapacitás építés - LENTIntézményi, kapacitás építés - LENT Reflexivitás, önszerveződésReflexivitás, önszerveződés Sok-sok idő, pénz, energia, türelem …Sok-sok idő, pénz, energia, türelem …

Néhány első lépés

Köszönöm a figyelmet Nemes Gusztáv PhD. MTA KTI