ZÁRTINTÉZETI NEVELÉSI PROGRAMOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A gyermekvédelmi rendszer működése és hiányosságai
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szociális munka a börtönben
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Peremen billegő fiatalok
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Birta-Székely Noémi Pszicológia és Neveléstudományok Kar Kolozsvár
Alkoholizmus.
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
ÚJ MÓDSZEREK A PÁRTFOGÓI TEVÉKENYSÉGBEN ART szociális készségfejlesztő, agressziókezelő csoportos módszer szeptember 04.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Szociális tanuláselmélet
A cigányság integrációja Magyarországon
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
AZ AGRESSZIÓ.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Mi segít az erőszakkal szemben?
Szociálpolitikai keretek
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Az emberi agresszió.
A lelki egészség védelme az iskolában
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

ZÁRTINTÉZETI NEVELÉSI PROGRAMOK Pankász Balázs Neveléstudományi Doktori Iskola Témavezető: Módos Tamás Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Kar Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék

Antiszociális serdülők, fiatalkorú bűnelkövetők Számokban: A fiatalkorú tettesek száma évente nagyságrendileg 10-12.000 fő, a gyermekkorú elkövetők száma 3-4.000. A fiatalkorú bűnelkövetők a bűnőzés 9-12 %-ért felelősek, a fiatalkorú népesség 2 – 3 %-a bűnelkövető, ezen belül a fiúk aránya közel 90% .  

Antiszociális serdülők, fiatalkorú bűnelkövetők

Bűncselekmények típusai alapján Vagyon elleni 70 % (F) Közrend elleni 10 % (F,B) Személy elleni 20 % (B) Lopás, betörés Orgazdaság Jármű önk. elvétele Garázdaság, Drogterjesztés Ittas járművezetés Rablás Zsarolás, kényszerítés Szemérem elleni erőszak Testi sértés Emberölés

Antiszociális serdülők, fiatalkorú bűnelkövetők Összetett társadalmi, gazdasági folyamatok a háttérben: - a gyermekszegénység és a jövedelemkülönbségek növekedése, - a válások számának emelkedése, - a különböző pszichoaktív anyagok (alkohol és kábítószer) egyre fiatalabb korban történő kipróbálása, - a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeinek szűkülése, - A bűnözés és erőszak koncentrálódása bizonyos területeken, - a pszicho-szociális zavarok növekvő kockázata a fiatalok körében.

Antiszociális serdülők, fiatalkorú bűnelkövetők Halmozottan hátrányos szociológiai helyzet: mélyszegénység alacsony iskolai végzettség (szegregált oktatás) munkanélküliség, pénztelenség rossz egészségügyi és lakhatási körülmények életvezetési problémák diszkrimináció és előítéletek Marginizálódás –kilátástalanság ,kiszolgáltatottság

PSZICHÉS ÁLLAPOTUKAT TEKINTVE A fiatalkorú fogvatartottak mintegy 70-80 %-a pszichésen sérült (neurotikus, személyiségzavaros, pszichopata), különféle mértékben ugyan, de torzult személyiségfejlődés áll a háttérben.

A büntetés végrehajtás (börtön) célja kettős: Joghátrány érvényesítése (szabadságvesztés) Cél:izoláció és társadalom védelme NEVELÉS, KEZELÉS Társadalomba történő visszaillesztés Cél:rehabilitáció, reszocializáció  

FIATALKORÚ INTÉZETEK Speciális szempontok alapján működnek (Pécs, Kecskemét, Tököl, Szirmabesenyő) Sajátos szocializációs elemek Az életkori sajátosságokhoz igazodó érzelmi befolyásolás és erős társas kapcsolatok iránti igény csoportos, közösségi nevelés során érheti el célját.

Kezelési célok (Európai Börtönszabályok) Humánus bánásmóddal a börtön-ártalmak csökkentése Az egészség és az önbecsülés fenntartása Önkéntesség és öntevékenység fokozása Normalizálás és nyitottság biztosítása A felelősségérzet erősítése Humánus légkör, emberséges bánásmód Készség- fejlesztés, képzés (oktatás, nevelés) Pozitív attitűd- módosulás (felnőttekkel, társakkal, társadalmi értékekkel szemben) Törvénytisztelő magatartás és életvezetés kialakítása Társaktól való elkülönülés, a személyes intimitás és privát tér biztosítása

NEOTREATMENT

Az agresszivitás problémaköre Distortion - kognitív torzulás én-központúság, mások hibáztatása, a legrosszabb feltételezése, bagatellizálás, lekicsinylés Deficiency - a társas készségek hiánya frusztráció - tolerancia, késleltetés, kudarc-tűrés és empátia hiánya, nagyzolás, ellenség-projekciók, negatív probléma – orientáció Delay - erkölcsi lemaradás a szabályok semmibevétele, a bűntudat, ill. a lelkiismeret hiánya, ún. „kettős erkölcs” AGRESSZIVITÁS KEZELÉS: equipment = felvértezés - a hiányzó szociális, kognitív és erkölcsi kompetenciák elsajátítása

A börtönökben azok a programok bizonyulnak EQUIP módszer “Fiatalok felelősségteljes gondolkodásra és cselekvésre tanítása kortársaikat segítő hozzáállással” A börtönökben azok a programok bizonyulnak legeredményesebbnek , melyek kognitív elemeket is tartalmaznak. Ilyen elemek a mintaadás, konfliktus kezelése, probléma megoldás, személyközi kapcsolattartás, szerepjáték, és a gondolkodás és magatartás módosítása.

EQUIP MÓDSZER ELEMEI Kölcsönös segítő foglalkozások Hasonló problémák (negatív énkép, tekintélyproblémák, ingerlékenység, tolerancia hiánya, deviáns életvezetés) Gondolkodási hibák azonosítása Én-központúság, mások hibáztatása, legrosszabb feltételezése, felelősségvállalás hiánya

EQUIP MÓDSZER ELEMEI Agresszió és harag kezelése Indulatok tudatosítása, következmények végiggondolása, haragcsökkentő stratégiák, váratlan szituációk kezelése Társas ismeretek Proszociális viselkedés és érzelmi intelligencia fejlesztése, a negatív kortársi nyomás elhárítása Módszer: szerepjáték

„Nevelni annyit tesz: hinni a változásban!” /Paulo Freire/