Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Coach az egészségügyben
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A depresszió korszerű kezelése
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Az iskolai szociálismunka
Rehabilitáció és dementia
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
Szociális munka az onkológiában
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Alkoholizmus.
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
A pánikbetegség kezelése
Fogd A Kezem Alapítvány
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Skizofrénia.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A Rákbetegek Országos Szövetsége munkájáról
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Szigony Alapítvány a Közösségi Pszichiátriáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Készítette:Tóth Sándorné
A reintegráció lehetőségei
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Család – és Gyermekjóléti Központ
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
Szkizofréniák A lakosság kb 1 %-át érinti világszerte
Előadás másolata:

Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban Dr. Pető Zoltán

Mi a pszichoedukáció célja: A páciensek és hozzátartozóik pontos tájékoztatása a betegségről Az előítéletek és téves hiedelmek megszüntetése A kezeléssel való jó együttműködés elősegítése A betegség fellángolási esélyének csökkentése A kezelést végző szakemberek munkájának segítése

A család nem felelős a betegség kialakulásáért A család szerepe: A család nem felelős a betegség kialakulásáért SŐT Legfőbb szövetségesünk a gyógyításban!

Pszichoterápiás és társadalmi segítség – 1 A gyógyszeres kezelés melletti magas színvonalú pszichoterápiás és társadalmi segítséggel 10 %-ra csökkenthető az egy éven belüli visszaesések, ill. 10-15 % közé a kedvezőtlen lefolyású esetek aránya. Lényege: Lehetőleg egy szakemberrel, vagy munkacsoporttal kialakított folyamatos, mindig elérhető, bizalomra épülő terápiás kapcsolat. Formái: Rehabilitáció - Pszichoedukáció Családterápia - Kognitív terápia Szociális készségfejlesztő tréning

Pszichoterápiás és társadalmi segítség - 2. Rehabilitáció: A társadalomba történő visszailleszkedés segítése a munkahelyi, társas kapcsolati és családi problémák rendezése által. Családterápia: Az egész család részvételével történő terápia. A megromlott családi légkör olyan stressz-forrás, amely hozzájárulhat a visszaesésekhez. A családterápia ilyen esetekben csökkenti a visszaesések számát. Pszichoedukáció: Kiscsoportos foglalkozás páciensek és hozzátartozóik részére, melynek célja, hogy tájékoztassuk őket a betegség természetéről, okairól, terápiájáról és hatásáról a család életére.

Pszichoterápiás és társadalmi segítség – 3. - Szociális készségfejlesztő tréning: Kiscsoportos formában szerepjátékok segítségével javítja a viselkedés hatékonyságát. - Kognitív terápia: A valósághoz kötődő gondolkodást erősíti, segíti a téveseszmék és hallucinációk elhatárolását és ezáltal visszaszorítását.

Pácienseik és hozzátartozóik: Mit tehetnek a páciensek és hozzátartozóik? Fontos: Az orvos, a páciens és a hozzátartozók szoros együttműködése a terápiában. A páciens és a hozzátartozók együttműködve csökkenteni tudják a betegség negatív hatásait és a betegség fellángolásának esélyét!

Jótanácsok hozzátartozóknak – 1 Ne várjuk el a betegtől, hogy úgy teljesítsen mint a betegség kezdete előtt! Próbáljuk elkerülni a páciens túlzott ösztönzését és csökkentsük az őt érő stresszhatásokat! Hagyjunk lehetőséget a betegnek, hogy visszahúzodjon magányába, ha éppen szükségét érzi! Beszéljünk vele egyenesen, érthetően és következetesen! Legyünk vele őszinték! Biztosítsunk rendszeres napi programot számára!

Jótanácsok hozzátartozóknak – 2. Ne kritizáljuk túlzottan! Találjuk meg a megfelelő egyensúlyt az alul és a túlösztönzés között! Ha a betegnek hallucinációi vagy téveszméi vannak, ne próbáljuk mindenáron meggyőzni arról, hogy nekünk van igazunk! Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, ne támasszunk túl magas követelményeket a beteggel szemben! Ha ezeknek a jótanácsoknak nem tudunk mindenben megfelelni, ne érezzük magunkat hibásnak!

Törvények: Emberi jogok, szabadságjogok és kényszer-intézkedések a pszichiátriában („elmetörvény”) Pszichiátriai osztályra szállítás Kényszer gyógykezelés Gondnokság alá helyezés Elmeszociális otthonok

Szerte a világon számos önsegítő csoport alakult. Önsegítő csoportok: Céljaik: A pszichiátriai betegségben szenvedők érdek- és jogvédelme A társadalmi megbélyegzettség csökkentése Az egészségügyi dolgozókkal való ésszerű, de jogilag szabályozott együttműködés A páciensek rehabilitációja Szerte a világon számos önsegítő csoport alakult. Egyre növekvő számban jelennek meg Magyarországon is (pl.: LÉLEK-HANG, PÁRKA), Az önsegítő csoportok tevékenységébe való bekapcsolódás révén Ön is sokat tehet helyzete javításáért.

Hozzátartozók szervezetei: A páciensek hozzátartozói a páciensek jogi- és érdekvédelmükre egyesületet alakíthatnak pl. KÉSZ (Korlátozottan cselekvőképesek Hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége). A szkizofrénia világszerte gyakori betegség (a népesség 1 %-a), így a páciensek és a hozzátartozóik száma jelentős.