Kommunikáció az egyetemen Konferencia 2008 Egyetemalapítás hazánkban – A Pécsi Tudományegyetem régen és ma Előadó : Gajdos Erika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Kommunikáció az egyetemen – I. konferencia
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
FELVÉTELI tájékoztató
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
október 27. csütörtök 19:30 Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 27. vasárnap 19:30 Purcell Kórus Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
AEGEE-Budapest november 05, SOTE Pólya Beatrix.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
1.1 – Általános bemutatás:
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
1 Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 17.
Kommunikáció az egyetemen Konferencia április 17. Gellér Zsuzsanna Szabad bölcsész szakos hallgató, II. évfolyam Az elektronikus kommunikáció és.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
Körkép a Pécsi Tudományegyetem pécsi kollégiumairól
Kommunikáció az egyetemen kurzus Farkas Lívia előadása
ERASMUS tájékoztató E 542.
Beszélj velünk és a világgal!
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Nyiss velünk a világ felé ! PTE BTK Idegennyelvi Lektorátus Zank Ildikó.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Hirdetések FIKE Főiskolások Ifjúsági Keresztyén Egyesülete.
Hirdetések FIKE. Lánykör – két hetente este 20:00 órától FIKE Barlangba (Bocskai/Avram Iancu tér 15. szám) Október 24. első alkalom Hétfő.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 26.
A BME Gazdaság és Társadalomtudomány Karán működő Műszaki Pedagógia Tanszék kommunikációs módszerei Készítette: Pintér Anita.
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 14.
A HunTéka alkalmazása múzeumi környezetben
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Érettségi vizsgák Végzős osztályfőnöki feladatok
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
BEMUTATKOZÓ. A SZAKKOLLÉGIUMRÓL A KommON 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, elődszervezetei, a Mesterhallgatók Tanszéki.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
EUROPASS.
Pécs  2000 éves mediterrán város a Mecsek hegység lábánál  Baranya megye székhelye  Lakosainak száma: több mint 160 ezer  Nevezetességei: ókeresztény.
Bánki Hírmondó november. Novemberben történt velünk…
Germanisztika (német) alapszakos képzés
Tanévnyitó szeptember 5. Felnőttoktatási tagozat Budapest IX
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Szabó Éva DE IEAS anglisztika MA II április 20. Jelentkezési határidő: május 6. (péntek) 12:00
BUDENZ JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Oktatási modellünk, továbbtanulási eredményeink 2014/2015. tanév.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Erasmus+ program és a vhf-es lehetőségek bemutatása
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

Kommunikáció az egyetemen Konferencia 2008 Egyetemalapítás hazánkban – A Pécsi Tudományegyetem régen és ma Előadó : Gajdos Erika

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Tartalomjegyzék A felsőoktatás kezdetei külföldön és hazánkban A felsőoktatás kezdetei külföldön és hazánkban Egyetemalapítás – Pécs Egyetemalapítás – Pécs A Pécsi Tudományegyetem napjainkban A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Egyetemi élet Egyetemi élet Lezárás Lezárás Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Felsőoktatás a kezdetektől Első kísérletek Európában egyetemek létrehozására Első kísérletek Európában egyetemek létrehozására Elvándorlással létrejött egyetemek Elvándorlással létrejött egyetemek Az első egyetem a magyar fővárosban Az első egyetem a magyar fővárosban Az első tartós egyetemalapítás Az első tartós egyetemalapítás

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Felsőoktatás a kezdetektől Az első kísérletek a középkori Európában: Az első kísérletek a középkori Európában: Bologna – jog Bologna – jog Párizs – teológia és filozófia Párizs – teológia és filozófia Salerno – orvosi tudományok Salerno – orvosi tudományok Elvándorlással született egyetemek: Elvándorlással született egyetemek: Padova (Bolognából vált ki) Padova (Bolognából vált ki) Cambridge (Oxfordból vált ki) Cambridge (Oxfordból vált ki)

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Felsőoktatás a kezdetektől Az első egyetem a magyar fővárosban: Az első egyetem a magyar fővárosban: 1395: Luxemburgi Zsigmond 1395: Luxemburgi Zsigmond 1480-as években Mátyás király tervezte a megalapítást, azonban ezt nem érhette meg as években Mátyás király tervezte a megalapítást, azonban ezt nem érhette meg.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Felsőoktatás a kezdetektől Az első tartósnak bizonyult egyetemalapítás: Az első tartósnak bizonyult egyetemalapítás: Nagyszombati Jezsuita Egyetem – Pázmány P től Budára került át, az akkori fővárosba. Nagyszombati Jezsuita Egyetem – Pázmány P től Budára került át, az akkori fővárosba.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemalapítás – Pécs Az egyetem alapítója Az egyetem alapítója Az egyetem története Az egyetem története Kezdeti képzések Kezdeti képzések

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemalapítás – Pécs Az egyetem rövid története és alapítója Az egyetem rövid története és alapítója Vilmos pécsi püspök szerepe, a címerképben a püspök hajdani címere található. Vilmos pécsi püspök szerepe, a címerképben a püspök hajdani címere található. V. Orbán pápa 1367-ben adta ki az egyetemalapító oklevelet. -> V. Orbán pápa 1367-ben adta ki az egyetemalapító oklevelet. -> A Pécsi Tudományegyetem az első Magyarországon. (elvileg) A Pécsi Tudományegyetem az első Magyarországon. (elvileg) 1923-ban indult újra, 1982-től Janus Pannonius Tudományegyetem ban indult újra, 1982-től Janus Pannonius Tudományegyetem.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemalapítás – Pécs Kezdeti képzések: Kezdeti képzések: Szabad művészetek, jogi és orvosi tanulmányok, ti. a pápa (V. Orbán) nem adott engedélyt a teológia tanítására, mert azt Párizs feladatának tekintette. Szabad művészetek, jogi és orvosi tanulmányok, ti. a pápa (V. Orbán) nem adott engedélyt a teológia tanítására, mert azt Párizs feladatának tekintette. Az egyetem kezdetben két karral rendelkezett: jogi és bölcsész karral. Az egyetem kezdetben két karral rendelkezett: jogi és bölcsész karral.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Hazánkban betöltött szerepe Hazánkban betöltött szerepe Nyelvoktatás Nyelvoktatás Téli- és Nyári Egyetem Téli- és Nyári Egyetem

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban A PTE hazánkban betöltött szerepe A PTE hazánkban betöltött szerepe Meghatározó a régióban: Meghatározó a régióban: Legnagyobb munkáltató a városban, művészetben, gyógyításban fontos szerepe van. Legnagyobb munkáltató a városban, művészetben, gyógyításban fontos szerepe van. Különlegességek: Különlegességek: Csak Pécsen van egyetemi szintű zeneművészeti és képzőművészeti program. Csak Pécsen van egyetemi szintű zeneművészeti és képzőművészeti program.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi tudományegyetem napjainkban Nyelvoktatás Nyelvoktatás Idegen Nyelvi Titkárság Idegen Nyelvi Titkárság Karoktól függetlenül 1989-ben jött létre Karoktól függetlenül 1989-ben jött létre Különféle szolgáltatásokat nyújt a nyelvtanulás, a nyelvvizsgák iránt érdeklődőknek. -> Nyelvvizsga típusok… Különféle szolgáltatásokat nyújt a nyelvtanulás, a nyelvvizsgák iránt érdeklődőknek. -> Nyelvvizsga típusok… Igényes szakfordításokat, és tolmácsolási megbízásokat vállal. Igényes szakfordításokat, és tolmácsolási megbízásokat vállal.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Egyéb tanulható nyelvek a Bölcsészettudományi karon Egyéb tanulható nyelvek a Bölcsészettudományi karon Kiemelt kurzusok ill. saját tapasztalat Kiemelt kurzusok ill. saját tapasztalat

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Téli és nyári egyetem Téli és nyári egyetem A PTE-n aktuális nyári egyetemek: A PTE-n aktuális nyári egyetemek: Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem Jelentkezés: International Studies Center, 7633 Pécs, Szántó Kovács János utca 1/b. V. emelet, 515-ös szoba. Telefon: +36/ Jelentkezés: International Studies Center, 7633 Pécs, Szántó Kovács János utca 1/b. V. emelet, 515-ös szoba. Telefon: +36/

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Közép-Európai Tanulmányok (CESUN) Közép-Európai Tanulmányok (CESUN) Elérhetőség: Elérhetőség: Dobai Teodóra, Pécs, Ifjúság útja 6. Telefon: Dobai Teodóra, Pécs, Ifjúság útja 6. Telefon:

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Külföldi Nyári Egyetemek az Európai Hallgatók Egyesületének segítségével (AEGEE): Külföldi Nyári Egyetemek az Európai Hallgatók Egyesületének segítségével (AEGEE): Célok, programok, választható úticélok Célok, programok, választható úticélok Nyári Egyetemek fajtái: Nyári Egyetemek fajtái: Language course (nyelvi táborok) Language course (nyelvi táborok) Language course plus (intenzív nyelvi táborok) Language course plus (intenzív nyelvi táborok) Summer course (kulturális táborok) Summer course (kulturális táborok) Summer course plus (speciális témafeldolgozás) Summer course plus (speciális témafeldolgozás)

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia A Pécsi Tudományegyetem napjainkban Jelentkezési határidő : április 24. Jelentkezési határidő : április 24. Bővebb információ és jelentkezés : Bővebb információ és jelentkezés : Rudas Andrea (AEGEE-Pécs SU kiutazási koordinátor) Rudas Andrea (AEGEE-Pécs SU kiutazási koordinátor) +36/ / Kelbert Brigitta +36/ Kelbert Brigitta +36/

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet Janus Egyetemi Színház (JESZ) Janus Egyetemi Színház (JESZ) Hasznos és szórakoztató folyóiratok Hasznos és szórakoztató folyóiratok Kedvelt találkozóhelyek Kedvelt találkozóhelyek

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet Janus Egyetemi Színház Janus Egyetemi Színház 1996-ban indult, első évadát a Pécsi Harmadik Színházban valósította meg ban indult, első évadát a Pécsi Harmadik Színházban valósította meg. Programok: Programok: A Janus Egyetemi Színház saját bemutatói A Janus Egyetemi Színház saját bemutatói Az Egyetemi Színpad előadásai Az Egyetemi Színpad előadásai Befogadó színházi előadások Befogadó színházi előadások Dráma ” C” szakos képzés gyakorlat Dráma ” C” szakos képzés gyakorlat

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet A JESZ áprilisi bemutatói: április 9-én és 10-én este 8-kor : Téves kapcsolás április 28-án és 29-én este 7-kor: Ármány és szerelem A JESZ áprilisi bemutatói: április 9-én és 10-én este 8-kor : Téves kapcsolás április 28-án és 29-én este 7-kor: Ármány és szerelem Jegyrendelés és információ: +36/ /2091 Jegyrendelés és információ: +36/ /2091 Internetcím: Internetcím:

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet Hasznos és szórakoztató folyóiratok Hasznos és szórakoztató folyóiratok UnivPécs. Elérhetőség: UnivPécs. Elérhetőség: De Facto -> DC+. De Facto -> DC+. Expressis Verbis. Expressis Verbis. Unicum. Elérhetőség: Unicum. Elérhetőség:

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet Kedvelt szórakozóhelyek: Kedvelt szórakozóhelyek: Szenes Klub ( Szenes Klub ( Hallgatói klub színes programokkal: állandó programok: szerdánként 15:00 és 21:00 óra között társasjáték, péntekenként ingyenes grafológus szaktanácsadás 12:00 és 14:00 óra között. Hallgatói klub színes programokkal: állandó programok: szerdánként 15:00 és 21:00 óra között társasjáték, péntekenként ingyenes grafológus szaktanácsadás 12:00 és 14:00 óra között. Hétfőnként (általában) könnyűzenei koncertek. Hétfőnként (általában) könnyűzenei koncertek.

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet Akik a nyelvtudásukat szeretnék tökéletesíteni: Akik a nyelvtudásukat szeretnék tökéletesíteni: Paulus Café: minden hétfőn 16:00 órakor „English Conversation Table” Matthew Smith vezetésével. Bővebb információ: Paulus Café: minden hétfőn 16:00 órakor „English Conversation Table” Matthew Smith vezetésével. Bővebb információ: Amerikai kuckó: minden 2. kedden filmvetítés a Mária utca 9-ben, 18:30 perckor. A filmek angol nyelven, angol felirattal nézhetőek. A részvétel ingyenes. Bővebb információ: Amerikai kuckó: minden 2. kedden filmvetítés a Mária utca 9-ben, 18:30 perckor. A filmek angol nyelven, angol felirattal nézhetőek. A részvétel ingyenes. Bővebb információ:

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Egyetemi élet Soron következő filmek: Soron következő filmek: Április 15 – Reality bites (1994) -> Nyakunkon az élet Április 15 – Reality bites (1994) -> Nyakunkon az élet Április 29 – Fight Club (1999) ->Harcosok klubja Április 29 – Fight Club (1999) ->Harcosok klubja

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Lezárás Miért jó annak, aki a Pécsi Tudományegyetemet választja? Miért jó annak, aki a Pécsi Tudományegyetemet választja?

Kommunikáció az egyetemen - Konferencia Felhasznált irodalom AEGEE –Pécs, AEGEE –Pécs, Amerikai Kuckó, Amerikai Kuckó, CESUN, CESUN, Janus Egyetemi Színház, Janus Egyetemi Színház, Idegennyelvi Titkárság, Idegennyelvi Titkárság, International Studies Center, International Studies Center, Pécsi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem – Bölcsészettudományi kar, Pécsi Tudományegyetem – Bölcsészettudományi kar, Petrovics István: A középkori pécsi egyetem és alapítója Petrovics István: A középkori pécsi egyetem és alapítója Szenes Klub, Szenes Klub, Szögi László: „A magyar felsőoktatás kezdetei”, A Természet Világa, 1996/2 Szögi László: „A magyar felsőoktatás kezdetei”, A Természet Világa, 1996/2 Szögi László: „Régi magyar egyetemek emlékezete” Szögi László: „Régi magyar egyetemek emlékezete” Tavaszi felvételi eljárás, Tavaszi felvételi eljárás,

Köszönöm szépen a figyelmet! Gajdos Erika