EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdaságfejlesztés a szlovák- magyar-ukrán hármashatár területén Mihók Gábor, igazgató - Nagykaposi RVSZ Dunaszerdahely, március 04.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Utazás, szabadidő és turizmus csoport Az egészségturizmus éve Oláh László igazgató Stratégiai Termékek Igazgatósága Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése.
Hogyan tovább egészségturizmus? Tények és vágyak a régióban
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A klaszterek mint az egészségturizmus hálózati lehetőségei
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Klaszterizáció A klaszter fogalma:
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Hálózatépítés –Turisztikai klaszterek
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Veresegyház, április 25.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
A Pannon Termál Klaszter elnöke
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Nyugat-Dunántúl turisztikai régió Turizmusfejlesztési stratégia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet Helyi termék klaszterek a vidékfejlesztésben G.Fekete Éva CSc, egyetemi.
A szlovákiai PHARE CBC programok tapasztalatai és a Magyarország - Szlovákia - Ukrajna INTERREG IIIA program első fordulója HAKSZER Richárd Építésügyi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Rába–Duna–Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás Európske zoskupenie územnej spolupráce Rába–Dunaj–Váh s ručením obmedzeným.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Gazdaságfejlesztés a határ menti térségben
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A Magyar Turizmus Zrt. marketing aktivitásai Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt február 28.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Azért egészségturizmus, mert:  Dinamikus fejlődés,  Rohanó életmód,  Célcsoport bővülés,  Pozitív gazdasági hatások,  2000.,  2003.,  ,
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Az Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia gyakorlati alkalmazása Mosonmagyaróvár példáján bemutatva Printz-Markó Erzsébet NYME-AK, Turizmus Intézet,
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyarországi K+F politika
A határtérség.
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN 5. Előadás/Szeminárium

KULCSSZAVAK Globalizáció; Specializáció; Értékmegőrzés és értékteremtés; „Együttműködve versenyezni”; Egészségturizmus ~ Hungarikum.

GLOBALIZÁCIÓ ÉS LOKALIZÁCIÓ A SZOLGÁLTATÓ SZEKTORBAN Szolgáltatások nemzetköziesedése; A globalizáció következménye a felerősödő lokalizáció; Globális verseny: „bárhonnan-bármit-bárhol-bárhová”-elv; A lokális piacon a tartós versenyelőny forrása a lokalitás és a specializáció; Tartós versenyelőnyt jelent a földrajzi elhelyezkedés.

SPECIALIZÁCIÓ „Ha egy utazó leböki a sétapálcáját Magyarország bármely pontján, akkor ott a felszínre termálvíz fakad” (Török utazó); Geotermikus grádiens: a föld belső hőmérséklete 100 méterenként átlagosan 3 C°-al növekszik, a növekedés ütemét nevezzük geotermikus grádiensnek; Geotermikus adottságok rangsora: 1. Japán 2. Izland 3. Olaszország 4. Franciaország 5.MAGYARORSZÁG; Fürdő: hungarikum és önálló turisztikai termék.

PANNON-TÉRSÉG Földrajzi elhelyezkedés; Egyediség  geotermikus grádiens; Erősödő hazai és nemzetközi verseny; Nagy volumenű egészségturisztikai fejlesztések; Kitörési pont: egészségturizmus és klaszterizáció.

KLASZTER „Együttműködő és versenyző vállalatok, kapcsolódó és támogató iparágak, pénzügyi intézmények versenyen alapuló földrajzi koncenrtrációja” (M. Porter); „Egy adott iparághoz tartozó független vállalatok és hálózataik, valamint a hozzájuk kapcsolódó gazdasági szektorok és intézmények olyan halmaza, amelyek relatíve nagy arányban használják egymás termékeit és szolgáltatásait, ugyanazon tudásbázisra és infrastruktúrára támaszkodnak, valamint hasonló innovációkat tudnak hasznosítani” (Enright).

PANNON TERMÁL KLASZTER 2001. június 22.; Fejlődő fürdők; Bővülő gyógy- és wellnessfürdő kínálat; Égető igény a megváltozott körülményekhez való igazodás; A régió egységes megjelenítése; A kínálat integrálása Közép-Európa gazdaságszerkezetébe.

PANNON TERMÁL KLASZTER JÖVŐKÉP: Az egészségturizmus kínálatának nemzetközi versenyképességgel rendelkező hálózatának a kialakítása; Földrajzilag ésszerű határok közötti működés, elősegítve ezzel a bel- és külföldi együttműködést; Oktatás, minőségbiztosítás, szakmai tanácsadás; Összefogni az innovációs közösség munkáját és publikálni annak eredményeit; A határokon átnyúló együttműködés távolabbi piacokon is biztosítja a megjelenést. FELADATOK: A régió gyógyászati és rekreációs központtá történő fejlesztése; A humán erőforrás komplex fejlesztése; Tartós versenyképesség biztosítása; Az egyéni karakterek ösztönzése; Nemzetközi megjelenés elősegítése; Új-határon átnyúló-közös promóciók kialakítása.

PANNON TERMÁL KLASZTER Erősségek Gyengeségek - határközelség - jónak mondható közúti elérhetőség - termálkutak - gyógyfürdők - szép természeti környezet - EU-s együttműködésben való részvétel - messze van a fővárostól -nem közelíthető meg autópályán -infrastrukturális hiányosságok Lehetőségek Veszélyek - a gyógyfürdő és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése - szélesebb körű marketingstratégia -konkurencia(Bük, Zalakaros) - árverseny

EUROPEAN SPA WORLD Ausztria: 1999, 2001; 2003-2006; Előnyös természeti adottságok; Közös turisztikai márka; Egységes fellépés; Közös marketingakciók; Digitális Turizmus Asszisztens rendszer.

EURÓPA LEGNAGYOBB WELLNESS RÉGIÓJA 105.798 m² pihentető termálvíz; 341 szauna; 226 golfpálya; 13.338 gondoskodó kéz; 21.715 nyugágy; 3.459 m csúszda; 11.970 km kijelölt kerékpárút.

A PANTERM ESW-BEN VALÓ RÉSZVÉTELE Erősségek Gyengeségek 3 ország régióinak összefogása szuperlatívuszokban való gondolkodás know-how átvétel imázs erősítő - egyedülálló európai együttműködés a tagok a befizetett pénzek arányában jelennek meg a közös kiadványokban -MTZRT. fizeti atagdíjat, így nincs meg a megfelelő ösztönzés az együttműködésben való aktív részvételre Lehetőségek Veszélyek EU-s pályázatok igénybevétele - Külföldi vásárokon, illetve kiállításokon való részvétel -a Digitális Turizmus Asszisztens rendszer csak a szállásokkal rendelkező tagoknak ad lehetőséget, így számos fürdő nem tud részt venni ebben a kezdeményezésben - globalizáció

EGYÜTTMŰKÖDÉS A FÜRDŐKÉRT Burgenland Dunántúl Interreg III/A CÉL: együttműködés népszerűsítés Fürdők és turisztikai szolgáltatók EGYÜTTMŰKÖDÉS A FÜRDŐKÉRT

http://www.visegrad-spas.com/ THE DOMAIN NAME IS REGISTERED DOMÉNA JE ZAREGISTROVÁNA DOMENA JEST ZAREJESTROWANA A DOMAIN NÉV REGISZTRÁLT

KÖZÖS MAGYAR-SZLOVÁK FEJLESZTÉSI PROGRAM MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 Építésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium; Pozsony-, Nagyszombat-, Nyitra-, Besztercebánya- és Kassa megye; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség; Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

KÖZÖS MAGYAR-SZLOVÁK FEJLESZTÉSI PROGRAM MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 216 millió euró; határon átnyúló üzleti és gazdasági infrastruktúra létesítése, vagy a meglévő fejlesztése; közös iparági együttműködések –klaszterek- támogatása; közös turisztikai termékek fejlesztése; határon átnyúló nemzeti parkok és természetvédelmi területek fejlesztése.

KÖZÖS MAGYAR-SZLOVÁK FEJLESZTÉSI PROGRAM MEDICALWELLNESS HATÁROK NÉLKÜL 1.200 gyógyforrás; Tradicionális és modern gyógymódok, terápiák; 2007-2013: Turizmusfejlesztési stratégia; Új törvény a klaszterek létrehozására és támogatására; 1.500 gyógyforrás; Tradicionális és modern gyógymódok, terápiák; Működő és életképes klaszterek.

KÖVETKEZTETÉSEK Globalizáció Kooperáció lokális szintű egyediség  értékmegőrzés és értékteremtés