A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Advertisements

MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Új költségviselési formák a felsőoktatásban Dr. Bakos Károly felsőoktatási szakértő.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Diákhitel Lehetőség és felelősség
Kibővített Rektori Kabinet Ülés Ráckeve január 13. KÖSZÖNTÖM A TANÁCSKOZÁS RÉSZTVEVŐIT! Balogh József kollégiumigazgató Tartalmas és hasznos munkát.
. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárás Stéger Csilla Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Educatio Kiállítás – január 20.
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
5 éves a Diákhitel „Ötről a hatra” fotó és novella pályázat avagy A Diákhitel ma már a felsőoktatás szerves része.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Matl Gábor osztályvezető Diákhitel Központ Zrt. Budapest, július 10.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Az Oktatási Hivatal feladatai, szolgáltatásai január 20.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
PTE IGYK Felvételi 2012 PTE IGYK AZ ELÉRHETŐ TOVÁBBTANULÁS ELSŐ HELYEN IGYK!
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
AEGON Ösztöndíj Program
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
A hallgatói mobilitás és a pénzügyek Németh Péter hivatalvezető-helyettes.
Pótfelvételi 2013 Általános információk NYME SEK SZOMBATHELY augusztus 1. Előadó: Németh Péter.
E RASMUS PROGRAM A K ÖZIGAZGATÁS - TUDOMÁNYI K ARON A 2013/2014. TANÉVBEN BÍRÓ GÁBOR ISTVÁN DÉKÁNI HIVATAL, NEMZETKÖZI ÜGYEK.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Sajtótájékoztató Nyilvánosak a diplomás pályakövetési eredmények a portálon Educatio Nonprofit Kft. Budapest, október 14.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Kormányszóvivői tájékoztató Ösztönző díjak a felsőoktatásban Növekvő támogatások és hallgatói juttatások szeptembertől Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) FIR Fórum – június 12. Finanszírozási.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Az 53 éves Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Köszönti a Fórum résztvevőit Május 31.
Előadó: Németh Péter igazgató
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Jogszabályok, intézményi szabályzatok Törvények, kormányrendeletek A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet.
D R. F ILEP B ÁLINT M ÁJER E SZTER P ETRA T ÖMBÖLY T EODÓRA W INKLER C SABA N OVEMBER 5. Rektori Titkárság K ÖZPONTI F ELVÉTELI KAMPÁNY.
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
A felsőoktatási felvételi eljárás
SZÁMVITEL.
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
Előadó: Németh Péter tanulmányi koordinátor
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Készítette: Koleszár Gábor
Továbbtanulási tájékoztató
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Előadás másolata:

A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.

Változások Mivel szembesül az, aki érintett a felsőoktatási továbbtanulásban? Azzal, hogy nehéz a felsőoktatásról tájékozódni, mert o gyakran változnak a szabályok o nagyon sok információ között kell navigálni o helyenként a szabályok értelmezése és változásaik követése a szakembereknek is nehézséget okoz

Változások A változások legfőbb mutatói: o élesedő verseny az intézmények között o drasztikusan csökkenő támogatott férőhely o állami szerepvállalás újradefiniálása – újragondolt hallgatói kötelezettségek

A változások következményei megalapozottabb döntésre van szükség, jobban elő kell készíteni a jelentkezési stratégiát nagyobb figyelmet kell szentelni a továbbtanulási döntés anyagi feltételeinek a döntés hosszú távú következményeit is számba kell venni A TOVÁBBTANULÁSRA, MINT BEFEKTETÉSRE KELL TEKINTENI!

A BEFEKTETÉS (Forrás: Educatio Nonprofit Kft, Diplomás Pályakövetési Kutatás, 2011)

A Diákhitel Direkt elektronikus ügyintézést támogató rendszer hatása az átvevőhelyi feladatokra Matl Gábor - projektvezető Tájékoztató

A következmények következményei tisztában kell lenni a felsőoktatási tanulmányok anyagi terheivel tisztában kell lenni a tanulmányok finanszírozásának lehetőségeivel

Problémák az anyagiak terén… sokan az anyagi kérdésekről akkor kezdenek el tájékozódni, amikor kiderül a felvételi eredmény a diákok nagy része az anyagi problémákkal a tanulmányok megkezdésekor szembesülnek nagy a bizonytalanság a tanulmányokkal kapcsolatos költségek vonatkozásában a továbbtanuláshoz szükséges forrás mértékét nagyon sok tényező befolyásolja

A várható kiadásokról o Az önköltség összege (nagyon széles skálán mozog) o Havi önfenntartási költségek: o Lakhatás (albérlet, kollégium) o Étkezés o Utazás o Jegyzetek o Kikapcsolódás (kultúra, szórakozás) o Egyéb (telefonszámla, ruházkodás)

Források Szülői támogatás Intézményi engedmények, ösztöndíjak, támogatások Diákhitel1 és Diákhitel2 Települési ösztöndíjak (pl.: Bursa) Munkavállalás ösztönözni az anyagi tehervállalási képesség kalkulációját megmutatni a forrásokat, ahol ezek az információk elérhetők megismerni a lehetőségeket és a feltételeket tájékozódni az érintett településeken tájékozódni a megszerezhető jövedelmekről, és a időbeni ráfordítás mértékéről

A Diákhitel 2012 szeptemberétől Diákhitel2, amely a korábban már elérhető Diákhitel rendszer mellett, attól elkülönítve, de azt kibővítve, jön létre. Szabad felhasználású Diákhitel (Diákhitel1) A Diákhitel1 az egyik legalacsonyabb kamatozású forinthitel. A kamat változó, jelenleg 8%. Kötött felhasználású Diákhitel (Diákhitel2) A Diákhitel állami kamattámogatással működik, a hallgató által fizetendő kamat évi 2%.

Diákhitel1 A hallgató finanszírozási formától függetlenül veheti fel. Havi részletekben vagy szemeszterenként egy összegben is felvehető. Maximálisan felvehető összeg 250 ezer Ft szemeszterenként. A hitel felvehető akár csak egy szemeszterre is. Csak a tanulmányok befejeztével kötelező a törlesztés, melynek összege az ügyfél jövedelmének alakulásához igazodóan változik – az első két törlesztési év kivételével.

Diákhitel1 Bárki bármikor (akár hallgatóként is), bármennyit díjmentesen előtörleszthet, és így felgyorsíthatja a visszafizetést. Az évente változó havi törlesztőrészlet miatt a futamidő nincs előre rögzítve. Különböző kedvezmények kérhetőek (gyermekvállalás, rokkantság, anyagi nehézség esetén).

Diákhitel2 Csak állami részösztöndíjas és önköltséges hallgatók kérhetik. (Külföldi tanulmányokra nem vehető fel.) Csak a képzési költség kiegyenlítésére fordítható, a felvett összeg annál nem lehet magasabb. A hitelt közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára utalja át a Diákhitel Központ. A Diákhitel állami kamattámogatással működik, a hallgató által fizetendő kamat évi 2%.

(ügyintézés) facebook.com/diakhitel Nem a Diákhitel felvételében rejlik a kockázat, hanem a jó továbbtanulási döntésben és abban, hogy a megkezdett tanulmányokat a diák befejezi-e!