Dr. SZŐKE LAJOS Növényi és talaj tápanyag vizsgálatok, patogén gombák elleni védekezés, növényvédelmi előrejelzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
Advertisements

a terület meghatározása
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
Az időjárás előrejelzése
Tanulságok a 2010-es évjáratban, ellenálló szőlőfajták
2010 időjárása, különös tekintettel a nagy csapadékokra és más veszélyes jelenségekre dr Bonta Imre, Babolcsai György, Ujváry Katalin (IEO) Nagy csapadékos.
Vér András ECOWIN- Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával ECOWIN- Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával szeptember 8.
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
„Közterületeink növény- és talajvédelme” konferencia
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
VI. Növényorvos Nap november 9.
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Vizsgálati módszerek Közlekedési zaj mérésének alapelvei - közút
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár – Magyarországon Istovics Krisztina
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Készítette: Kálna Gabriella
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MONITORINGRENDSZEREK
Leíró éghajlattan.
Magyarország éghajlata
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Csirmaz Kálmán Országos Meteorológiai Szolgálat
Nappali lepke monitoring az ECOWIN projectben Eddigi eredmények László Gyula Mosonmagyaróvár, 2011 szeptember 8.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, augusztus 17 – 19.
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Levegő szerepe és működése
Gyakorlati alkalmazás
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Web Address.
Szélsőséges meteorológiai helyzetek Magyarországon: május-június Dr. Bozó László elnök Országos Meteorológiai Szolgálat.
Villány, május 7. Mester Zoltán
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Meteorológiai adatokra épülő növényvédelmi előrejelző rendszer Zala megyei kísérleti projekt.
„MAGYARKÉNT IS LEHET SIKERES AZ AGRÁR VILÁGPIACÁN”
Ültetvények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Mikroprocesszorok (Microprocessors, CPU-s)
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Számítógépes szimuláció Első előadás Gräff József.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása a mezőgazdaságban (Kárpát-medence) Lindi Zoltán.
Időjárás - éghajlat.
Számítógépes szimuláció
Talajok konkrét természetvédelme
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

Dr. SZŐKE LAJOS Növényi és talaj tápanyag vizsgálatok, patogén gombák elleni védekezés, növényvédelmi előrejelzés

Beszámoló az eddig végzett munkáról „ECOWIN – Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával” „ECOWIN – Naturschutz durch Ökologisierung im Weinbau” ECOWIN KONFERENCIA 2011. szeptember 8-9. Mosonmagyaróvár - Pannonhalma

Tápanyag vizsgálatok 2011. tavaszán levélmintát szedtünk. A vizsgálati eredmények kedvező állapotot tükröznek. Sopronban B hiány jelentkezett, ennek pótlását javasoljuk. A magas Cu tartalom okát vizsgáljuk. Az EUF vizsgálatok még nem készültek el,ennek eredménye határozza meg a további feladatokat.

Növényvédelmi előrejelzés A helyi meteorológiai mérések alapján futtattuk a GALATI – VITIS számítógépes előrejelző programot. Összehasonlítottuk a két év meteorológiai adatait és az előrejelzési javaslatokat. A két év időjárása alapvetően különbözik, ami a védekezési javaslatban is jól érzékelhető.

Meteorológiai műszer típusok A programban résztvevő gazdaságokban különböző típusú automata meteorológiai műszerekkel végzik a helyi adatgyűjtést: Kőszeg : Boreas (H) tipus Pannonhalma : Lufft HP 100 (H) típus Nagyrada : Metos (A) típus Sopron : Agroexpert (A) Adcon-Telemetry

Boreas műszertípusok

Lufft HP-100, Opus típusok

Metos termékcsalád (Standard, Compact)

Agroexpert, - ADCON – Telemetry készülék 3. sz. kép Agroexpert, - ADCON – Telemetry készülék

Növényvédelmi előrejelzés Az egységes növényvédelmi védekezési elvek és program megvalósítása érdekében minden partnernél telepítettük a GALATI VITIS számítógépes szőlő növényvédelmi előrejelző programot. Ez a program a peronoszpóra, a lisztharmat és a Botrytis elleni védekezésben ad segítséget, úgy, hogy a helyi meteorológiai mérési adatok mellett figyelembe veszi a szőlőfajták betegség érzékenységét, a terület fekvéséből adódó különbségeket, a fenológiai állapotot és a felhasznált védekezőszer típusát is. Ezek alapján hetente ad javaslatot, hogy van-e fertőzésveszély, kell-e védekezni, ha igen milyen típusú növényvédőszerrel.

Időjárási jellemzők 2010-ben A 2010-es évjárat rendkívülinek mondható, mert több évtizede nem tapasztalt szélsőségek fordultak elő. A sok évi átlagtól lényegesen több csapadék hullott, egy – egy területen felhőszakadás is volt. Virágzás idején hűvös volt és sok eső esett. Voltak szőlőtáblák, ahol hosszabb ideig nem lehetett géppel munkát végezni, ami a virágzás körüli időben kritikus helyzetet teremtett. A sok csapadék mellett nagyon magas volt a páratartalom is.

Időjárási jellemzők 2011-ben Viszonylag enyhe és csapadék szegény tél után a tavasz kezdete kicsit vontatott volt, május elején kisebb tavaszi fagykár is jelentkezett, de a kísérleti területen nem okozott kárt. A nyár hűvösebb volt, de előfordult kánikulai hőség is. A lehullott csapadék lényegesen kevesebb az előző évhez képest.

Időjárási jellemzők 2010-ben A szőlő vegetációban (9-35. hét) mért csapadék összegek és hőmérsékleti átlag értékek: Kőszeg: 442,7 mm 16,2 C0 Pannonhalma: 603,0 mm 16,7 C0 Nagyrada: 596,0 mm 16,1 C0 Sopron-Balf: 458,0 mm 16,3 C0 Sopron-Jánostelep: 487,6 mm 16,0 C0 Sopron-Kópháza: 386,0 mm 16,0 C0

Időjárási jellemzők 2011-ben A szőlő vegetációban (9-35.hét) mért csapadék összegek és hőmérsékleti átlag értékek Kőszeg: 290,1 mm 15,9 C Pannonhalma: 346,8 mm 15,3 C Nagyrada: 209,2 mm 16,6 C Sopron – Balf: 410,6 mm 16,0 C Sopron Jánostelep: 365,6 mm 15,6 C Sopron – Kópháza: 260,9 mm 15,4 C

Növényvédelmi előrejelzés Sok éves átlag adatok: Kőszeg: 472 mm 15,5 C0 Pannonhalma: 305 mm 15,4 C0 Nagyrada: 408 mm 15,7 C0 Sopron: 412 mm 15,2 C0

Elvégzett permetezések 2010 A program keretében új növényvédőszerek és technológiák bevezetését és alkalmazását kezdtük meg, célunk a biológiai védekezési módszerek és környezetkímélő technológiák alkalmazása.(K-vizüveg, Mico-Sin VIN, HF-Mycol, VitiSan, stb.) Tapasztalatunk szerint a technológia nem tudott teljes védelmet biztosítani, de nem adott lényegesen gyengébb eredményt, mint a hagyományos (környezet terhelő) technológiák. A környezeti adottságok szerint a fertőzés mértéke 10-30 % között változott, de a virágzáskori alacsony hőmérséklet és csapadék miatt a kötődés rossz volt. A kisebb termés oka elsősorban ez volt, nem a növényvédelem hiányosságai.

Elvégzett permetezések2010-2011 Kőszeg 8 védekezés 6 védekezés Pannonhalma 14 védekezés10 védekezés Nagyrada 11 védekezés 9 védekezés Sopron (1) 13 védekezés 10 védekezés Sopron (2) 8 védekezés 7 védekezés Sopron (3) 8 védekezés 7 védekezés

Összefoglaló megállapítások: 2011-ben kevesebb védekezésre volt szükség, A Botrytis ellen nem kellett védekezni, A területek között most is nagy eltérések voltak, ez a védekezési programban is eltérést jelent, Az előrejelző program szerint tovább csökkenthető a kémiai terhelés.

Köszönöm figyelmüket.