Földtani ismeretek Környezetföldtani alapfogalmak 13. témakör:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Advertisements

Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A savanyú talajok javítása
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Az ásványi anyagok forgalma
Környezeti kárelhárítás
Vízminőségi jellemzők
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
Talajtípusok.
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Szennyezettség kimutatásának módszerei
A FÉMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Talaj- vízvédelem előadás VIII.
Fitoremediáció 3. Radionuklidok. A magasabbrendű növények létfontosságú elemei A Földet felépítő közel 90 stabil elemből a növényekben fordul elő.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Savanyodás Savanyú talajok javítása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Babay-Bognár Krisztina
Természeti erőforrások védelme
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Sav-bázis egyensúlyok
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Vízföldtani adatok feldolgozása
Földtani ismeretek Alkalmazott földtani alapfogalmak 9. témakör:
Talaj.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
A talaj kémiája & a talajszennyezés
4. EA: A talajpusztulás formái, hatásuk és kiterjedésük
Környezettechnológia kémiai módszerei
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Tavak, tározók rehabilitációja
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Felszíni vizek minősége
ADSZORPCIÓ.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Felszín alatti vizek minősítése
Talajképződés Gruiz Katalin.
Fitoremediáció.
A talajsavanyodás és kezelése
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Uránszennyezés a Mecsekben
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
Talajszennyezés.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Felszíni vizek minősége
A Föld vízkészlete.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A savas eső következményei
Környezettechnológia kémiai módszerei
Környezetvédelem.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A hortobágyi Csípő-halom morfológiai és talajtani elemzése Kovács Nikoletta ELTE TTK, geográfus.
Környezettechnológia kémiai módszerei Tolner László egyetemi docens Környezettudományi Intézet Talajtani és Agrokémiai Tanszék Tananyag:
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Készítette: Üsth Ella Mónika
Előadás másolata:

Földtani ismeretek Környezetföldtani alapfogalmak 13. témakör: Előadó: Dr. Cserny Tibor egyetemi docens

Témavázlat A környezetföldtan A talajok szerepe a környezetföldtanban meghatározása, a kutatás fontosabb módszerei és mozgásterületei A talajok szerepe a környezetföldtanban az emberi tevékenység hatása a talajra, szennyezőanyag a talajban, a talajok funkciói a környezetvédelemben Az agyagok szerepe a környezetföldtanban az agyagásványok felépítése, környezetföldtani jelentősége Földtani érzékenység, sérülékenység, környezetérzékenység, geokémiai gátak

Környezetföldtan Meghatározása * a geológia és a környezettudományok határterülete * fiatal tudomány, mely integrálja: az elemző és az alkalmazott földtan tudományágait * szerves részei: a geomorfológia, a vízföldtan és a mérnökgeológia tudományterületei * fontosabb társtudományai és kutatási módszerei: geofizika, geokémia, biokémia, mikrobiológia A környezetföldtani kutatás fontosabb módszerei: * komplex környezetföldtani állapotfelmérés (térképezés), különböző méretarányban * esettanulmányok elvégzése komplex in situ, laboratóriumi és modell módszerekkel

A környezetföldtan fontosabb mozgásterületei * tájak, körzetek, régiók környezetállapotának felmérése * települések fejlesztésének és területek rendezésének környezetföldtani megalapozása * vonalas létesítmények (utak, vasutak, alagutak) környezetföldtani kérdéseinek megoldása * mezőgazdasági területek környezeti problémái * a földtani természetvédelem megalapozása * a bányászat (külfejtés, mélyművelés, meddőhányók, rekultiváció) környezeti problémái * felszínalatti régió környezetföldtani állapota * hulladék elhelyezés (kommunális, veszélyes) környezetföldtani vonatkozásai * radioaktív hulladékok elhelyezésének környezetföldtani megalapozása * felszínalatti vizek és vízbázisok védelmének kérdései * limno-geológia (tavak, lápok, mocsarak, ún. wetland területek) * környezeti károk lokalizálása és elhárítása * felszínalatti üregek (pincék, barlangok, vágatok) megkutatása

A talajok szerepe a környezetföldtanban Az emberi tevékenység hatása a talajra A talaj termőképességének növelése, megőrzése vagy annak pusztulása végbemegy az ember közvetett vagy közvetlen ráhatásával. Közvetett hatás: az atmoszférán, a hidroszférán, a litoszférán és a bioszférán történő beavatkozás kapcsán. Közvetlen hatás: a művelt területek csökkentése a terület más irányú hasznosításával a talaj degradációjával (erózió, defláció, szikesedés, savanyodás, talajszennyezés, fizikai degradáció)

Szennyezőanyag a talajban Fajtái: szervetlen anyagok: toxikusak Pb, Cd, As szerves anyagok: illó és nem illó alifás és aromás CH (kerozin, gázolaj, benzol, poliaromás CH) és halogénezett szerves vegyületek (triklóretilén, penklóretilén, peszticidek) radioaktív anyagok: 137Cs és 90Sr

A szennyeződését befolyásoló tényezők a szennyezett csapadék mennyisége a domborzat (pl. a völgyek talpán fokozott felhalmozódás) a talaj szemcseösszetétele (pl. az agyag jobban megköti, adszorbeálja a radioaktív anyagokat) a talaj vízgazdálkodási sajátságai (pl. jó vízvezető-képességű talaj + nagy vízmennyiség => talajvízbemosás talajkémiai jellemzők (pl. Sr a Ca-hoz, a Cs a K-hoz hasonlóan viselkedik) ion adszorpció (pl. a radioaktív anyagok megkötődését csökkentik a Na, K, Ca, Mg ionok) kémhatás (pl. lúgos közegben csökken a Sr-felvétel (oldhatóság), mert rosszul oldódó SrCO3 keletkezik) agrokémia (pl. meszezéssel csökkenthető a Sr, kálium műtrágyázással a Cs oldhatósága)

A talajok funkciói a környezetvédelemben tárolás (szennyező anyagokat) elbontás és átalakítás (a szerves-anyagot) tompítás (sav, bázis) megkötés: tartósan a nagy molekulájú szerves-anyagot, korlátozottan a nehézfémeket, kevéssé a radioaktív szennyeződést, kicserélhetően kationokat, anionokat A talajok környezeti puffer képessége = az ásványi frakció (a szénsavas mész és az agyagásvány) + a humusz puffer-kapacitása homokhátak talajai alacsony pufferképességűek löszhátak csernozjom talajai közepesek erdőtalajok, réti és szikes talajok pufferképessége összetett.

Az agyagok szerepe a környezetföldtanban Az agyagásványok felépítése • az agyagok a rétegszilikátok csoportjába tartoznak • a SiO4 – tetraéder egyik pólusa szabad, ezzel kötődnek össze más rétegekkel, illetve más elemmel (pl. Al). Ezek összeépülve rétegeket alkotnak. • A töltésfeleslegek kiegyenlítésére kationok és vízmolekulák lépnek be. • Az agyagásványok legtöbbször keverednek egymással. Ez a keveredés lehet valamilyen szabály szerint vagy kaotikusan.

Az agyagásványok környezetföldtani jelentősége • a rétegek közötti tér • a térben előforduló víz és kationok minősége és mennyisége befolyásolja az agyag fizikai tulajdonságait. Molekuláris és pórusvíz jelenléte esetén szilárd vizsgálati rendszerről beszélünk, ha az agyag van a vízben, akkor kolloidális rendszerről. • Az agyagásványokon adszorbeálódott kationok és vizek helyzete: — a rácsok alkotta rétegek lapjain — a rétegek közötti térben — a rétegek szabad végeinél. • Ionok liotrop sora (relatív kicserélhetőségi sorrend): Li, Na, K, Mg, Cu, Co, Mn, Cd, Ca, Hg, Pb, Al, Fe (a könnyen lecserélhetőtől az egyre nehezebben lecserélhető felé). • A szerves anyagok hasonlóképpen be tudnak épülni a rácsok közé.

A földtani érzékenység alapjai földtani érzékenység (s.l.) érzékenység (s.str.) - sensibility migrációs érzékenység (lehetővé teszi a szennyeződés továbbterjedését) akkumulációs érzékenység (felhalmozza a szennyeződést) => CTB effect (chemical time bombs) a migrációs és az akkumulációs érzékenység szelektív a szennyező anyag tulajdonságai szerint, ezért kisegítő értékeket használunk (a kőzettest vízvezetőképessége, „k”–tényező)

A földtani érzékenység alapjai földtani érzékenység (s.l.) a sebezhetőség - sérülékenység térbeli helyzet alapján értelmezhető (a fedőhöz, illetve a többi földtani alakzathoz képest) kiegészítendő a hidrodinamikai hatásokkal a sebezhetőség időben is változik, főleg antropogén hatásokra a sebezhetőség kiterjeszthető a mélységi víztartókra is a kőzettestek belső tulajdonságaiban bekövetkező változások is módosítják a sebezhetőséget

A környezetérzékenység tradicionális szemlélet: a földtani adottságokból levezetett kategóriák a "potenciális, pontszerű szennyeződésforrásból kiinduló konvektív anyagmozgás a folyadékfázisban, a talajvíz felé" elvet veszi figyelembe geokémiai szemlélet: figyelembe veszi a vezető közeg anyaga és a mozgó szennyezők kölcsönhatását is (pl. adszorbció, fiziko-kémiai tényezők szennyezés visszatartó hatása)

A geokémiai környezetérzékenységi szemlélet mozgástere a folyadékmozgás (=anyagáram) és a terjedési közeg (=geokémiai tér) kölcsönhatása. Pl.: szerves/szervetlen szennyezők stabilitása, illetve mobilitása a változó ásvány-kőzettani, fizikai-kémiai és liotológiai adottságok közepette. A tradicionális tényezők mellett fontos: pH és Eh, melyek befolyásolják a geokémiai gátak (csapdák) kialakulását. az anyagforgalom, terjedést alapvetően befolyásoló, tradicionális tényezők: térszíni helyzet, morfológia, földtan, vízföldtani viszonyok. a szennyeződési pontok és a víztartó közötti talaj és mállási szelvény.

A környezeti elemek (közegek) szennyeződésérzékenysége A környezeti elemek (közegek) szennyeződésérzékenysége az érzékenység meghatározó tényezőkön keresztül értékelhető, kategorizálható, illetve szennyező-anyagok szerint specifikálható. * környezeti elemek (közegek) felszínalatti és felszíni vizek a víztartó üledékek, alluviális, illetve mederüledékek a talaj, illetve mállási szelvény (mint telítetlen zóna) bioszféra a mesterséges környezeti alakzatok * érzékenység-meghatározó tényezők kémhatás (pH) – a talajtani normák redoxipotenciál (Eh) Eh = f (pH) diagramok => geokémiai gátak a térszín morfológiája (befolyásolja a beszivárgás és a lefolyás arányát, a felszíni szennyeződés terjedését)

A geokémiai gátak Geokémiai gátak (csapdák) meghatározása: amely mellett az elemek mobilitása csökken és immobilis formában koncentrálódik Geokémiai gátak típusai: savas/bázisos geokémiai gát (karbonátos térszín/tőzeges terület => savanyú talaj/lúgos aljzatkőzet) oxidatív/reduktív geokémiai gátak (a lejtők oxidatív és a völgy reduktív felszíni, illetve felszínalatti anyagáramának találkozásánál) adszorpciós geokémiai gátak (a szemcseméret finomodása => a szivárgási tényező csökkenése és a fajlagos felület növekedése (adszorpció) szulfátos geokémiai csapda (szulfidos ásványok oxidatív közegben => savas oldat, mely kicsapja a Ca, Ba, Pb, Sr) potenciális geokémiai csapda (pl. karbonátos, egyveretű mállási szelvény => savas eső, antropogén savas behatás => pufferkapacitás)