Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Több mint 30 éve a TŰZVÉDELEMÉRT A Cégcsoport bemutatása– Cégprofil és cégtörténet Több mint 30 éve a TŰZVÉDELEMÉRT Dunamenti Cégcsoport A.
Hatékony e-commerce hirdetés az Árukeresőn. Az Árukeresőről • Magyarország piacvezető árösszehasonlító oldala • Operáció 5 országban (HU, TR, RO, BG,
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
„HUNGARIKUMOK A PARLAMENTBEN” A HERENDI PORCELÁNMANUFAKTÚRA, MINT A „MAGYAR ÖRÖKSÉG” RÉSZE szeptember 26.
ADNS Attestation DataNet Service
„Magánpraxis 2013” konferencia, 1. nap, Budapest, január 25. (C) ALGY1.
Helyes táplálkozás.
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Minőségköltségek.
Reklámok az interneten: célozni tudni kell! Erőss Csaba.
Ipari keveréktakarmány-gyártás
Táplálkozási allergiák
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
A talaj hőforgalmának modellezése
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
Minőség 2012 – minőségbiztosítás a jövő szállodáiban Dr. Juhász László PhD BGF – KVIFK – Turizmus Intézet - Docens 1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
A kutya és macska takarmányozása / táplálása
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Kínai Áruk Kereskedelme Magyarországon
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
A laboratóriumi állatok takarmányozása
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Minőségköltségek. Minőségköltségek felmerülhetnek a tervezés, gyártás, értékesítés és felhasználás során a termék megfelelőségének elérése érdekében,
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Demerite módszer. Összehasonlításos módszer T ia az elemzett termék technikai paraméterei Q ia az elemzett termék minőségi paraméterei T ic az etalon.
SEGÉDANYAGOK KÖZVETITŐKÖZEGEK
Szoftvercentrum bemutatóMiskolc, június 04. Esettanulmányok A Mechanikai Technológiai Tanszék Ipari munkáiból.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
A megporzástól a termésig
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Somoskői Gábor Froweld kft.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Sajátosságaink Dombi Jenő DÉMÁSZ Szakszervezet elnök
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
Alapképletek Térfogat változás száraz anyag tartalom csökkenés esetén:
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Flexó Szeminárium 2011 október April 2017.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Fizikai alapmennyiségek mérése
A DÖMÖTÖR Kft. termék struktúrája és fejlesztési irányai
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Jagodics Rita – kereskedelmi marketing szakértő GYŰJTS TÖBB VEVŐT ÉS PÉNZT KIVÁLÓ REKLÁMSZÖVEGGEL!
Hol a pénz?. A Biyovis jövedelmező vállalkozás?!
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Granulálás. A granulátumok megfelelő szilárdságú, porszemcsék szilárd, száraz aggregátumaiból álló, orális gyógyszerkészítmények. Megkülönböztetünk lenyelésre.
Operatív menedzsment és versenyképesség
Alapanyagok beszerzése, logisztika
Gumiipari technikus.
dr. Gaál-Szabó Zsuzsanna
ARAB SZÁMOK … 5.
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
ARAB SZÁMOK … 5.
Használati útmutató Törölje a felesleges vonalakat és szöveget.
Előadás másolata:

Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük Kereskedelmi tápok termék és gyártási jellemzők Szempontok a kereskedelmi tápok közötti választáshoz Kereskedelmi tápok minőségi ellenőrzése

Tápok felosztása Víztartalom szerint: Száraz Félnedves Nedves Hatóanyag tartalom szerint: Komplett Kiegészítő

Száraz eledelek Kezdetben- száraz, komplett tápok lisztes, dercés formában vagy granulálva forgalmazták Cereáliák keményítő tartalmát hidrotermikus pelyhesítéssel tárták fel, pelletálás, zsírral történő bevonás térfogattömeg viszonylag nagy (>600g/liter)

Száraz eledelek Nedvesség tartalom: <10% Korszerű tápok – extrudálással készülnek Extruder – összemért alapanyagokat csiga összekeveri, nagy nyomással át préseli egy szűk nyíláson, miközben a termék jelentősen felmelegszik. Ebbe a térbe gőz injektálható – jó főzőhatás Térfogattömeg viszonylag kicsi < 400g/liter Lehetőség van zsír olaj permetezésre javítható az energia koncentráció, ízletesség

Félnedves eledelek Nedvesség tartalom: 20 – 30% Főleg húsipari, tejipari és szójatermékeket tartalmaz Különböző szerves savakkal állítják be a konzisztenciáját Könnyen túladagolható, mert ízletes ezért sokszor „porciók”-ra csomagoltan kapható.

Nedves, konzerv tápok Nedvesség tartalom: 88-92% „dinners” – „ration type” – önmagukban is etethetők „all animal tissue”, „all meat” típusok kiegészítésre szorulnak

Nedves, konzerv tápok „chunk style” – előzetesen homogenizált, majd fasírtszerű formában hozott + zselatin öntet „stews” – raguszerű konzervek állati vágási termékek mellett növényi anyagokat (sárgarépa, borsó) is tartalmaz

Címkék, feliratok Kutya, macskatáp – önmagában etetve is kielégíti az állat szükségleteit Kiegészítő takarmány – nem teljes értékű keverék

Címkék, feliratok Termék tömege Gyártó vagy forgalmazó neve, címe Minimális fehérje-, zsírtartalom Maximális víz-, hamu- és rosttartalom A, D, E vitamin, Ca, P tartalom Összetétel – alapanyaglista Energia tartalom Etetési útmutató

Szempontok a kereskedelmi kész tápok választásához Beltartalom deklarálása – életszakasz? Gyártó ismertsége Energiakoncentráció – kondíció Fehérje – zsírtartalom Vitamin tartalom Ízletesség Ár

Alapanyag – potenciális veszély Gabona, korpa: mikotoxin, keményítő feltártság Olajosmagvak: antinutritív anyagok Állatifehérje-lisztek: mikrobiológiai szennyezettség, emészthetőség, zsíroxidációs állapot, hasznosítható lizin tartalom

Alapanyag – potenciális veszély Fermentációs termékek: nehézfém szennyeződések, mikrobiológiai állapot Zsírkiegészítők: oxidációs állapot, zsírsavösszetétel

Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért Törvény 2001 évi CXIX a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról VHR 43/2003 (IV.26) FVM rendelet a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001 évi CXIX törvény végrehajtására 44/2003 (IV.26) FVM rendelet a magyar takarmánykódex kötelező előírásairól 20/2004 (II.27.) FVM rendelet

Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért Szervezeti felépítés Körzeti állatorvos, főállatorvos Megyei Takarmány-felügyelő FVM ÁEÉE Főosztály Hatósági laborok OMMI, ÁOGYTI, Megyei ÁEÉE Állomás laboratóriumai

Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért Ellenőrzési szintek Alapanyagok Gyártásközi termékek Végtermékek Szállítás – eszközei Tárolás – gyártó, nagy-kiskereskedő

Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért DOKUMENTÁCIÓ Beszállító Üzem Termék - CÍMKÉZÉS Szavatosság Engedélyszám – regisztrációs szám