A kutya és macska takarmányozása / táplálása Dátum óra téma Szeptember 14. 16.15 – 18.00 Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember 21. A kutya táplálóanyag szükséglete Szeptember 28. Kutya és macskatápok alapanyagai Október 5. Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?” Október 12. Különböző életkorú kutyák helyes táplálása Október 19. November 2. Az egészséges macska táplálása November 9. Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük November 16. Beteg kutya és macska táplálása November 23. Fontosabb tan- és kézikönyvek jegyzéke: Dr. Schmidt János - Takarmányozástan Dr. Hegedűs Mihály – Az egészséges kutya táplálása Dr. Horváth Zoltán – A kutya és macska egészségvédelme Dr. Vörös K. – Dr. Karsai F. – A Kutyák és a macskák betegségei (Állatorvosi belgyógyászat I.) NRC – Nutrient requirements of Dogs NRC – Nutrient requirements of Cats Edney, A. – The Waltham book of dog and cat nutrition Wills J., Simpson K.-The Waltham book of clinical nutrition of the dog and cat Burger I.– Companion animal nutrition Robinson I. – Human – Animal Interaction Reinhart G., Carey D., - Recent advances in canine and feline nutrition (1998 Iams Nutrition Symposium Proceedings)
PIAC / TULAJDONOSOK USA 2002 4,4% növekedés 2003 1,7% növekedés Indokok: a tulajdonosok száma alig nőtt De - a minőség irányába fordult a kereslet Élelmiszerboltokban) 2% (2002), illetve 3,6% (2003) csökkent az eladás (100 – 190 bázispont) Bár a poziciót segítette az IAMS’ megjelenése ebben a körben
POZÍCIÓ VÁLTOZÁSOK A Hyper/szupermarketek térnyerése 100 – 150 bázis ponttal nő „Specialista” – állateledel bolt, tenyésztő, állatorvos, falusi boltok is előtérbe kerülnek – 90 bázis pont(2002-2003) további 60 bázispontos növekedés jósolható a további években.
Eladások – „bolttípusok” szerint 2001 2002 2003 %változás Élelmiszer bolt 4,676 4,580 4,415 3,6 HYPER 2,725 3,035 3,210 5,8 Állateledel bolt 2,313 2,480 2,555 3,0 Takarmá-nyos bolt 841 910 945 3,8 Állatorvos/ tenyésztő 709 760 787 3,5 Egyéb 546 570 663 16,2 total 11,810 12,335 12,550 1,7% Millió USA $
Eladás – eledel típusonként termék 2001 2002 2003 %változás Száraz kutya 4,955 5,210 5,314 2,0 Nedves kutya 1,340 1,380 1,375 0,4 Jutalom falat 1,370 1,480 1,570 6,1 Félnedves 84,0 65,0 40,0 37,2 Teljes kutya 7,749 8,135 8,300 Nedves macska 1,615 1,650 1,665 0,9 Száraz macska 2,235 2,340 2,365 1,1 Félnedves m. 66,0 42,0 35,0 16,7 145,0 168,0 185,0 10,1 Teljes macska 4,061 4,200 4,250 1,2 Millió USA $
ÚJ TERMÉKEK Az iparág növekedésének záloga Évente több mint 200 új termék jelenik meg a piacon Funkcionális táplálékok Táplálkozási és egészségügyi előnyök „Snacks & Treats” kategóriában a legtöbb új termék
A legnagyobbak és forgalmuk cégek 2000 2002 Mars inc 6,8 7,9 Nestlé sa 7,8 Iams co 2,1 2,6 Hill’s 1,9 2,0 Del monte 1,2 Doane NA 0,88 Nutro products 0,52 0,6 Agrolimen 0,35 Uni-Charm 0,22 0,24 Meow mix co 0,23 Heinz co 0,04 Royal Canin sa 0,56 Private label 3,01 3,2 Billió USA $
Pet food piac (H) rövid áttekintése Forrás: ACNielsen
Pet food piac (H) rövid áttekintése
Pet food piac (H) rövid áttekintése Forrás: ACNielsen
Pet food piac 2004 (H) Szegmensenként Total piac (kg) 98 252 000 98 252 000 Száraz szegmens 45% 44 213 400 Nedves szegmens 55% 54 038 600 Kutya szegmens 73% 71 723 960 Macskaszegmens 27% 26 528 040 Nedves kutyaszegmens 36,8% 36 156 736 Száraz kutyaszegmens 36,5% 35 861 980 Nedves macskaszegmens 18,2% 17 881 864 Száraz macskaszegmens 8,5% 8 351 420 Forrás: AC Nielsen 03AJ-04FM
Pet food piac 2004 (H)
Táplálóanyagok és hasznosulásuk Táplálóanyagok csoportosítása: Energia szolgáltatók Fehérjék, szénhidrátok, zsírok Nem Energia szolgáltatók Vitaminok, ásványi elemek Víz Rostok – oldható, oldhatatlan
Táplálóanyagok és hasznosulásuk Táplálóanyagok csoportosítása: Esszenciális tápanyagok Nem Esszenciális tápanyagok
A húsevő állatok táplálkozásának jellegzetességei Kutya húsevő Macska obligát húsevő
Anatómiai sajátosságok FOGAZAT - tépő, secodont fogazat kutya: tej - 28, maradandó - 42 macska: tej - 28, maradandó - 30 NYELV nagymértékben mozgékony, folyadék felvételre is alkalmas GYOMOR kutya: U alakú, 1 - 8 liter térfogat macska: labda alak, 0,2 - 0,3 liter térfogat BELEK kutya: 7,0 m macska: 1,0 - 1,8 m MÁJ kutya: 127 - 135 g macska: 75 - 80 g HASNYÁLMIRIGY 13 - 108 g
Ízérzékelési sajátosságok Húsevőnek a nagy fehérje és zsírtartalmú eledelek ízletesek Aminosav, nukleotid + stimulus Kutyának az édes aminosavak, (glicin, alanin, hisztidin, cisztin) Macskának ez kevésbé fontos befolyásolja – eledel fizikai formája, ha poros, nagy a víztartalom, avas, penészes
Táplálék felvétel Befolyásolja : Gyomor teltsége Vérplazma összetétele Hormon, peptid koncentráció Táplálék hozzáférhetősége, etetés frekvenciája, összetétele, formája Érzékszervek közvetítette inger Szag, látvány, hang
TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK KUTYA falánk, egyszerre nagy mennyiségű takarmányt tud felvenni periodikus táplálkozás felületes rágás nehezen tanul, könnyen felejt, táplálék válogatási hibát sokszor elköveti
TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK MACSKA sokszor, keveset eszik megszaglássza, ízlelgeti, „megörli” megszokott ízekhez ragaszkodik könnyen tanul, nehezen felejt étel addikció zsír emésztése jobb, szénhidrát emésztése rosszabb a kutyáénál tisztálkodás során szőröket nyal le - hányással szabadul meg ettől
Emésztés és felszívódás Fizikai aprítás – rágás Oldás – emulgeálás – nyál, bélnedv epe Kémiai bontás enzimek Fehérje-proteáz peptid,aminosav Szénhidrátok-amiláz oligoszacharid egyszerű cukrok Zsírok-lipázok glicerin, szénlánc
Táplálóanyagok a gyomorban Kutyáknál; Viszonylag nagy befogadó képesség Kevés rágás, habzsolás Nagy falatok Emésztő enzimek – kisebb darabok jutnak a vékonybélbe
Táplálóanyagok a gyomorban Gyomor ürülése – szabályozza gyomornedv összetétel, részecske méret, viszkozitás savasság, tartalom oldható rost tartalma Gastrin serkenti Enterogasztrin csökkenti Pepszines fehérje emésztés, oligopeptidek képződnek
Tápláló anyagok a vékonybélben Bélmirigyek, hasnyálmirigy, epe váladéka ürül ide Tripszin oligopeptid - kisebb oligopeptid, aminopeptidáz, karboxipeptidáz, dipeptidáz – aminosavak Zsír bontás – epe, lipáz
Tápláló anyagok a vékonybélben Makro, mikroelemek ionozált formában szívódnak fel Vitaminok B csop– passzív diffúzió alacsony tartalom esetén aktív transzport Zsírban oldódók apró cseppek passzív diffúzió
Táplálóanyagok a vastagbélben Fermentáció helye Bélfalból karbamid jut át - NH3 NH3 – baktériumok N2 forrása Mikrobiális fermentáció acetát, propionát,butirát képződik – energia acetát – szövetek, propionát – máj, butirát – colonociták H2O felszívódás helyszíne