A kutya és macska takarmányozása / táplálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A ló emésztésének sajátosságai
Alap Termékek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
A belek „alagútjain”.
Készítette: Nákám Róbertné
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A vitaminok és ásványi sók
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A tételek eljuttatása az iskolákba
Emésztőrendszer.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
x = A macska nem kis kutya ! Omnivora Carnivora Carnivora - húsevő
A kutya táplálóanyag szükséglete
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Teljes Parenterális Táplálás
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
Hasnyálmirigy.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az emésztőkészülék.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Oktatás kiemelkedő fontossága
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Tóth Tamás, egyetemi docens
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Előadás másolata:

A kutya és macska takarmányozása / táplálása Dátum óra téma Szeptember 14. 16.15 – 18.00 Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember 21. A kutya táplálóanyag szükséglete Szeptember 28. Kutya és macskatápok alapanyagai Október 5. Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?” Október 12. Különböző életkorú kutyák helyes táplálása Október 19. November 2. Az egészséges macska táplálása November 9. Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük November 16. Beteg kutya és macska táplálása November 23. Fontosabb tan- és kézikönyvek jegyzéke: Dr. Schmidt János - Takarmányozástan Dr. Hegedűs Mihály – Az egészséges kutya táplálása Dr. Horváth Zoltán – A kutya és macska egészségvédelme Dr. Vörös K. – Dr. Karsai F. – A Kutyák és a macskák betegségei (Állatorvosi belgyógyászat I.) NRC – Nutrient requirements of Dogs NRC – Nutrient requirements of Cats Edney, A. – The Waltham book of dog and cat nutrition Wills J., Simpson K.-The Waltham book of clinical nutrition of the dog and cat Burger I.– Companion animal nutrition Robinson I. – Human – Animal Interaction Reinhart G., Carey D., - Recent advances in canine and feline nutrition (1998 Iams Nutrition Symposium Proceedings)

PIAC / TULAJDONOSOK USA 2002 4,4% növekedés 2003 1,7% növekedés Indokok: a tulajdonosok száma alig nőtt De - a minőség irányába fordult a kereslet Élelmiszerboltokban) 2% (2002), illetve 3,6% (2003) csökkent az eladás (100 – 190 bázispont) Bár a poziciót segítette az IAMS’ megjelenése ebben a körben

POZÍCIÓ VÁLTOZÁSOK A Hyper/szupermarketek térnyerése 100 – 150 bázis ponttal nő „Specialista” – állateledel bolt, tenyésztő, állatorvos, falusi boltok is előtérbe kerülnek – 90 bázis pont(2002-2003) további 60 bázispontos növekedés jósolható a további években.

Eladások – „bolttípusok” szerint 2001 2002 2003 %változás Élelmiszer bolt 4,676 4,580 4,415 3,6 HYPER 2,725 3,035 3,210 5,8 Állateledel bolt 2,313 2,480 2,555 3,0 Takarmá-nyos bolt 841 910 945 3,8 Állatorvos/ tenyésztő 709 760 787 3,5 Egyéb 546 570 663 16,2 total 11,810 12,335 12,550 1,7% Millió USA $

Eladás – eledel típusonként termék 2001 2002 2003 %változás Száraz kutya 4,955 5,210 5,314 2,0 Nedves kutya 1,340 1,380 1,375 0,4 Jutalom falat 1,370 1,480 1,570 6,1 Félnedves 84,0 65,0 40,0 37,2 Teljes kutya 7,749 8,135 8,300 Nedves macska 1,615 1,650 1,665 0,9 Száraz macska 2,235 2,340 2,365 1,1 Félnedves m. 66,0 42,0 35,0 16,7 145,0 168,0 185,0 10,1 Teljes macska 4,061 4,200 4,250 1,2 Millió USA $

ÚJ TERMÉKEK Az iparág növekedésének záloga Évente több mint 200 új termék jelenik meg a piacon Funkcionális táplálékok Táplálkozási és egészségügyi előnyök „Snacks & Treats” kategóriában a legtöbb új termék

A legnagyobbak és forgalmuk cégek 2000 2002 Mars inc 6,8 7,9 Nestlé sa 7,8 Iams co 2,1 2,6 Hill’s 1,9 2,0 Del monte 1,2 Doane NA 0,88 Nutro products 0,52 0,6 Agrolimen 0,35 Uni-Charm 0,22 0,24 Meow mix co 0,23 Heinz co 0,04 Royal Canin sa 0,56 Private label 3,01 3,2 Billió USA $

Pet food piac (H) rövid áttekintése Forrás: ACNielsen

Pet food piac (H) rövid áttekintése

Pet food piac (H) rövid áttekintése Forrás: ACNielsen

Pet food piac 2004 (H) Szegmensenként Total piac (kg) 98 252 000   98 252 000 Száraz szegmens 45% 44 213 400 Nedves szegmens 55% 54 038 600 Kutya szegmens 73% 71 723 960 Macskaszegmens 27% 26 528 040 Nedves kutyaszegmens 36,8% 36 156 736 Száraz kutyaszegmens 36,5% 35 861 980 Nedves macskaszegmens 18,2% 17 881 864 Száraz macskaszegmens 8,5% 8 351 420 Forrás: AC Nielsen 03AJ-04FM

Pet food piac 2004 (H)

Táplálóanyagok és hasznosulásuk Táplálóanyagok csoportosítása: Energia szolgáltatók Fehérjék, szénhidrátok, zsírok Nem Energia szolgáltatók Vitaminok, ásványi elemek Víz Rostok – oldható, oldhatatlan

Táplálóanyagok és hasznosulásuk Táplálóanyagok csoportosítása: Esszenciális tápanyagok Nem Esszenciális tápanyagok

A húsevő állatok táplálkozásának jellegzetességei Kutya húsevő Macska obligát húsevő

Anatómiai sajátosságok FOGAZAT - tépő, secodont fogazat kutya: tej - 28, maradandó - 42 macska: tej - 28, maradandó - 30 NYELV nagymértékben mozgékony, folyadék felvételre is alkalmas GYOMOR kutya: U alakú, 1 - 8 liter térfogat macska: labda alak, 0,2 - 0,3 liter térfogat BELEK kutya: 7,0 m macska: 1,0 - 1,8 m MÁJ kutya: 127 - 135 g macska: 75 - 80 g HASNYÁLMIRIGY 13 - 108 g

Ízérzékelési sajátosságok Húsevőnek a nagy fehérje és zsírtartalmú eledelek ízletesek Aminosav, nukleotid + stimulus Kutyának az édes aminosavak, (glicin, alanin, hisztidin, cisztin) Macskának ez kevésbé fontos befolyásolja – eledel fizikai formája, ha poros, nagy a víztartalom, avas, penészes

Táplálék felvétel Befolyásolja : Gyomor teltsége Vérplazma összetétele Hormon, peptid koncentráció Táplálék hozzáférhetősége, etetés frekvenciája, összetétele, formája Érzékszervek közvetítette inger Szag, látvány, hang

TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK KUTYA falánk, egyszerre nagy mennyiségű takarmányt tud felvenni periodikus táplálkozás felületes rágás nehezen tanul, könnyen felejt, táplálék válogatási hibát sokszor elköveti

TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK MACSKA sokszor, keveset eszik megszaglássza, ízlelgeti, „megörli” megszokott ízekhez ragaszkodik könnyen tanul, nehezen felejt étel addikció zsír emésztése jobb, szénhidrát emésztése rosszabb a kutyáénál tisztálkodás során szőröket nyal le - hányással szabadul meg ettől

Emésztés és felszívódás Fizikai aprítás – rágás Oldás – emulgeálás – nyál, bélnedv epe Kémiai bontás enzimek Fehérje-proteáz peptid,aminosav Szénhidrátok-amiláz oligoszacharid egyszerű cukrok Zsírok-lipázok glicerin, szénlánc

Táplálóanyagok a gyomorban Kutyáknál; Viszonylag nagy befogadó képesség Kevés rágás, habzsolás Nagy falatok Emésztő enzimek – kisebb darabok jutnak a vékonybélbe

Táplálóanyagok a gyomorban Gyomor ürülése – szabályozza gyomornedv összetétel, részecske méret, viszkozitás savasság, tartalom oldható rost tartalma Gastrin serkenti Enterogasztrin csökkenti Pepszines fehérje emésztés, oligopeptidek képződnek

Tápláló anyagok a vékonybélben Bélmirigyek, hasnyálmirigy, epe váladéka ürül ide Tripszin oligopeptid - kisebb oligopeptid, aminopeptidáz, karboxipeptidáz, dipeptidáz – aminosavak Zsír bontás – epe, lipáz

Tápláló anyagok a vékonybélben Makro, mikroelemek ionozált formában szívódnak fel Vitaminok B csop– passzív diffúzió alacsony tartalom esetén aktív transzport Zsírban oldódók apró cseppek passzív diffúzió

Táplálóanyagok a vastagbélben Fermentáció helye Bélfalból karbamid jut át - NH3 NH3 – baktériumok N2 forrása Mikrobiális fermentáció acetát, propionát,butirát képződik – energia acetát – szövetek, propionát – máj, butirát – colonociták H2O felszívódás helyszíne