Készitette: Cammisa Matteo

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A koala Somogyi István.
Advertisements

Szajga.
Afrikai elefánt. Előfordulása • Az afrikai elefánt korábban a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt volt, manapság elterjedése elsősorban a nemzeti.
A piros fülű ékszerteknős (Pseudemys scripta elegans Wied)
Víz világnapja 2014.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
A mosómedve.
Készítette: Drávucz Marcell
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Afrika.
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Rendszerezés ismétlés.
Kiss Bence 9.c Koala.
A Tisza környékén élő madarak
A RÓKA.
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Közönséges madárpók „Avicularia”
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Hoacin (Opisthocomus hoazin) Készítette:Lénárt Kristóf.
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
Készítette : Tóth Gabriella
A DENEVÉR.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
FÖLDRÉSZEK.
A Balaton földrajza.
Készítette: Rácz Imre Vince
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
Rovarok a fákon és a fában
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Emlősök osztálya MBI®.
Paul Simon - Under African Skies Kattints! Az afrikai füves szavannán szavannán a fatermet ű növényeket a fatermet ű növényeketfatermet űfatermet ű a.
Mirtusz.
Antilop.
Biosz=élet Botanika- Zoológia- Antropológia- Szisztematika- Ökológia-
Szavanna éghajlat.
Lamarck a fajok változnak a környezet hatására
Szurikáták Készítette: Sinkovicsné Horváth Beatrix.
A népességnövekedés tényezői és következményei
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Bölcsességek, aforizmák
Egyed alatti szerveződési szintek
Készítette : Hagymási Zsófia
Lótenyésztés A ló törzsfejlődése vzgiugiujöpküpú.
Elterjedése Skandináviában, Oroszország északi területein, illetve Kanadában és Alaszkában honos, Grönlandra és Izlandra is betelepítették. Legdélibb.
Szlovénia.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Készítette: Hazafi Márton 7.a
Esőerdő állatvilága.
Hideg mérsékelt öv - állatok
Emlősök Készítette: Illés Balázs 3./c Illés Balázs 3./c.
Macik…. …avagy miért szeressük a macikat *;*…. Első sorban köztudott hogy a macik ember barátok,de ha a területükről van szó bármi áron megvédik.
Antilop.  Jellemzője: - Tülkös szarv  - párosujjú patások közé tartozik.  - növényevők redős zápfogak  - kérődzők  - több fajtájuk van pl.: Jávorantilop,
Emlősök rendszere III..
Az ember őstörténete A PALEOLItikum ÉS MEzoLItikum
Készítette: Tremmel Máté
Afrika népességfejlődése között
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
Az Elgon Kelet-Afrika vulkanikus hegyóriása.
TENERIFE.
Erdei pele.
A kafferbivaly.
A VIDRA.
Farkas.
Előadás másolata:

Készitette: Cammisa Matteo Gorilla Készitette: Cammisa Matteo

Bevezetés Afrika őserdeiben él a világ legnagyobb főemlőse, a gorilla. A gorilla nem fejlődési vonala mintegy 7 millió éve vált külön az emberekétől (és a csimpánzokétól). Két fajuk a nyugati gorilla (Gorilla gorilla) és a keleti gorilla (Gorilla beringei).

Rendszertani besorolás Rendszertani besorolás Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerincesek (Chordata) Osztály: Emlősök (Mammalia) Alosztály: Elevenszülők (Theria) Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria) Öregrend: Euarchontoglires Rend: Főemlősök (Primates) Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini) Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes) Öregcsalád: Emberszerűek (Hominoidea) Család: Emberfélék (Hominidae) Nemzetség: Gorillini Nem: Gorilla (Gorilla)

Elterjedés A gorillák száma aggasztóan alacsony. A nyugati gorillák Nyugat- és Közép-Afrika trópusi esőerdőiben élnek Nigériától Kongóig, míg a keletiek Közép- és Kelet-Afrika egyes területei (Kelet-Kongó, Ruanda, Uganda) esőerdeiben. A hegyi gorillák, amelyeket Dian Fossey a Gorillák a ködben című film tett híressé, a keleti gorillák egyik alfaja.

Megjelenés A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok: a hímek elérhetik a 185 cm-s magasságot és megközelíthetik a 300 kilót. A nőstények jóval kisebbek, legfeljebb 100 kg-osak. A hímek nemcsak nagyobbak a nőstényeknél, de a koponyájukon végighúzódó csonttaréj miatt ábrázatuk is jelentősen eltér azokétól.

Külsejük, mozgás A keleti gorillák testesebbek a nyugatiaknál. Szőrzetük fekete; az idősebb hímek hátán ez ezüstösre fakul. Testsúlyukat hátsó lábaik hordozzák, de mivel járás közben erősen előredőlnek, ezért menet közben két öklükre támaszkodnak.

Életmód A gorillák az esőerdőkben, hegyi köderdőkben élnek; akár 4000 méter magasságig is felhúzódnak. A talajszinten mozognak, csak a kisebb nőstények és a fiatalok másznak fára. Előszeretettel tartózkodnak az emberi települések közelében növő bozótosban, mivel ott a sűrűbb aljnövényzetben több a táplálék. Természetes ellenségük nincs, még a fiatalokra is csak a krokodilok és a leopárdok lehetnek veszélyesek.

Táplálkozás A gorillák táplálékában sok a gyümölcs, leveleket, rügyeket is esznek. Állati eredetű táplálékként ritkán egy-egy rovart esznek meg. Napjuk nagy részét táplálkozással töltik. Hajnaltól délig esznek, majd pihennek, délután folytatják, aztán alkonyatkor a földön fészket építenek gallyakból, és abban töltik az éjszakát. Naponta egy-két kilométert vándorolnak táplálék után kutatva. Mivel nincs vadászterületük, területfoglaló ösztönük sokkal gyengébb, mint a csimpánzoké.

Szaporodás A nőstények 251–289 napos vemhesség után 1, ritkán 2 kölyöknek adnak életet. Az újszülött gorilla 1,5–2 kilós és teljesen magatehetetlen, az anyja a karjában hordozza. Néhány hónaposan már anyjuk hátán lovagolnak, és itt is maradnak 3–4 éves korukig. 2–4 éves korukig szopnak. Ivaréretté 7 évesen válnak. Egy nőstény élete során 3–6 utódot nevelhet fel.