Rokszin Mónika Pszichológus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Advertisements

Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
Csoport munka.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Attitűd, sztereotípia, előítélet, diszkrimináció
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
Társismeret.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Kötelező irodalom Hewstone, M., & Stroebe, W. (2007). Szociálpszichológia. 2. kiadás, Budapest, Akadémiai Kiadó. 1., és 12. fejezet Forgács J.
A deviancia összetett fogalma
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Optikai csalódások.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Önismeret Horváth Renáta.
„leegyszerűsített tudáskészlet”
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Interkulturális kommunikáció (5.ea.)
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A lehetséges énképek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A társas viselkedés pszichológiája
SZOCIALIZÁCIÓ A KORTÁRSCSOPORTBAN
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Egyéni döntések a szervezetben
Kisebbségek, etnikumok
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
2004 tavasz dr.SzaD Innováció és Technológia Menedszment Tanszék TEAM…. dehogy ! TEAM, de hogy ?
A szomatikus marker feltevés
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
Edward Sapir ( ).
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Éntudat – identitástudat - énkép
Mi is az a társadalmi integráció?
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
A többségi-kisebbségi viszonyok hatása a roma tanulók iskolai teljesítményére Kende Ágnes MTA TK Gyerekszegénység Elleni Program
Szociálpszichológia – csoportközi viszonyok, előítéletek, szerepek, identitás Illés Anikó MOME.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A csoportvélemény esendősége
Kultúra és kommunikáció
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
9. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége I.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége I.
Előadás másolata:

Rokszin Mónika Pszichológus Csoport Rokszin Mónika Pszichológus

Csoportfajták Személyes csoport: 2 v. több személy, akik egymással interakcióba lépnek, és egymást befolyásolják. Társas csoport: olyan személyekből állnak, akik osztoznak egymás, társas szempontból jelentésteli tulajdonságokban, vagy jellemzőkben.

Kísérletek Sherif egy fényt villantottak fel, ami úgy tűnt, hogy mozog becsléseket tettek külön-külön. csoportosan csoporttagok becslése azonos volt. Asch vonalas kísérlete. Utólagos kikérdezés után a megszégyenítéstől tartottak. Akik megőrizték önazonosságukat azok rosszul érezték magukat. Befolyásoló a csoporttagok véleménye, és gyakran elfogadjuk azt.

Konformitás: egyének gondolatainak, érzéseinek igazodása a csoportéhoz. Nyilvános konformitás v. behódolás valós vagy vélt nyomásnak engedelmeskedve olyan csoportnormák szerint viselkednek, amit a személy szerint nem helyeselnek.

Csoportnorma kialakulása A csoporttagok többsége kezdetben egy bizonyos állásponton van. Csoportvita a jóból még jobbat; rosszból még rosszabbat csinál kockázatvállalás pl. A csoport gyakran heurisztikákat, alkalmaz.

A többség hatása Érveit sokkal erősebbnek érzékeljük. Többség véleményét nehezebb elutasítani. 3 ember ugyanazt mondja meggyőzőbb, mintha 1 ember 3x. Asch kísérlet módosítása 1 v 3 beépített embernél.

Hogyan működik a csoportgondolkodás? Anélkül alakítjuk ki a konszenzust, hogy az összes hozzáférhető infót figyelembe vennénk. Elszigeteljük magunkat a külső hatásoktól, és új nézőpontoktól. A konformitás hatása igen nagy.

Csoportgondolkodás ellenszere Aktívan támogatni kell a nyílt kérdések és ellenvetések kifejezését. Az ördög ügyvédje szerep kiosztása. Kívülállók bevonása. Titkos szavazás.

Kisebbség a többséggel szemben sikeresen. A kisebbség akkor tud sikeres lenni, ha: Ha a konszenzust 1 személynél több képviseli. Ha egymás közt megegyeznek Ha a konszenzus nem csak alkalmi jellegű Hosszabb ideig ragaszkodik saját kialakított elképzeléséhez Következetes Következménye az lesz, hogy a többség megkérdőjelezi önmagát.

Sztereotípiák és csoport percepció Diszkrimináció minden poz v neg viselkedés, amely egy társadalmi csoport és annak tagjai felé irányul. Általában magában fogalja az előítéletet. Előítélet 1 társadalmi csoportnak és tagjainak a poz v neg értékelése.

Sztereotípia 1 társadalmi csoportról való kognitív reprezentáció v benyomás, amit az emberek alakítanak ki, h összekötik a jellemző tulajdonságokat és érzelmeket a csoporttal. (fejünkben lévő kép) Magukba foglalnak: - fizikai megjelenést - érdeklődési kört - kedvelt tevékenységet sztereotípiák befolyásolják: - gondolatot - gondolkodást - a viselkedést

Nemi sztereotípianő és férfi Meghatározzák a kultúrák, társadalmi elképzelések.

Csoportsztereotípia kialakulása Társadalmi szerepeket a társadalom, kultúra, gazdasági, politikai tényezők hozzák létre. Csoportoknak társadalmi tényezőket tulajdonítanak. Csoportok a szerepeknek megfelelően viselkednek. Megfeleltetési torzítás: szerephez tartozó viselkedést a csoporttag személyiségének tulajdonítják. Kialakul a csoportsztereotípia

Mi aktivizálja a sztereotípiát? A sztereotípia csak akkor befolyásolja véleményünket, ha a személy láttán elsőként az jut eszünkbe. Mindig megfigyeljük az alábbi kategóriákat: - nem - származás - kor Minél nyilvánvalóbb és feltűnőbb a csoporttagság, annál valószínűbb, h a kategória és az arra vonatkozó sztereotípia is eszünkbe fog jutni.

Sztereotípia leküzdése Közvetlen és személyes kapcsolat hatással lehet Ha egy viselkedés hosszú ideig és minden körülmény között stabil marad A sztereotípiának ellentmondó viselkedés 1-2 alkalomnál többször kell előfordulnia. Tudatosan keressük az ellentmondást Motiváltaknak kell hogy legyünk a leküzdéshez

Társas identitás Az énfogalom azon aspektusai, melynek a csoporttagságról alkotott tudásunkból táplálkozik. Társas identitás az ˝én˝t, ˝mi˝re változtatja. Önértékelést befolyásolja, hogy mások és mi, hogyan gondolkodunk arról a csop.-ról melynek tagjai vagyunk. A csoporthoz tartozás az én fontos része (mentális, fizikai egészség). Hátránya: saját csoportot pozitívabbnak látjuk.

Önmagunk kategorizálása csoportként: Csoporttagok fontossága (nem, munka) Önkategorizáció: magunkat egy csop tagként határozzuk meg. Saját csop megismerése megfigyeléssel történik. Lehetnek emlékeztető jegyek. A csop-hoz tartozást meghatározza a kultúra. (individuális, közösségi)

Társadalmi kategorizációk hatásai Ha a csoporttagság aktiválódik befolyásolja, hogy hogyan látjuk magunkat és másokat. Az emberek hajlamosak tipikus csoporttagként látni magukat. A csoporttagság befolyásolja hangulatot és önértékelést.  rosszul érezzük magunkat, ha a csoportunkat kudarc éri és jól ha siker. Sütkérezni a csoport dicsőségében BIRG: a csoporttagok jó eredményeivel v. tulajdonságaival azonosulunk, önértékelésünk poz.lesz.

Csoporttársak kedvelése Saját csoporttal nagylelkübbek vagyunk, mint más csoport tagjaival.  akkor is ha a csop. véletlen alakult. Ha a csop. tagja a személy akkor is kedveljük, ha egyéni tulajdonságai miatt nem szeretnénk.

Külső csop.-ot homogénebbnek látjuk, mint a saját csoportot. Magyarázat: Ismertség Kommunikáció, megismerkedési mód Jövőbeli interakció Éndifferenciáció Etnikai homogenitás  arcfelismerés

Minimális csoportközi helyzet: Kísérleti helyzet csoport önkényes v jelentéktelen alapon kategorizálták. Minimális csoportközi helyzetben a személy saját csop. preferálta. Ha a csop. túlzottan fenyegetett 2 válasz van: 1. felmagasztaljuk a saját csop. 2. lekicsinylik, támadják a fenyegető csop.-ot.

Morális közöny Külső csop tagjainak szenvedéseit nyugodtabban fogadjuk. Irántuk empátiát nem mutatunk. Morális kirekesztés Külső csoport tagjait úgy kezeljük, mintha rájuk nem lennének érvényesek a morális szabályok.

Amikor a csoport tagság negatív Kirekesztett csoport tagjának lenni csökkent önértékeléssel és csökkent emocionális jólléttel jár.

Szociális mobilitás: menekülés a negatív csoporttagság elöl Szociális mobilitás lehetővé teszi a negatívan értékelt csoportosulásból való kiválást, dezidentifikáció és disszociáció által. Dezidentifikáció pszichológiai távolság teremtése az én és csoport között Disszociáció: csoportból való fizikai kilépés.

Mára köszönöm a figyelmet! Kellemes hétvégét!