Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
Etikai Kódex.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
Az iskolai szociálismunka
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Elvárások a szakdolgozókkal szemben….
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Reklám etika.
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Csernus doktor 10 aranyszabálya
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Egyéni döntések a szervezetben
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
1 intézményes érdekegyeztetés © kurtán sándor 2011 a politikatudomány alapjai
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
1 2 érdekérvényesítés érdekegyeztetés az Európai Unióban 2. alapfogalmak © kurtán sándor 2011.
Fogd A Kezem Alapítvány
Dr. Simon Gábor Fejér Megyei Szent György Kórház
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Munkahelyi egészség és biztonság
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Mediátor képzés Kártérítés.
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
A hippokratészi eskü értelmezése
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A beiskolázás előkészítése
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Ápolói hivatás megítélése középiskolás korúak körében
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
Családtámogató ellátások
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Személyközpontú gondozás
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
4. Az Alkotmány.
Reklám etika.
Előadás másolata:

Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban

Az ápolói munka az egyik legemberibb szolgáltatás az ápoló elégíti ki a beteg: fiziológiai, szellemi érzelmi szükségleteit Kiszolgáltatott betegeknek az ápoló jelenti az igazán emberi kapcsolatot, a segítőkész embertársat Az ápolótól a beteg elvárja, hogy: képviselje érdekeit felelősségtudattal végezze munkáját Az ápolás társadalmi szükségletmindig szükség van.

Érdekképviselet A nővér: „gondoskodik” a betegről a legtöbb időt tölti vele gyógyításáról ismeretekkel rendelkezik a beteget jobban megismeri A régi merev hierarchikus rendszer (orvos – ápoló – beteg) helyett  team munka:partneri viszony a team tagjai között (az orvos domináns szerepe) A betegnek is van lehetősége részt venni a döntéshozatalban a beteg egyéni felelőssége nő a beteg aktív szerephez jut Az ápoló nem csupán orvosi utasításokat hajt végre, hanem kompetenciáján belül önálló döntéseket hoz Az ápolónak kötelessége, hogy úgy dolgozzon, hogy magatartásával ne akadályozza, hanem segítse a gondjaira bízott betegek gyógyulását, vagy betegségük könnyebb elviselését.

Etikai kódex Megfogalmazza: az ápolás morális funkcióját az ápolás helyét az egyéb szociális tevékenységek között az ápolás alapvető értékeit, mint autonómia, képviselet, számonkérhetőség az ápoló speciális kötelességeit

Az etikai kódexek etikai státusza: Segítség, tájékozódási pont etikai döntéshozatal esetén fenyegető etikai dilemma esetén magatartási utasítás lehet Az etikai kódexek jogi helyzete: Nem célja, és funkciója a jogi helyzet tisztázása. Bizonyos helyzetekben összehasonlíthatók: az etikai kódex utasításai vádlott viselkedése

Szakmai kódexek története Az ápolók első szabályszerű kódexének kiadását megelőző állomások: (USA – 1950) 17. sz.: a hivatás teljes körű kialakulása 1861: az első ápolóképző megnyitása 1903: az ápolókkal kapcsolatos első állami engedélyezési törvény hatályba lépése 1909: az egyetemi szintű ápolóképzés megszervezése

Az etikai kódexek alapelvei Redlich és Pope A szakmai etikai kódexek hitvallások és parancsok keverékei. Mindenekelőtt ne okozz kárt Csak szakértelemmel folytass szakmai gyakorlatot Ne törekedj tisztességtelen haszonra Az emberi méltóság tiszteletben tartásával kezeld az embereket Őrizd az orvosi titkot Csak akkor cselekedj – kivéve a legszélsőségesebb eseteket – ha tájékoztatás alapján elnyered a beteg beleegyezését Amennyire lehetséges, a szociális méltányosság és igazságosság keretei közt gyakorold szakmádat

Legismertebb kódexek Az Amerikai Ápolók Egyesületének Ápolói Kódexe Az Ápolói Kódex: /Ápolók Nemzetközi Kódexe/ 3. Az Ápolónők, Szülésznők és Védőnők Szakmai Viselkedési Kódexe

Köszönöm a figyelmet !!!