A játék eredete Winnicott értelmezésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
10. Erőszak a családban, válás
Advertisements

Szülői elégedettség mérés eredménye
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Család.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
A mosómedve.
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
Design: dr.Czeglédi János munkája alpján
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Könnyek....
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
A szülő-gyermek szeparáció hatásai
Játékterek, játékszerek
Szimbolikus játék és szerepjáték (színlelő játék, szerepjáték, fantáziajáték, fikciós játék, alkotójáték, szociodramatikus játék...)
Rokszin Mónika Pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Alfred Adler individuálpszichológiája
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A pszichológiai fejlődés
Anya – gyermek kapcsolata
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
„Nagyító alatt” A GrafoKom - projektek során használt írásvizsgálati metódusról.
A gyermek játéka. A játék szerepe a személyiség korai fejlődésében
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Indulatok, érzelmek kezelése absztrakt játék környezetben
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Mindennapi veszteségeink
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
T ERMÉSZETES - E A TERMÉSZETES ?! A „Horgony” alapítvány bemutatása C SIZMADIÁNÉ S ZABÓ M ÁRIA.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Személyiségfejlődési zavarok
Személyközpontú gondozás
Összeállította: Szabó Ilona
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Készítette: Lőrincz Ágota óvodapedagógus
A játékkonfliktus, mint a magatartás eltérés jelzője
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
A krónikus beteg hányattatásai
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A játék eredete Winnicott értelmezésében

Az anya – gyermek kapcsolat és a játék Az "elég jó anya" érzelmileg elkötelezett; kezdetben teljesen alkalmazkodó, azonnal kielégíti gyermeke szükségleteit; később a gyermek önállósodása érdekében megkezdi a fokozatos leválasztást (ez a folyamat a gyermek számára frusztráló és illúzióvesztéssel jár); elősegíti, hogy a feszültség oldásaként megszülessen egy köztes élmény-tér; "Az anya, miközben a gyermek tőle elkülönül, végtelen játékteret hagy hátra kettejük kapcsolatának emlékéül." (Winnicott)

Potenciális tér pszichikai tér átmeneti tartomány a külső világ és a belső között a gyermek illúziója ebbe a tartományba átvándorolhat és megmaradhat. itt jelennek meg az átmeneti tárgyak és a játék

A játék előzményei és fejlődésének állomásai: illúzió – a csecsemőkori mindenhatóság érzése hallucináció – képes megjeleníteni a kívánt anyát (a fantázia kezdete) ujjszopás (autoerotizmus) átmeneti tárgy játék kreativitás

Az ujjszopás (a gyermek a pótlást saját testével keresi) Az ujjszopás (a gyermek a pótlást saját testével keresi). A hüvelykujj szájba vétele együtt járhat a többi ujj cirógató mozdulataival; a lepedő, takaró, vagy egyéb puha tárgy megragadásával, esetleg szopogatásával; hangkiadással. Átmeneti tárgy: helyettesíti az anyát egyszerre szimbólum és valóságos, konkrét tárgy A gyermek az átmeneti tárgy segítségével: megtapasztalja az én és nem én szétválasztását megtanul megbirkózni a feszültségeivel (rájön arra, hogy a frusztráció csak bizonyos ideig tart: az anya visszatér hozzá) kap támogatást az anyától való leváláshoz, az önállósodásához

A gyermek és kedvencének kapcsolata a tárgy kizárólagos birtokosa a gyermek – ő alkotja meg, ő lelkesíti (nevet ad neki...); a gyermeknek hatalma van fölötte, levezetheti indulatait: ölheti és ölelheti (a tárgy médium, felfogja, levezeti az indulatokat, kiszolgál); a tárgyat nem szabad megváltoztatni, csak ha a gyermek óhajtja (még kimosni vagy megvarrni is tilos); van saját léte, objektivitása (puha, meleg tapintású, tömege van, szaga van...); lehet pelenkadarab, lepedő, párna, az anya ruhája vagy annak darabja, zsebkendő, takaró... egyszerre objektív és szubjektív; sorsa: elveszti szimbolikus jelentőségét, érzelmi vonzerejét (félreteszik, amikor már nincsen rá szükség), átadja helyét az átmeneti jelenségek egyre szélesedő körének

Az óvoda és az átmeneti tárgyak Az átmeneti tárgy támasz a krízishelyzetben: ilyenek gyors elválasztás (lazul az intenzív testi kontaktus anya és gyermek között) családban bekövetkezett változás, pl.:  kistestvér születése (az anyának kevesebb ideje marad a nagyobbik gyermekre...)  egyik szülő ideiglenes vagy tartós távolléte (a gyermek nem érzi az idő mennyiségét)  válás  új környezet  bölcsödébe, vagy óvodába kerülés kezdeti szaka  kórház

Az óvodába behozott tárgyak is átmeneti tárgyként funkcionálhatnak. kispárna, takaró (személyes holmi); otthoni holmikkal tömött szatyor, hátizsák; a mama ruhadarabja, ékszere, egyéb apróbb holmija; játékszerként definiált, ám a játékba nem vitt mackó, baba... A gyermek ezekkel a tárgyakkal nem játszik, általában senkinek sem adja oda, előfordul, hogy meg sem mutatja, még az óvónőjének sem (elrejti a szekrényébe, magához szorítva, a ruhája alatt cipeli).

Játék jellemzői: alapvetően kreatív tevékenység izgalma az objektíven és szubjektíven érzékelhető világ átmenetéből fakad potenciális térben zajlik hátterében az anya-gyermek bizalom, de már függőség nélkül