Játék és tanulás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az edzői hatékonyság pszichológiája
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A koordinációfejlesztés lehetősége
Szülői elégedettség mérés eredménye
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Csoport munka.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Angol nyelvi kompetencia
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
A játéktevékenység kezdeti fejlődése
Rokszin Mónika Pszichológus
Társas viszonyok.
Szabályjátékok.
Az iskolaérettség kérdése
Szimbolikus,Szerepes Játékok
Harmadik előadás.
A gyermek erkölcsi fejlődése
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Az emberi tanulás.
Speciális tanulási nehézségek
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
A pszichikumról általában
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A felnőttképzések rendszere és gyakorlata az Esőemberekért Egyesület képzéseiben.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Az iskoláskor küszöbén
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az érzelmi intelligencia
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Kimagasló teljesítményt nyújtani…. Az összetettség és az alkotás művészete……………és a megvalósulás…..
Az óvodás gyermekek életkori sajátosságai és egyéni különbözőségei „Az óvónő jobb keze a dajka” II. országos szakmai konferencia, október 27. Dr.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Szociális kompetencia
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Játék és tanulás

Alapfogalmak tanulás: pszichikus funkció játék: tevékenység. A gyermek játékának lényege a folyamat, nem a teljesítmény. A játék folyamán egy-egy -funkció kiemelkedik -minden lehetőséget végigjár – kipróbálja a lehetőségek végső határait -újból beépül a működés egészébe = integrálódik egy magasabb funkcióba

Hogyan tanul az óvodás gyermek? A tanulás módja függ az értelmi fejlettségtől (Piaget) 0-2 éves koráig tanulását elsősorban érzéki és mozgásos tapasztalatai irányítják 2-7; óvodáskorban tanulását közvetlen szemlélet irányítja; utánzás alapú. 7- kisiskoláskorban: elkezdődik a közvetlenül elsajátított tapasztalatok nyelvi kódolása. A tanulásának hátterében: belső (intrinzik) motiváció: nincs külsőjutalom, maga a tevékenység jutalmazó jellegű a világra való nyitottság (megismerési vágy, explorációs motivum) ) – nagy kedvvel kutat, keres, próbál, kísérletezik kompetenciára való törekvés – a beavatkozás, a cselekvő átalakítás igénye utánzási késztetettség (késleltetett utánzás: a korábban látott cselekvés megismétlése)

A késleltetett utánzás megjelenése: az első életév végén (a szerepjáték alapja). A gyermek spontán utánzás során – reprodukálja a másoktól látott mozdulatokat; nem tudatosan vesz át viselkedései mintát, szabályokat, szerepeket; egyre pontosabban közelít a valósághoz. játékában azokat utánozza, akik – érzelmileg közel állnak hozzá (szülő, óvónő...) tekintéllyel rendelkeznek (lányok: tanítónő, fiúk: tűzoltó, rendőr...) ismétlődő vagy tartós kapcsolatban állnak vele.

A játék a gyermek tanulási terepe (nem időtöltő tevékenység) kötődik a mindenkori individuális tapasztalati és fejlettségi állapothoz játékban a gyermek úgy mozdul, ahogyan neki a legjobb onnan indul, ahol éppen ő tart (fizikai és mentális területen egyaránt) addig vesz részt, ameddig érdekli, ameddig dolga van vele lehetőség a nem szándékos tanulásra (intuíciók) lehetőség a cselekvő megismerésre (komplex tanulás: mozgásos, érzékszervi...) lehetőség arra, hogy a csoport hatására változzon a gyermek viselkedése (társas facilitáció) a mindenkire érvényes játékszabályok önmagára vonatkoztatásával.

Legközelebbi fejlődési zóna: rés a között a viselkedés között, amelyet a gyermek önállóan véghez tud vinni és amelyre valamilyen támogatással képes. "A játék során a gyerek mindig felette áll az életkorának, a mindennapi viselkedésének; mintha a játék során egy fejjel magasabb lenne saját magánál." (Vigotszkij, id. Cole)

Mentális támogató lehet: 1. a felnőtt finoman hangolt közreműködése, amely igazodik a gyermek képességeihez és szükségleteihez; társas interakciókat – együttes játékokat –kezdeményez; aktívan szervezi a gyermek tapasztalatait (kitartásra bátorítja, erőfeszítésre ösztönzi); támogatja a gyermek kognitív fejlődését (újabb és újabb felfedezésre bíztat) ; egy kicsit magasabb szintű – tartósabb, változatosabb – játékot tesz lehetővé. 2. önmagában a játékhelyzet a valóság átírása a "mintha-játékokban"; a társas együtt alkotás; a játékszabályok önkéntes és tudatos vállalása

Mit tanulnak a gyerekek játék során? A mozgásos játékok (járás, kúszás, mászás, csúszás, ugrás, dobás...) hozzájárulnak a testséma és a testtudat kialakulásához, megerősödéséhez elősegítik az elemi mozgások összerendezését a térbeli tájékozódást szolgálják (irányfelismerés és iránykövetés) fejlesztik az egyensúlyérzéket segítenek az érzékszervi tapasztalatok szervezésében

A manipulációs, konstruáló játékok, kézimunka, barkácsolás (tárgyi játékok) során a gyermek folyamatosan gyakorolja a finommozgásokat (a szem és kézmozgások összehangolása) tanulja a dolgok elemekre bontását és összerakását tanulmányozza az elemek tulajdonságait, az egész és a részek viszonyát rendez (csoportosít, sorakoztat...) módosít, alkot és újraalkot átéli a létrehozás örömét, sikerrel nyugtázhatja a létrehozott produktumot

A szerepjáték, bábozás, dramatizálás elindítja a fantázia működését segít a szociális világ bonyolult rendszerének kitapogatásában a gyermeknek megtanítja tanulja élményei átfordítását gyakoroltatja a társas igazodást, a szociális szerepeket fejleszti a nyelvi és a kommunikációs képességeket A szabályjáték (a speciális játékfeladaton kívül elsősorban ) az önkontroll, a szabálytudat erősítésében meghatározó

Fontos a spontán játékokban: a játék szabadságának biztosításával az irányított játékokban : a nevelési célnak megfelelő játékok kiválasztásával; a mérték megtartásával (csak annyit és addig, amennyi a gyermeknek nem kényszer); az általános követelmények mellett az aktuális és egyéni szempontok figyelembevételével.