A bolygómozgás törvényei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

Tudománytörténeti érdekességek < Dr. Spissák Lajos >
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
Gravitáció, csillagászat
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Matematika a csillagászatban
Kepler-törvények, az égitestek mozgása
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Nikolausz Kopernikusz
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
A Föld Nap körüli keringése
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Internetes keresés április.
Newton mechanikája gravitációs elmélete
A Föld helye a világegyetemben
Göröngyös út vezet a csillagokig
Művelődés és életmód a kora újkorban
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
A Föld, mint űrhajó felfedezése
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
I. Törvények.
Kepler-féle távcső.
Avagy a világ ismerete az ókorban
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
Az erő.
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Csillagászat szakkör Csillagászat történet Őskor:  Megalit kultúra  Maja kultúra Ókor:  Babilon  Egyiptom  Kína  A Görög világ Középkor:  Arab csillagászat.
Johannes Kepler élete és munkássága
Foucault ingakísérlete
A tudományos forradalom 1. Newton-kurzus,
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Föld körüli keringés fizikája
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Gravitáció és csillagászat
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Nikolausz Kopernikusz
Johannes Kepler.
Farkas Lilla, 9.b.  Született:1571. december 27., Weil der Stadt  Anyja és a csillagászat  Iskolái: adalbergi iskola, Tübingben ( itt hallott először.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Czene Alexandra 9.b.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Űrkutatás hét.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
A bolygópályák kutatása Nicolaus Cusanus ( ) a világ határtalanságáról, a Föld nem középponti jellegéről, mozgásárólNicolaus Cusanus ( )
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
A fizika tantárgy gondolkodásfejlesztési lehetőségei a feladatok tükrében Radnóti Katalin- Adorjánné Farkas Magdolna.
Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás,
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Johannes Kepler Történelmi előzmények Ptolemaiosz (Kr. u ) Ptolemaiosz (Kr. u ) geocentrikus-földközéppontú világkép geocentrikus-földközéppontú.
Csillagászat Őskortól napjainkig.
Szegedi Tudományegyetem
60 éves az űrkorszak Űrkutatás Pályák 1957.X X.08.
A felvilágosodás előfutárai
Naprendszerünk adatainak megismerése
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Előadás másolata:

A bolygómozgás törvényei Kepler törvényei A bolygómozgás törvényei

Történelmi előzmények

Ptolemaiosz Klaudiosz (Kr. u. 70-147) Alexandria, görög természettudós geocentrikus-földközéppontú világkép a bolygók, a Nap és a Hold a Föld körül mozognak, úgynevezett szférákon a bolygók csak tökéletes mozgást végezhetnek, vagyis mozgásukat csak körmozgással lehet leírni. A bolygók hátráló, retrográd mozgása Ptolemaiosz magyarázata: az epiciklusok

Nikolaus Kopernikusz (1473-1543) Az égitestek mozgásáról (1543!) heliocentrikus-napközéppontú világkép A bolygók a Nap körül körpályákon mozognak a Földdel együtt.

Tycho de Brahe (1546-Prága,1601) dán csillagász 1577. kiszámította egy üstökös pályáját, és rájött, hogy az a Föld felé közeledik. Világképe – bizonyos kompromisszumokkal – geocentrikus volt. A kompromisszum a következő volt: minden bolygó a Nap körül kering, kivéve a Földet, mert a Nap kering a Föld körül a többi bolygójával. Adatai alapján alkotta meg Kepler a bolygómozgás három alaptörvényét. Egy másodperces pontossággal kiszámította a csillagászati év hosszát. Tycho nem mert összeütközni a hivatalos szemlélettel.

Johannes Kepler (1571-1630) német csillagász 1600-ban lett Tycho de Brahenek segédje Prága, II. Rudolf császár Brahe adatai alapján kimutatta, hogy a Mars pályája nem kör, hanem ellipszis, és annak egyik gyújtópontjában van a Nap. 1609. Astronomia Nova (Új csillagászat) 1619. Harmonices Mundi ("A világ harmóniája") Regensburgban halt meg Kepler 1600-ban lett Tycho Brahenak, II. Rudolf császár udvari csillagászának segédje. A közös munkájuk Prágában bonyolultan alakult. Mindketten tudták, hogy a különböző adottságaik kiegészítik egymást. Brahe nagyon kitűnő megfigyelő volt, és megfigyeléseiben a légkör fénytörését is korrigálta, matematikai képességei viszont elég korlátozottak voltak. A kitűnő matematikus Kepler pedig rövidlátása miatt alig tudott pontos megfigyeléseket tenni. Brahe az ifjú matematikatehetséggel szerette volna világképét kidolgozni, melyben a Nap a Föld körül kering, és a Nap körül a bolygók. Kepler felhasználva Brahe – Brahe rokonaitól nehezen megszerzett – adatait kimutatta, hogy a Mars pályája nem kör, hanem ellipszis, és annak egyik gyújtópontjában van a Nap (Kepler első törvénye). Megfigyelte azt is, hogy a bolygók a Naphoz közelebb járva gyorsabban mozognak, mint távol. Levezette a megfigyelésekből, hogy azonos idők alatt azonos területet súrol a bolygók vezérsugara (második törvény). A két törvényt az 1609-ben megjelenő Astronomia Nova (Új csillagászat) című művében közölte. Munkája során felhasználta a pergai Apollóniosz kúpszeletekről írt geometriai művét.

Matematika ellipszis fókuszpontok-gyújtópontok vezérsugarak fókusztávolság kistengely-nagytengely

Kepler I. törvénye A bolygók a Nap körül ellipszis pályákon mozognak, melynek egyik gyújtópontjában a Nap áll.

Kepler II. törvénye A Naptól a bolygóhoz húzott vezérsugár egyenlő időközök alatt egyenlő területeket súrol.

Kepler III. törvénye A bolygók Naptól való átlagos távolságainak köbei úgy aránylanak egymáshoz, mint a keringési idejük négyzetei. a - a pályák fél nagytengelyei T- keringési idők Azaz a a3 / T2 hányados minden naprendszerbeli bolygó esetén ugyanakkora.

Következmény 1627. Tabulae Rudolfinae (Rudolf-féle táblázatok) Ebben kiértékelte Tycho Brahe megfigyeléseit és addigi legpontosabb bolygópálya-leírásokat adta meg. Isaac Newton gravitációs és mozgástörvényei Élete vége felé 1627-ben adta ki Kepler Tabulae Rudolfinae-t (Rudolf-féle táblázatokat), élete utolsó nagy művét. Kiértékelte Tycho Brahe megfigyeléseit és addigi legpontosabb bolygópályaleírásokat adta meg. Ez a bolygótáblázat szolgált később alapul Kepler törvényei mellett Isaac Newton számára, hogy megalkossa a gravitációs és mozgástörvényeit.

Szimulációk A Naprendszer A bolygók hátráló, retrográd mozgása A retrográd mozgás magyarázata Bolygórendszer mozgása