Memóriák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
A memória.
Memória.
A Memória Második rész.
Memóriák kategóriák ROM.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A D INAMIKUS RAM ÚJDONSÁGAI. D INAMIKUS RAM  DDR  DDR2  DDR3  DDR4  DDR 5.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
VI.) Memóriák, memória szervezés
A személyi számítógép részei:
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
Számítógép memória jellemzői
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
Előadás másolata:

Memóriák

Memóriák osztályozása Több szempontból lehet a számítógép memóriáját osztályozni: elsődleges vagy másodlagos maradandó vagy nem csak olvasható (ROM) vagy írható és olvasható is (RAM) tetszőleges vagy soros hozzáférésű blokk vagy fájl hozzáférésű a közvetítő közeg alapján: félvezető, optikai, mágneses. A következőkben a ROM-ról és a RAM-ról lesz szó.

ROM ROM: (csak olvasható memória): Gyártó vagy az általunk beégetett adatokat tartalmazza, amely nem módosítható. Pl: CD, DVD korongok PROM (programozható ROM): Olyan memória, amely egyszer írható, de a tartalom nem módosítható. EPROM (törölhető PROM): Törölhető és többször újraírható; a memória törlését általában ibolyántúli fénnyel (UV), vagy röntgen–sugárral (RTG) végzik. EEPROM (elektronikusan törölhető PROM): Elektromos feszültséggel törölhető és újraírható. Ilyenek például a Flash memóriák.

RAM RAM:Random Acces Memory, véletlen elérésű memória,avagy operatív tár! Három nagy csoportja van: SDRAM DDR SDRAM RDRAM

SDRAM SDRAM: Synchronous Dynamic Random Access Memory. Az adatok táblázat szerűen tárolódnak benne(sor, oszlop cím). 100-133 MHz-es modulok terjedtek el. Teljesítményükben nagy szerepet játszik a CAS-latencia(késleltetés), melynek az értéke 2-es vagy 3-as (a 2-es a jobb érték) lehet. A legtöbb SDRAM rendelkezik SPD (Serial Presence Detect) funkcióval. Ebből kiolvasható a gyártó azonosítója, a sorozatszám, a típus valamint a sebbeség. Az SDRAM eszközök 168 csatlakozós DIMM slotba illeszkednek.

DDR SDRAM DDR SDRAM: Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory Mint neve is mutatja legtöbb köze az SDRAM-hoz van, csak némely tekintetben jelentős változásokon esett át. A legfontosabb: Double Data Rate, vagyis dupla adat sebesség. Fajtái: 100MHz-től (200MHz, PC 1600) akár 200MHz-ig (400 MHz, PC 3200) is kaphatóak. Dual DDR: A működési elve az hogy két külön egységet egynek vessz az alaplap sávszélesség szempontjából így a sebesség a duplájára nő. DDR 2 SDRAM: Manapság a legelterjedtebb memória fajta. A különbség közte és a DDR között az hogy a DDR2 kétszer annyi adatot képes prefetchelni, elvileg így kétszer olyan gyorsnak kellene lennie de nem az mivel a bemeneti/kimeneti puffer sebessége nem változott a memória sebességéhez képest, így nem olyan jó az áteresztőképessége.(viszont így is nagyon gyors memória). DDR 3 SDRAM: A 2007-es évben jelent meg, ma ez a leggyorsabb memória. A DDR3-as már 8 bitet képes a bemeneti/kimeneti pufferbe betölteni szemben a DDR2-eshez képest ami 4 bitet tud. Viszont hiába gyorsabb ez a memória az ára és a technológia miatt még időbe fog kerülni mire jobban elterjed.

RDRAM RDRAM: Rambus Direct RDRAM A Rambus fejlesztette ki még a Pentium III-as procikhoz, rendkívül nagy sebességű adatátvitelekre. Ez nem sikerült mivel a P3-asok rendszerbusza nem volt elég nagy sávszélességű ahhoz hogy ki tudja használni a sebességet. Az elterjedésének gátat szabott a nagyon magas ár, ami még a P4-es korszakban sem igazán csökkent. Problémát jelentettek még a C-RIMM modulok amiket akkor kellett megvásárolnunk ha üres RIMM slotot hagytunk az alaplapunkon, mivel így a memória áramkör megszakadt(elavult soros működés).

Nyomj Esc-et Víge!!!