Szállodagazdálkodás és vezetés I Dr. L. Juhasz PhD
Bevétel Vendéglátás Szálláshely vendéglátás 19.900 Csomagár Szállás Szállodai gazdálkodás és vezetés Szálláshely vendéglátás 19.900 Csomagár Szállás Vendéglátás Típus egyéb Egyéb VENDÉG Bevétel Dr. L. Juhasz PhD
Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás és vendéglátás Szállodai gazdálkodás és vezetés Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás és vendéglátás Vendéglátó hely 56.294 Magyarország 872.000 vállalkozás 2.700 társas 3.300 egyéni Kereskedelmi szállás hely 3.117 és 85 e szoba kereskedelmi 50.475 Utazási iroda szervező közvetítő 1.111 zárt 5.819 étterem 36.600 szálloda 836 és 49 e szoba Bár borozó 13.800 67 milliárd 159 milliárd 98 milliárd 567 milliárd 114 milliárd 14.000 társas 20.000 egyéni Magán szálláshely 42.881 és 107 e szoba Dr. L. Juhasz PhD
Turisztikai kiadás 30 % F&B Turisztikai kiadás 40 % szállás Szállodai gadálkodás és vezetés Vendéglátás és szállás helye a turizmusban turisztikai célú fogyasztás Szatelit Számla Turisztikai kiadás 30 % F&B Turisztikai kiadás 40 % szállás Dr. L. Juhasz PhD
Szálloda szobaár bevétel 4o - 5o % F&B Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás helye a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásban Szálloda összes bevételének 23 - 25 % F&B Szálloda szobaár bevétel 4o - 5o % F&B Magyarország 2005 Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai Vendéglátás Sajátosságai Szállodai gadálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás Sajátosságai anyag költség speciális szaktudás munkaigényes személyi jellegű ráfordítások alacsonyabb eredményszint + lokális kereslet tervezhető belső kereslet Innováció - fejlesztés pressztízs - eredményszint nő termék elemzés – intenziv árképzés termelés felelősség – higiénia - HACCP kontrolling kiemelt – kockázat nagy rendeleti előirás szállodaláncok egyszerűsítés - könnyebb ellenőrzés - elmaradtatás Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai Vendéglátás rendelet Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás rendelet Reggeli Étterem Kinálat Szoba étel ital 3 * 10 óráig 12 - 14 óráig 3 Leves - Előétel Főétel - Dessert 8 magyar bor ét - itallap szobaszerviz nyitvatartás alatt napi 16 óra 1 melegkonyhás 1 egyéb üzlet 4o % szék 18 - 21 óráig 4 * 10 óráig egésznap éjjel kis étlap 5 étel +Sajt 12 magyar bor 1 különterem 5 * 10 óráig 11 - 23 óráig napi 24 óra egésznap Ital választás szakmai tanácsadás 1 egyéb üzlet különteremek Dr. L. Juhasz PhD
Szállodavezetés döntése Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai vendéglátás szervezeti egységei Reggeli Étterem Bankett Bárok Étterem 1 ha külön szervezeti egység Lobby bár Bár 2 Étterem 2 + n Minibár emelet Szobaszerviz Szállodavezetés döntése Értékesítési helyekre is kell bevétel kimutatás Dr. L. Juhasz PhD
Szállodavezetés döntése Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás szegmensei Reggeli Étterem Bankett Bárok Kötelező Szálloda vendég Szálloda vendég Lobby bár Választható Külső vendég Külső vendég Minibár egyéni Csoport ha külön ebéd vacsora szeminárium kongresszus csoport incentive család kávészünet Szobaszerviz Szállodavezetés döntése Szegmens bevétel kimutatás üzletenként - egységenként Dr. L. Juhasz PhD
szállodai ár harmonizáció Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Eladott étkezések után realizált árbevétel Eladott étkezések Ár cél - piac marketing terv értékesités adag / vendég szegmens cél – piac marketing terv Kinálati - realizált ár szállodai ár harmonizáció Bevétel vendéglátás bevétel / eladott étkezések = átlagár Ft = ACR Average Couvert Rate Dr. L. Juhasz PhD
Szegmens bevétel Vendéglátás tevékenység bevétel terve Marketing terv Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétel terve Eladott étkezések Marketing terv szegmens prioritások Átlagárak Bevételek eladandó étkezések étlapár menü ár Szegmens 1 Szegmens 2 Segment n Szegmens bevétel vendéglátás bevétel Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Adag Vendégéjszaka marketing terv Bevétel / adag átlagár Marketing terv Bevétel Reggeli Étterem Banket Bár ACR x adag szegmens + 1 + 2 + n Vendéglátás összesen Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele vendéglátás bevétel 408.000 e Ft 52.3 % - a szállásnak Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai gazdálkodás és vezetés Árképzési sajátosság Dr. L. Juhasz PhD
Kalkuláció - anyaghányad lap Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás árképzése és mutatószámok termelői ár (önköltség) beszerzési ár Kereslet Kinálat Eladási ár Étlap Menüsor Kalkuláció - anyaghányad lap Nyersanyag anyagfelhasználás anyag / eladási ár x 1oo Árrés eladási ár - nyersanyag árrés / eladási ár x 1oo 1989 elötti árképzés Anyag x (1oo + hk %) haszonkulcs Eladásiár / anyag x 1oo - 1oo Dr. L. Juhasz PhD kötelező
Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Statisztikai adatok és mutatószámok eladott étkezések száma - tipusa vendégek száma nemzetiségi összetétel utazási motiváció szegmens fizetés módja vendégszám / férőhely Árkapacitás népszerűségi mutató hatékonysági mutató Nyersanyag összeg Anyagfelhaszálási % Anyag / ár Árrés tömeg (összeg) Árrés % árrés / ár Haszonkulcs % Ár / anyag Statitisztikai Bruttó bevétel Étkezések száma Jövedelmezőségi Nettó bevétel Anyagfelhasználás Anyagfelhasználás % Árrés Árrés % Haszonkulcs % Termékenkénti - anyaghányad lap Gyártmánylap Kalkuláció Egy étkezére jutó Bruttó bevétel Nettó bevétel Anyagfelhasználás Árrés Prime Cost Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai Vendéglátás Árszoródás elemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás Árszoródás elemzés Szállodai Vendéglátás kinálati és keresleti ár elemzés Szállodai Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Szállodai Vendéglátás termék (szegmens) portfólió elemzés Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás kinálati és keresleti ár elemzése Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás kinálati és keresleti ár elemzése olcsó ( o ) 2 Árszóródás drága ( d ) 1 átlagos ( = o + d ) 3 Minimum 3 Űditő – leves – húsétel Olcsó + drága = átlagos Szakember a tulajdonos vagy vezető Dr. L. Juhasz PhD
Eladott termékek átlagára Kinálati termékek átlagára Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás árkapacitás Eladott termékek átlagára Keresleti átlagár 7.100 / 21 5.150 / 21 Átlagár / kinálati ár Árkapacitás 72.5 % - 115.9 % Termék csoport átlagára / Olcsó termék száma nö akkor 100 fellett az helytelen ár Kinálati átlagár 1.750 / 6 Kinálati termékek átlagára Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Népszerűségi mutató Árrés hatékonyság Dr. L. Juhasz PhD
Amely termékből a legtöbb fogy viszonyitva az összes eladáshoz Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés 3 temék 6 eladás 20-bol 30% termékszám megoszlási viszonyszám eladott étkezések száma Keresleti Kinálati egy termékre 100 / 6 = 16.7 % Népszerűségi mutató Egyes eladott termékek megoszlási viszonyszámai 100 / termékszám Amely termékből a legtöbb fogy viszonyitva az összes eladáshoz Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés hatékonyság Kinálat 6. 5-4Termék Kereslet 4. 3-5 Termék bruttó ár 292 Eladásra kinált termékek átlagos árrése eladott termékek súlyozott átlagos árrése ÁFA 20 % 49 nettó ár 243 ELÁBÉ 55 Árrés x adag = árrés tömeg Kinálati Keresleti Árrés hatékonyság Leghasznosabb termék Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás árelemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás árelemzés Átlag Keresleti Kinálati 100 / 6 = 16.7 % Népszerűségi mutató Kinálati Átlag Keresleti 100 / termékszám Árrés hatékonyság Dr. L. Juhasz PhD
$ ? Vendéglátás termék elemzés Vezetői döntés termék 6 315 - 5 Szállodai gazdálkodás és vezetés Vezetői döntés Vendéglátás termék elemzés $ Á r é s termék 6 315 - 5 termék 5 232 -15 termék 4 2oo - 25 Átlag 177 Ft termék 3 16o - 3o termék 2 122 -15 ? termék 1 1o3 -1o népszerűség Átlag 16.7 % Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai gazdálkodás és vezetés Köszönöm ! Kérdés ? 2007 Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai átlagár bevétel / adag 3.290 408.000 / 124.000 Nettó bevétel bruttó / 1 + ÁFA 340.000 408.000 / 1.20 ELABE % anyag / bevetel 20.0 % 68.000 / 340.000 ELABE % bevetel – arres % 20.0 % 100.0 – 80.0 ELABE bevetel - arres 68.000 340.000 – 272.000 Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai árrés bevétel - anyag 272.000 340.000 – 68.000 árrés % árrés / bevétel 80.0 % 272.000 / 340.000 árrés % 100.0 – ELABE % 80.0 % 100.0 – 20.0 Haszonkulcs Bevétel / anyag - 100 400.0 340.000 – 68,000 *100 Bevétel / adag 340.000 2.742 Anyag / adag 68.000 548 Árrés / adag 272.000 2.194 bevétel ELABE * (HK + 100) 340.000 68.000 * (400 + 100) Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa árrés % árrés / bevétel Árrés bevétel - anyag Bruttó bevétel Adag * ACR Árrés 340.000 – 68.000 408.000 124.00 * 3.290 272.000 340.000 – 68.000 Nettó bevétel 408.000 / 1.20 340.000 408.000 / 1.20 80.0 % 272.000 / 340.000 Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa árrés % árrés / bevétel Árrés Adag * árrésadag Nettó bevétel ACR / 1.20 * adag 272.000 124.000 * 2,149 340.000 3.290 / 1.2 * 124.000 80.0 % 272.000 / 340.000 árrés % 100.0 - Anyag % Anyag % Anyag / bevétel 20.0 % 68.000 / 340.000 80.0 % 100.0 / 20.00 Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 ELÁBÉ Bevétel - árrés Bevétel Bruttó / 1,2 Árrés Árrés adag * adag 75,555 90,666 / 1,20 64,222 815 * 78,840 ELÁBÉ Bevétel - árrés Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 11,333 75,555 – 64,222 ÁFA 20 % 75,555 / 11,333 0,66667 567 % 667 - 100 0,6667 * 100 Dr. L. Juhasz PhD
Rendeletben az anyaghányad nyilvántartás Szállodai gazdálkodás és vezetés Rendeletben az anyaghányad nyilvántartás Az eddigi gyakorlathoz képest nem hoz ugyan változást, de megjelent az a vendéglátó gazdálkodó szervezetekre vonatkozó rendelet, amely egyebek mellett termékenkénti anyaghányad nyilvántartást ír elő. A rendeletet négy miniszter (gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a munkaügyi miniszter) közösen írta alá, 2007 július 18-tól érvényes. A gyártmánylap megszűnésével párhuzamosan a most jóváhagyott rendelet előírja, hogy a nyilvántartásnak - egyebek mellett – tartalmaznia kell a 10 adaghoz (a közétkeztetésben 100 adaghoz) felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét. A Magyar Vendéglátó Szövetségtől megtudtuk: az új szabályozás a gyakorlatban nem hoz változást, hiszen minderre egyébként is szükség van (és eddig is kötelező volt) a kalkulációnál. Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai gazdálkodás és vezetés Köszönöm ! Kérdés ? 2007 Dr. L. Juhasz PhD
TURIZMUS SZATELLIT SZÁMLÁK Az utazók turisztikai és nem turisztikai, valamint a belföldiek és külföldiek fogyasztásának és ehhez kapcsolódó költésének a meghatározása Belföldi turisztikai fogyasztás belföldiek fogyasztása az adott ország területén Beutazók turisztikai fogyasztása külföldiek fogyasztása az adott ország területén és/vagy a belföldiek által nyújtott ellátás Kiutazók turisztikai fogyasztása belföldiek fogyasztása az adott ország területén kívül Hazai turisztikai fogyasztás belföldiek és nem belföldiek fogyasztása az adott ország területén Nemzeti turisztikai fogyasztás belföldiek fogyasztása az adott ország területén és azon kívül Nemzetközi turisztikai fogyasztás külföldi látogatók magyarországi turisztikai fogyasztása és a magyarországi lakosok külföldi turisztikai fogyasztása Dr. L. Juhasz PhD
Rendeleti szabályozás Férőhelyek Szervezeti egységek Szállodai gazdálkodás és vezetés Rendeleti szabályozás Férőhelyek Szervezeti egységek Marketing terv Szegmens - átlagár – adagszám - bevétel Árképzés – mutatószámok Árszoródás – árkapacitás Termék népszerűségi mutató – árrés hatékonyság Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység férőhely Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység férőhely Reggeli Étterem Bankett Bárok szolgáltató helyek vendég éjszaka Min 12o székek száma - férőhely Rendelet 40 % 7 - 10 nyitvatartási idő rendelet napi - időpontontonként vendégek száma 217 Rendezvény termek férőhelye egy időben esznek Több funkcios termek leválaszthatók egy férőhelyre eső vendég Dr. L. Juhasz PhD
Szállodánként eltérő egyedi Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység eladott étkezések Reggeli Étterem Bankett Bárok Kötelező Szálloda vendég Szálloda vendég vendégéjszaka 5 - 2o % Rendezvények tipus száma létszáma = vendégéjszaka RR 5 - 1o % választható Külső vendég egyéni üzleti szegmens Rack Rate 8o - 95 % Külső vendég étterem tetszésí indexe rendezvények egynapos családi Szállodánként eltérő egyedi Dr. L. Juhasz PhD
piaci - kereslet - kinálat Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység átlagárai Reggeli Étterem Bankett Bárok minimum 1.5oo Étel - ital lap árai Tipus Minőség Félpanzió Csoport - egyéni rendezvény 2 - 4 - 5 - ….e Ft szivonal kereslet szolgáltatás RR 5 - 15 % RR 30.000 Ft 3.300 Ft piaci - kereslet - kinálat árelemzések Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység banket bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység banket bevétele Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Szegmensek szerint Átlagok Vendég – férőhely bevétel Bevétel 33 % Adag 22 % Bevétel 7 % adag 8 % Bevétel 2 % adag 6 % Kötelező Bevétel 58 % Adag 64 % Vendégéjszaka százalékában Havi kimutatás Dr. L. Juhasz PhD
vendéglátás bevétel Vendéglátás tevékenység bevétele 408 millió Ft Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele vendéglátás bevétel 408 millió Ft 408.000 e Ft 408.000.000 Ft 52.3 % - a szállásnak Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele vendéglátás bevétel 408.000 e Ft 52.3 % - a szállásnak Dr. L. Juhasz PhD