Szállodagazdálkodás és vezetés I

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Advertisements

A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
A Magyar Turizmus Kártya bemutatása
Megvalósíthatósági Terv ellenőrző kérdései
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Turizmus gazdaságtan 2..
Dr. Juhász László1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Szigorlati mintafeladat megoldása (folytatás)
DAOP turisztikai pályázatok Előadó: Fekete Klára DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft július 29.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Váll. ir. ktg-e: I. Értékesítés nettó árbevétele II.
2. Piaci gazdálkodás a szálláshely szolgáltatásban
Idegenforgalmi statisztika
Árképzés a vendéglátásban
Az ár Felépítése, képzése.
Árpolitika a turizmusban
Dr. Juhász László1 kereskedelmis zálláshely Belső környezet hatása az ország szállodaiparára érvényesül Turizmus alanyai települések állami szervezetek.
Kérjük halkítsák le telefonjukat!
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Kunfehértói táborok, szálláshelyek és a tópart
30. Feladat – 6-7-es Minden Kft. A feladatok az alábbiak: Könyvelje le a január havi gazdasági eseményeket számlasorosan költséghely- költségviselő elszámolást.
Gazdasági események A)B) Menny db Érték Ft/db Érték eFt Menny kg Érték Ft/kg Érték eFt Nyitás felhasználás beszerzés beszerzés 5. 2.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Szállodagazdálkodás és vezetés I
Szállodagazdálkodás és vezetés I
Szállodai piac trendjei
A VENDÉGLÁTÓ ÜZEMEGYSÉG SZERVEZÉSE ÉS GAZDÁLKODÁSA II.
6.25. Szállodák eredménygazdálkodása „Jövedelmezőség”
1. Szállodavezetés és üzemeltetés alapjai 1. 2
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Dr. L. Juhasz PhD 1 Szállodagazdálkodás és vezetés I. gyakorlat 7 Október 30 Alap tábla elkészítése 14 oszlop fejléc 4 sor nap * szoba = eladható szoba.
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
6.21. Szállodai vendéglátás „Hotel F&B gazdálkodás”
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
Budapesti Corvinus Egyetem
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Példák I. Viszonyszám számítás.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Turizmus gazdaságtan 3..
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés 2..
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Vendéglátás és szálloda menedzsment
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
A termelés költségei.
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A termelés költségei.
Master of Arts International Hotel Management „ Management” :01 1 Dr. Juhász László PhD.
VENDÉGLÁTÓ ÁRKÉPZÉS KALKULÁCIÓ.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
Előadás másolata:

Szállodagazdálkodás és vezetés I Dr. L. Juhasz PhD

Bevétel Vendéglátás Szálláshely vendéglátás 19.900 Csomagár Szállás Szállodai gazdálkodás és vezetés Szálláshely vendéglátás 19.900 Csomagár Szállás Vendéglátás Típus egyéb Egyéb VENDÉG Bevétel Dr. L. Juhasz PhD

Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás és vendéglátás Szállodai gazdálkodás és vezetés Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás és vendéglátás Vendéglátó hely 56.294 Magyarország 872.000 vállalkozás 2.700 társas 3.300 egyéni Kereskedelmi szállás hely 3.117 és 85 e szoba kereskedelmi 50.475 Utazási iroda szervező közvetítő 1.111 zárt 5.819 étterem 36.600 szálloda 836 és 49 e szoba Bár borozó 13.800 67 milliárd 159 milliárd 98 milliárd 567 milliárd 114 milliárd 14.000 társas 20.000 egyéni Magán szálláshely 42.881 és 107 e szoba Dr. L. Juhasz PhD

Turisztikai kiadás 30 % F&B Turisztikai kiadás 40 % szállás Szállodai gadálkodás és vezetés Vendéglátás és szállás helye a turizmusban turisztikai célú fogyasztás Szatelit Számla Turisztikai kiadás 30 % F&B Turisztikai kiadás 40 % szállás Dr. L. Juhasz PhD

Szálloda szobaár bevétel 4o - 5o % F&B Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás helye a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásban Szálloda összes bevételének 23 - 25 % F&B Szálloda szobaár bevétel 4o - 5o % F&B Magyarország 2005 Dr. L. Juhasz PhD

Szállodai Vendéglátás Sajátosságai Szállodai gadálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás Sajátosságai anyag költség speciális szaktudás munkaigényes személyi jellegű ráfordítások alacsonyabb eredményszint + lokális kereslet tervezhető belső kereslet Innováció - fejlesztés pressztízs - eredményszint nő termék elemzés – intenziv árképzés termelés felelősség – higiénia - HACCP kontrolling kiemelt – kockázat nagy rendeleti előirás szállodaláncok egyszerűsítés - könnyebb ellenőrzés - elmaradtatás Dr. L. Juhasz PhD

Szállodai Vendéglátás rendelet Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás rendelet Reggeli Étterem Kinálat Szoba étel ital 3 * 10 óráig 12 - 14 óráig 3 Leves - Előétel Főétel - Dessert 8 magyar bor ét - itallap szobaszerviz nyitvatartás alatt napi 16 óra 1 melegkonyhás 1 egyéb üzlet 4o % szék 18 - 21 óráig 4 * 10 óráig egésznap éjjel kis étlap 5 étel +Sajt 12 magyar bor 1 különterem 5 * 10 óráig 11 - 23 óráig napi 24 óra egésznap Ital választás szakmai tanácsadás 1 egyéb üzlet különteremek Dr. L. Juhasz PhD

Szállodavezetés döntése Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai vendéglátás szervezeti egységei Reggeli Étterem Bankett Bárok Étterem 1 ha külön szervezeti egység Lobby bár Bár 2 Étterem 2 + n Minibár emelet Szobaszerviz Szállodavezetés döntése Értékesítési helyekre is kell bevétel kimutatás Dr. L. Juhasz PhD

Szállodavezetés döntése Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás szegmensei Reggeli Étterem Bankett Bárok Kötelező Szálloda vendég Szálloda vendég Lobby bár Választható Külső vendég Külső vendég Minibár egyéni Csoport ha külön ebéd vacsora szeminárium kongresszus csoport incentive család kávészünet Szobaszerviz Szállodavezetés döntése Szegmens bevétel kimutatás üzletenként - egységenként Dr. L. Juhasz PhD

szállodai ár harmonizáció Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Eladott étkezések után realizált árbevétel Eladott étkezések Ár cél - piac marketing terv értékesités adag / vendég szegmens cél – piac marketing terv Kinálati - realizált ár szállodai ár harmonizáció Bevétel vendéglátás bevétel / eladott étkezések = átlagár Ft = ACR Average Couvert Rate Dr. L. Juhasz PhD

Szegmens bevétel Vendéglátás tevékenység bevétel terve Marketing terv Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétel terve Eladott étkezések Marketing terv szegmens prioritások Átlagárak Bevételek eladandó étkezések étlapár menü ár Szegmens 1 Szegmens 2 Segment n Szegmens bevétel vendéglátás bevétel Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Adag Vendégéjszaka marketing terv Bevétel / adag átlagár Marketing terv Bevétel Reggeli Étterem Banket Bár ACR x adag szegmens + 1 + 2 + n Vendéglátás összesen Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele vendéglátás bevétel 408.000 e Ft 52.3 % - a szállásnak Dr. L. Juhasz PhD

Szállodai gazdálkodás és vezetés Árképzési sajátosság Dr. L. Juhasz PhD

Kalkuláció - anyaghányad lap Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás árképzése és mutatószámok termelői ár (önköltség) beszerzési ár Kereslet Kinálat Eladási ár Étlap Menüsor Kalkuláció - anyaghányad lap Nyersanyag anyagfelhasználás anyag / eladási ár x 1oo Árrés eladási ár - nyersanyag árrés / eladási ár x 1oo 1989 elötti árképzés Anyag x (1oo + hk %) haszonkulcs Eladásiár / anyag x 1oo - 1oo Dr. L. Juhasz PhD kötelező

Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Statisztikai adatok és mutatószámok eladott étkezések száma - tipusa vendégek száma nemzetiségi összetétel utazási motiváció szegmens fizetés módja vendégszám / férőhely Árkapacitás népszerűségi mutató hatékonysági mutató Nyersanyag összeg Anyagfelhaszálási % Anyag / ár Árrés tömeg (összeg) Árrés % árrés / ár Haszonkulcs % Ár / anyag Statitisztikai Bruttó bevétel Étkezések száma Jövedelmezőségi Nettó bevétel Anyagfelhasználás Anyagfelhasználás % Árrés Árrés % Haszonkulcs % Termékenkénti - anyaghányad lap Gyártmánylap Kalkuláció Egy étkezére jutó Bruttó bevétel Nettó bevétel Anyagfelhasználás Árrés Prime Cost Dr. L. Juhasz PhD

Szállodai Vendéglátás Árszoródás elemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Szállodai Vendéglátás Árszoródás elemzés Szállodai Vendéglátás kinálati és keresleti ár elemzés Szállodai Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Szállodai Vendéglátás termék (szegmens) portfólió elemzés Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás kinálati és keresleti ár elemzése Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás kinálati és keresleti ár elemzése olcsó ( o ) 2 Árszóródás drága ( d ) 1 átlagos ( = o + d ) 3 Minimum 3 Űditő – leves – húsétel Olcsó + drága = átlagos Szakember a tulajdonos vagy vezető Dr. L. Juhasz PhD

Eladott termékek átlagára Kinálati termékek átlagára Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás árkapacitás Eladott termékek átlagára Keresleti átlagár 7.100 / 21 5.150 / 21 Átlagár / kinálati ár Árkapacitás 72.5 % - 115.9 % Termék csoport átlagára / Olcsó termék száma nö akkor 100 fellett az helytelen ár Kinálati átlagár 1.750 / 6 Kinálati termékek átlagára Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Népszerűségi mutató Árrés hatékonyság Dr. L. Juhasz PhD

Amely termékből a legtöbb fogy viszonyitva az összes eladáshoz Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés 3 temék 6 eladás 20-bol 30% termékszám megoszlási viszonyszám eladott étkezések száma Keresleti Kinálati egy termékre 100 / 6 = 16.7 % Népszerűségi mutató Egyes eladott termékek megoszlási viszonyszámai 100 / termékszám Amely termékből a legtöbb fogy viszonyitva az összes eladáshoz Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás népszerűség és árrés hatékonyság elemzés hatékonyság Kinálat 6. 5-4Termék Kereslet 4. 3-5 Termék bruttó ár 292 Eladásra kinált termékek átlagos árrése eladott termékek súlyozott átlagos árrése ÁFA 20 % 49 nettó ár 243 ELÁBÉ 55 Árrés x adag = árrés tömeg Kinálati Keresleti Árrés hatékonyság Leghasznosabb termék Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás árelemzés Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás árelemzés Átlag Keresleti Kinálati 100 / 6 = 16.7 % Népszerűségi mutató Kinálati Átlag Keresleti 100 / termékszám Árrés hatékonyság Dr. L. Juhasz PhD

$ ? Vendéglátás termék elemzés Vezetői döntés termék 6 315 - 5 Szállodai gazdálkodás és vezetés Vezetői döntés Vendéglátás termék elemzés $ Á r é s termék 6 315 - 5 termék 5 232 -15 termék 4 2oo - 25 Átlag 177 Ft termék 3 16o - 3o termék 2 122 -15 ? termék 1 1o3 -1o népszerűség Átlag 16.7 % Dr. L. Juhasz PhD

Szállodai gazdálkodás és vezetés Köszönöm ! Kérdés ? 2007 Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai átlagár bevétel / adag 3.290 408.000 / 124.000 Nettó bevétel bruttó / 1 + ÁFA 340.000 408.000 / 1.20 ELABE % anyag / bevetel 20.0 % 68.000 / 340.000 ELABE % bevetel – arres % 20.0 % 100.0 – 80.0 ELABE bevetel - arres 68.000 340.000 – 272.000 Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai árrés bevétel - anyag 272.000 340.000 – 68.000 árrés % árrés / bevétel 80.0 % 272.000 / 340.000 árrés % 100.0 – ELABE % 80.0 % 100.0 – 20.0 Haszonkulcs Bevétel / anyag - 100 400.0 340.000 – 68,000 *100 Bevétel / adag 340.000 2.742 Anyag / adag 68.000 548 Árrés / adag 272.000 2.194 bevétel ELABE * (HK + 100) 340.000 68.000 * (400 + 100) Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa árrés % árrés / bevétel Árrés bevétel - anyag Bruttó bevétel Adag * ACR Árrés 340.000 – 68.000 408.000 124.00 * 3.290 272.000 340.000 – 68.000 Nettó bevétel 408.000 / 1.20 340.000 408.000 / 1.20 80.0 % 272.000 / 340.000 Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa árrés % árrés / bevétel Árrés Adag * árrésadag Nettó bevétel ACR / 1.20 * adag 272.000 124.000 * 2,149 340.000 3.290 / 1.2 * 124.000 80.0 % 272.000 / 340.000 árrés % 100.0 - Anyag % Anyag % Anyag / bevétel 20.0 % 68.000 / 340.000 80.0 % 100.0 / 20.00 Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 ELÁBÉ Bevétel - árrés Bevétel Bruttó / 1,2 Árrés Árrés adag * adag 75,555 90,666 / 1,20 64,222 815 * 78,840 ELÁBÉ Bevétel - árrés Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 11,333 75,555 – 64,222 ÁFA 20 % 75,555 / 11,333 0,66667 567 % 667 - 100 0,6667 * 100 Dr. L. Juhasz PhD

Rendeletben az anyaghányad nyilvántartás Szállodai gazdálkodás és vezetés Rendeletben az anyaghányad nyilvántartás Az eddigi gyakorlathoz képest nem hoz ugyan változást, de megjelent az a vendéglátó gazdálkodó szervezetekre vonatkozó rendelet, amely egyebek mellett termékenkénti anyaghányad nyilvántartást ír elő. A rendeletet négy miniszter (gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a munkaügyi miniszter) közösen írta alá, 2007 július 18-tól érvényes. A gyártmánylap megszűnésével párhuzamosan a most jóváhagyott rendelet előírja, hogy a nyilvántartásnak - egyebek mellett – tartalmaznia kell a 10 adaghoz (a közétkeztetésben 100 adaghoz) felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét. A Magyar Vendéglátó Szövetségtől megtudtuk: az új szabályozás a gyakorlatban nem hoz változást, hiszen minderre egyébként is szükség van (és eddig is kötelező volt) a kalkulációnál. Dr. L. Juhasz PhD

Szállodai gazdálkodás és vezetés Köszönöm ! Kérdés ? 2007 Dr. L. Juhasz PhD

TURIZMUS SZATELLIT SZÁMLÁK Az utazók turisztikai és nem turisztikai, valamint a belföldiek és külföldiek fogyasztásának és ehhez kapcsolódó költésének a meghatározása Belföldi turisztikai fogyasztás belföldiek fogyasztása az adott ország területén Beutazók turisztikai fogyasztása külföldiek fogyasztása az adott ország területén és/vagy a belföldiek által nyújtott ellátás Kiutazók turisztikai fogyasztása belföldiek fogyasztása az adott ország területén kívül Hazai turisztikai fogyasztás belföldiek és nem belföldiek fogyasztása az adott ország területén Nemzeti turisztikai fogyasztás belföldiek fogyasztása az adott ország területén és azon kívül Nemzetközi turisztikai fogyasztás külföldi látogatók magyarországi turisztikai fogyasztása és a magyarországi lakosok külföldi turisztikai fogyasztása Dr. L. Juhasz PhD

Rendeleti szabályozás Férőhelyek Szervezeti egységek Szállodai gazdálkodás és vezetés Rendeleti szabályozás Férőhelyek Szervezeti egységek Marketing terv Szegmens - átlagár – adagszám - bevétel Árképzés – mutatószámok Árszoródás – árkapacitás Termék népszerűségi mutató – árrés hatékonyság Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység férőhely Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység férőhely Reggeli Étterem Bankett Bárok szolgáltató helyek vendég éjszaka Min 12o székek száma - férőhely Rendelet 40 % 7 - 10 nyitvatartási idő rendelet napi - időpontontonként vendégek száma 217 Rendezvény termek férőhelye egy időben esznek Több funkcios termek leválaszthatók egy férőhelyre eső vendég Dr. L. Juhasz PhD

Szállodánként eltérő egyedi Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység eladott étkezések Reggeli Étterem Bankett Bárok Kötelező Szálloda vendég Szálloda vendég vendégéjszaka 5 - 2o % Rendezvények tipus száma létszáma = vendégéjszaka RR 5 - 1o % választható Külső vendég egyéni üzleti szegmens Rack Rate 8o - 95 % Külső vendég étterem tetszésí indexe rendezvények egynapos családi Szállodánként eltérő egyedi Dr. L. Juhasz PhD

piaci - kereslet - kinálat Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység átlagárai Reggeli Étterem Bankett Bárok minimum 1.5oo Étel - ital lap árai Tipus Minőség Félpanzió Csoport - egyéni rendezvény 2 - 4 - 5 - ….e Ft szivonal kereslet szolgáltatás RR 5 - 15 % RR 30.000 Ft 3.300 Ft piaci - kereslet - kinálat árelemzések Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység banket bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység banket bevétele Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele Szegmensek szerint Átlagok Vendég – férőhely bevétel Bevétel 33 % Adag 22 % Bevétel 7 % adag 8 % Bevétel 2 % adag 6 % Kötelező Bevétel 58 % Adag 64 % Vendégéjszaka százalékában Havi kimutatás Dr. L. Juhasz PhD

vendéglátás bevétel Vendéglátás tevékenység bevétele 408 millió Ft Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele vendéglátás bevétel 408 millió Ft 408.000 e Ft 408.000.000 Ft 52.3 % - a szállásnak Dr. L. Juhasz PhD

Vendéglátás tevékenység bevétele Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység bevétele vendéglátás bevétel 408.000 e Ft 52.3 % - a szállásnak Dr. L. Juhasz PhD