Nemzetközi kapcsolatok története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1956-os forradalom.
Az el nem kötelezettek.
Nemzetközi kapcsolatok története II. (1946 után)
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Fegyverkezési verseny. A mostani fegyverkezési verseny vezetője egyértelműen az USA ben az Egyesült Államok csak a világ 16. legdrágább hadseregét.
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Előadó: Bordás Bertalan
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
HIDEGHÁBORÚ-II..
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
LATIN-AMERIKA.
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Az európai integráció története
Nemzetközi kapcsolatok története
A délszláv válság.
Földünk a második világháború után
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
A hidegháború
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
Magyarország a II. világháborúban.
Összehasonlító gazdaságtan
 Camp David nem oldotta meg a palesztin kérdést  libanoni polgárháború Palesztin Felszabadítási Szervezet  jún-aug. „Békét Galileának”
 3. világ felértékelődése  A SZU globális tengeri hatalommá vált Olajszállítási útvonalak fontossága  között a Szuezi csatorna nem működött.
A détente időszaka.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) Kőolajexportáló Országok Szervezete Készítette: Győry Sándor geográfus II.
A Szovjetunió története
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A hidegháború első időszaka
A „második hidegháború”
Magyarország a második világháborúban
A gyarmati rendszer felbomlása – a „harmadik világ” kialakulása.
Az európai integráció története 10. előadás. A nagykezdeményezések évtizede – a 80-as évek  Margaret Thatcher követelései  Európa új erőre kap – Jacques.
Nemzetközi kapcsolatok története
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A szuperhatalmak a hidegháború idején
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
Gorbacsov politikája Egy új generáció képviselője Idős, beteg elődök: Andropov ( ), Csernyenko ( ) (pályafutásuk kezdete a.
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
A kommunista diktatúrák
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A kommunizmus bukása.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A „kis hidegháború évei” (1979-85): Reagan elnök offenzív globális kül- és katonapolitikája, a keleti tömb válságjelenségei

A Reagan-doktrína Előzmények: Carter-doktrína „bármely külső erő kísérletét arra, hogy megszerezze az ellenőrzést a Perzsa-öböl felett, az Egyesült Államok létérdekei ellen intézett támadásnak fogjuk tekinteni. Bármilyen szükséges eszközzel, akár katonai erő alkalmazásával is visszaverjük ezt.” 1979-ben Margeret Thatcher lett Anglia miniszterelnöke. Az új amerikai vezetés minimális célként a Helsinki előtti világ status quo visszaállítására törekedett. Reagan elnök offenzív globális kül- és katonapolitikába kezdett.

„Amerika célja többé már nem a feszültségek enyhítése, hanem az ideológiai keresztes hadjárat és térítés volt.” – Kissinger „ellenségem ellensége támogatása” SATO ötlete: a dél-atlanti medence országainak katonai összefogása (Dél-Afrika, Brazília, Argentína)

Az USA Latin-Amerika-politikája a Santa-Fé- doktrína jegyében Intervenciók a karibi térségben Dominika megszállása (1965-66) Grenadai beavatkozás, 1983 A panamai intervenció, 1989 Nicaragua, El Salvador (szandinisták elleni harc) 80-as években

A Reagan-doktrína hatása 1990-ben véget ér Kambodzsa Vietnám általi megszállása 1993-ban a kubai csapatok elhagyják Angolát 1991-ben megbukik az etióp kommunista párt 1990-ben a nicaraguai sandinistáknak szabad választásokat kell tartani 1989 a SZU kivonulása Afganisztánból

„csillagháborús tervek” 1981. április: a többször is felhasználható, első űrrepülőgép, a Columbia fellövése. 1983. március: Hadászati Védelmi Kezdeményezés = „csillagháborús tervek” – 1984 június: első sikeres rakétaelhárító kísérlet. „űrpajzs” kiépítése „csillagok háborúja” Szovjet területen lemaradás az informatikában, szövetségesei sem voltak ilyen téren (az USÁ-nak Nagy-Britannia, Franciaország, Japán, NSZK) A keleti blokkban alacsony életszínvonal, nem volt gazdasági alapja az informatikai forradalomnak

A szovjet tervgazdaság a „túlterhelés határán van”, a „gazdasági csőd szélén áll” Fegyverkezési hajsza – a SZU-t a gazdasági-pénzügyi kimerülés állapotába kell juttatni

Amerikai-szovjet rivalizálás a világ válságrégióiban 1982. ötödik arab-izraeli háború (Izrael-Libanon) 1955-84 között a szovjetek 90 md $ katonai segélyt juttattak a III. világba. 70000 katonát és tisztet képezett ki a SZU a III. világ országaiból. 1981. november Reagan elnök javaslata „kettős nulla megoldásra” 1983-ban megkezdték az amerikai Pershing II. rakéták európai telepítését 1983: az USA-SZU tárgyalások megszakadnak. Megszakadnak az 1973-ban elkezdődött bécsi közép-európai haderő-csökkentési tárgyalások.

1982-ben elhunyt L. Brezsnyev. – követi J 1982-ben elhunyt L. Brezsnyev. – követi J. Andropov (újabb rakéták telepítése NDK és Csehszlovákia területén.) 1983. március 8. Reagan elnök: A SZU a „gonosz birodalma” Kölcsönösen bojkottálják az olimpiákat: Moszkva 1980., Los Angeles 1984. Megszigorítják a COCOM-listákat. Reagan első elnöki periódusában (1980-84) nincs a két hatalom között csúcstalálkozó. (Utolsó Carter-Brezsnyev 1979, első 1984 Reagan-Gromiko)

Az afganisztáni intervenció mind költségesebbé vált a SZU számára Az USA egyre közelebb került Kínához. A szovjet vezetés elöregedett: L. Brezsnyev – J. Andropov – K. Csernyenko

A keleti tömb válságjelenségei a 80-as évek első felében NSZK érdekeltsége a nyugat-keleti kereskedelmi kapcsolatok fenntartásában. A szovjet blokk országaiban kritikus gazdasági-pénzügyi helyzet. Egyre nőtt a Nyugattól elválasztó technológiai és életszínvonal-szakadék. Adósságállomány növekedése 1978. októberében: lengyel pápa – Karol Wojtyla (1981-ben merénylet) 1981. november Szrtájkok Gdanskban - Szolidaritás

1980-as évek közepére a SZU már súlyos gazdasági gondokkal küszködött, főleg a mezőgazdaságban. – a kollektivizmus csődöt mondott. 1980-84 között a fegyverkezési kiadások elérték a GNP 15,3 %-át. 1985: Csernyenko halála, - követi M. Gorbacsov