Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információcsere a vasúti járművek karbantartása során
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Humán rendszerek, közszféra
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Munkavédelmi képviselők fóruma
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
MEBIR OMKTK. Kft Kapás Zsolt
Minőségmenedzsment 4. előadás
Minőségmenedzsment 6. előadás
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Állam munkavédelmi feladatai
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
Biztosítók irányítási rendszere
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
7. hét: Az EN ISO 14001:2005 KIR szabvány
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. minőségirányítási rendszere
A munkaszervezés és munkabiztonság fejlesztésének irányai Zongor Gábor Verzió: 2.
Kockázat risk Risiko Риск. memento : Bhopal 1984 Bhopal, India A Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil- izocianát (MIC)
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
A DIGART International Ltd.
Készítette: Szirmai István
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Minőségbiztosítási ismeretek
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Integrált Irányítási Rendszer
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Folyamatközpontúság problémái egy információvédelmi irányítási rendszerben Dr. Ködmön István ügyvezető igazgató Szenzor.
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
Minőségügy alapjai 4. Konzultációs rend  Információbiztonsági Irányítási Rendszer (IBIR)  Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere.
KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁYÍTÁSI RENDSZER KIR=EMS MSZ EN ISO 14001: HEFOP Minőségügy alapjai 3.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
IT szolgáltatás-irányítási rendszer tanúsítása ISO/IEC szerint
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
BS es Információ Biztonsági Irányítási Rendszer bevezetési és üzemeltetési tapasztalatai Potóczky András Pénzjegynyomda Rt., számítástechnikai.
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 4
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 3
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő MUNKAVÉDELEM MEBIR Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

Jogi háttér MSZ EN 28001:2003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények MSZ EN 28002:2003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Útmutató az MSZ EN 28001:2003 bevezetéshez MSZ 28001:2008 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Helyettesített szabvány: MSZ EN 28001:2003

Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók, az időszakos munkavégzők, az alvállalkozó munkavállalóinak, a látogatóknak, és minden más, a munkahelyen jelen lévő személyeknek az egészségére és biztonságára.

MEBIR Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer: általános irányítási rendszer része, amely megkönnyíti a szervezet üzleti tevékenységével kapcsolatos MEB-kockázatok kezelésének irányítását. Szervezeti felépítés, tervezés, felelősségi körök, kialakított gyakorlat, eljárások, folyamatok, erőforrások, amelyek a MEB politika kialakításához és fenntartásához szükségesek.

Veszély (hazard) Előidéző ok vagy helyzet, amely kárt okozhat sérülés, egészségkárosodás, anyagi kár, a munkahelyi környezetben bekövetkezett kár formájában, vagy ezek kombinációja.

Veszélyazonosítás (hazard indentification) Folyamat annak felismerésére, hogy egy veszély létezik, és e veszély jellemzőinek meghatározása.

Kockázat (risk) Egy meghatározott veszélyes esemény előfordulási valószínűségének és következményének/következményeinek kombinációja.

Kockázat értékelése (risk assessment) Átfogó folyamat a kockázat mértékének becslésére és annak eldöntésére, hogy a kockázat elfogadható-e vagy sem.

Biztonság (safety) Mentesség kár vagy ártalom elfogadhatatlan kockázatától.

Elfogadható kockázat (tolerable risk) Olyan szintre csökkentett kockázat, amelyet a szervezet –jogi kötelezettségei és saját MEB politikája alapján – el tud viselni.

Célok (objektives) MEB eredményes működésével kapcsolatos szándékok, amelyet a szervezet maga számára megfogalmaz.

MEBIR elemei MEB politika, Tervezés, Bevezetés és működtetés, Ellenőrző és helyesbítő intézkedések, Vezetőségi átvizsgálás: politika, célok, MEBIR más elemeinek esetleges szükséges változtatásaira figyelemmel a MEBIR-auditok eredményeire is.

Sikeres MEB-irányítás elemei

MEB politika, MSZ 28001 követelménye Amely megfelel: szervezet MEB kockázatai jellegének és mértékének, tartalmazza a folyamatos fejlesztés iránti elkötelezettséget, elkötelezettséget tartalmaz a mindenkor alkalmazandó MEB jogszabályok és más vállalt egyéb követelmények teljesítésére, dokumentált, bevezetett és szinten tartott, minden munkavállalóval közölve lett, hogy tudatában legyenek kötelezettségeiknek, rendelkezésre áll minden érdekelt részére, időközönként felülvizsgálatra kerül, hogy biztosítható legyen érvényessége és megfelelő volta a szervezet számára.

Esettanulmány BHOPAL 1984. december 2. MIC metilizocianát gyártása Biológialag igen aktív, igen kis koncentrációban is szemirritáció, belélegzéskor a tüdőben lévő gázokkal hevesen reagál, oxigént kihajtja a tüdőből, mérgező hatása tartós és irreverzibilis Megengedett koncentráció.0,05 mg/m3 /USA/