Az információs rendszer fogalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Programozási feladatok
Advertisements

M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Információ, adat, kommunikáció
ADATBÁZISOK.
Vezérlőkártyák a számítógépben
Informatikai alapfogalmak
Adatbázis-kezelés.
Az információszerzés.
Autonóm mérésadatgyűjtő és telemetriai rendszer
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Információs rendszerek. Célkitűzés A menedzser típusú települési vízgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó mérnököket megismertetni az informatikai.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
13.a CAD-CAM informatikus
A számítógép felépítése
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Informatikai alapfogalmak
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Adatábrázolás, algoritmusok
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Szervezet, információs rendszer. Az információs rendszer és a szervezet illeszkedése Mi szervezet? Az egyszerű struktúra Funkcionális felépítés Termék.
Rendszer, rendszerszemlélet
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Egy egyszerű gép vázlata
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
MinőségBIZTOSÍTÁSI információs rendszerek
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Információ, adat, jel, kód
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A projekt szervezeti formái
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Hálózati alapismeretek
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET 1. RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA KÖNYVTÁRI SZERVEZET 2 INPUTTRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Minőségbiztosítási ismeretek
Információs rendszer fejlesztése 1. előadás
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Egy magfizikai detektor informatikai háttere
CISC-RISC processzor jellemzők Előadó: Thész Péter Programtervező informatikus hallgató Budapest,
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Az információ.
Avagy mitől megy a Hardware
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Az információs rendszer fogalma Az „információs” jelző tartalma. Az IR-t alkotó tényezők

Információs rendszer adatoknak (információknak), a velük kapcsolatos információs eseményeknek, a rajtuk végrehajtott információs tevékenységeknek, az előzőekkel kapcsolatos erőforrásoknak, az információk felhasználóiknak, ill. a fentieket szabályozó szabványoknak és eljárásoknak szervezett együttese

Varázsszavak komplex integrált vezetői információs rendszer

Az adat Az adat értelmezhető, de nem értelmezett ismeret informálás, kommunikálás a közlés momentumai: formai » a közlés módja tartalmi » átvitt ismeret az értelmezhetőség feltételei, lépései észlelhető, érzékelhető, felfogható, megérthető

Az információ Az információ új ismeretté értelmezett adat a matematikai információ elmélet - embertelen az információ elsősorban minőség számítástechnikusok: azt hiszik hogy a számítógépen információkat tárolnak és kezelnek

Információs tevékenység adatkezelési műveletek: nem születnek új ismeretek adat-előállítási műveletek: új ismeretek születnek vezérlési műveletek: résztevékenységek összehangolása

Információs tevékenység Információs tevékenységnek az adatok kezelését és előállítását célzó illetve az előbbieket vezérlő műveletek szervezett egységét tekintjük.

Információs esemény a változás váltja ki az eseményt mi a változás? számítástechnikus: kötegelt feldolgozás informatikus: program elindítása, hanem maga a változás az információs esemény az állapot változása: különleges esemény ravasz [trigger] valamivel le is kell zárni

Információs esemény Információs eseménynek az információs tevékenységet kiváltó illetve az azt lezáró momentumot nevezzük. (a tevékenység az az adatfeldolgozási egység, amelyet a felhasználói igény indító és lezáró eseményei határolnak)

A tevékenységek vertikális absztrakciója Rendszer rendszerrész funkció tevékenység

Feldolgozási fok A teljes végrehajtandó tevékenységi láncolatot alkotó adatkezelési és adat-előállító műveleteket milyen arányban automatizálják feldolgozási lánc elölről nyitott hátulról nyitott

Információs erőforrások a cél és az eszköz fontossági sorrendje a rendszer és az erőforrás dialektikus egysége

Erőforrás Az IR fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges időt, pénzt és technikai eszközöket - hardver illetve szoftver - tekintjük.

Balga reménykedés az eszközökben idő és eszköz egymásba konvertálható erőforrás? okok: elzártság, kivagyiság » kultúrálatlanság, képzetlenség, szereptévesztés vásárolni - ehhez nem kell ész szervezett IR, szervezetlen módon használt erőforrások

Felhasználók A felhasználó az ismeretekkel kapcsolatban álló embercsoport ismeretátadás végső felhasználó alkalmazási felhasználó adatszolgáltató - adatfelhasználó a vezetők felelőssége

A szabványokról konvenció (megegyezés) szabványok és szabványos eljárások nyílt rendszerek - rendezetlen kereskedelem eligazítás, korlát, tájékoztatás A szabvány az IR valamilyen tényezőjére vonatkozó megegyezés