Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

KÜLKERESKEDEMI ÜGYLET ELŐKÉSZÍTÉSE
Exportfinanszírozás a gyakorlatban – igények és megoldások
Szabályozók, feltételek, működés
Általános áruismeret Termékfelelősség
Teszt Eladási hely.
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Építési beruházás.
A kockázat el van vetve…
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Dr. Tátrai Anna docens BGF Külkereskedelmi kar
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
BUD-MKB P1HAd-TRM MKB ajánlata a logisztikai ágazat szereplőinek Fizetési módok- Okmányos termékek Labancz Margit igazgató MKB Bank Zrt.
Forfaiting (forfetírozás)
A kis- és középvállalkozások exportjának finanszírozási lehetőségei
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
Kereskedelem Szakmacsoport
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Projektfinanszírozás
A szállítmányozói gyűjtőforgalom (közúti)
Szarvasné Vadászi Csilla
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Vámeljárások és szabályozások a közös ipari parkban február
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
Vízi fuvarozási okmányok
Kereskedelmi levelezés
Logisztikai ügyintéző
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ÉVOSZ-Németországi Vállakozási Tagozat (ÉVOSZ-IWTD) 5.Nemzetközi Információs- és Állásbörze Hogyan.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Rózsa Viktor Viszonylati menedzser Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Bemutatkozás.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A regionális kereskedelemhez kötődő biztosítási lehetőségek.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
INCOTERMS 2000.
A piac és a piacgazdaság
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Előadás másolata:

Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok Készítette :Kovács Ágnes

Okmányok a külkereskedelemben A külkereskedelmi ügyletek lebonyolítását sok okmány kitöltése és felhasználása kíséri. A külkereskedelem az egyik leginkább bizonylatigényes gazdasági tevékenység. Az okmányok egy része csökkenti a résztvevők kockázatát, és növeli bizalmukat is. Egyes okmányok értékpapírnak tekinthetők, amennyiben a rajtuk feltüntetett jog csak a papír átadásával vagy felmutatásával érvényesíthető

Okmányok csoportosítása Kereskedelmi okmányok Szállítási okmányok Hatósági okmányok Banki okmányok Biztosítási okmányok

Okmányok alkalmazása a külkereskedelemben Elsősorban az okmányok alkalmazása a kockázattal magyarázható. A földrajzi távolság nagyobb, a nyelvi kommunikáció nehezebb volta,az állami szabályozás változásai igénylik a precíz,részletesen kidolgozott szerződéseket,és az írott dokumentumokat. A külkereskedelem nagykereskedelmi jellege miatt és a kockázat csökkentése miatt alakult ki az okmányok ellenében való fizetés. Ez azt jelenti hogy az árut az elküldött okmány ellenében fizet.

Okmányok jellemzői Kereskedelmi okmányok:az áru előállításával ,exportra előkészítéssel kapcsolatos okmányok. pl.:számlák ,minőségi bizonylatok,feladási értesítés Szállítási okmányok:fuvarozás raktározás során keletkeznek. pl.:raktározási ,szállítmányozási bizonylatok Hatósági okmányok: az állami szervekkel való kapcsolattartás során keletkeznek,rendkívül fontosak mert hiányuk meghiúsíthatja a teljesítést. pl.:hatósági engedélyek, vámokmányok.

Okmányok jellemzői Banki okmányok:fizetéssel, átutalással ellenérték kiegyenlítéssel kapcsolatos okmányok. pl.:váltók Biztosítási okmányok:áruval kapcsolatos kockázattal függ össze. pl.:biztosítási kötvény

Szállítmányozási okmányok Az eladó és vevő számára egyaránt kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi kereskedelemben. Az eladó számára bizonyítják a fuvarozási szerződés létrejöttét,azok lényegesebb feltételeit. A vevő számára azért fontos mert ellenőrizheti hogyan teljesített az eladó (feladás idejét, áru mennyiségét) és az átadás megkövetelésével kivédheti az eladó visszaélési lehetőségét.

Banki okmányok A bankok tevékenységével kapcsolatban számos okmány van,ilyenek például a cégek ,bankok fizetőképességével kapcsolatos bankinformációk,amelyek érkezhetnek levélben,telefaxon. A legfontosabb banki okmányok közé tartoznak az akkreditívek, hitellevelek, bankgaranciák,kezességek. Ezek valamilyen fizetési biztosítékot,ezzel kockázatcsökkentést jelentenek az eladó számára. A fizetések igazolása banknyugtával történik

Vámokmányok A vámhatóságok a külkereskedelmi forgalom hatósági ellenőrei, hivatalos adószedői. A z importált áru után az importőr általában vám fizetésére köteles. Magyarországon és az EU külső forgalmában általában egységes vámokmányt alkalmaznak. Az EUR-1 igazolás a termékek szabadkereskedelmi területről való származását igazolja.

Összefoglalás A sokféle külkereskedelmi okmány gyakorlati alkalmazásának számos oka van, de a legfontosabb a kockázat ésszerű csökkentése, megosztása a felek között. Ezt a célt szolgálja az okmányok ellenében való fizetés gyakorlata is. A gyakrabban használt okmányokat csoportosítjuk kereskedelmi,szállítási, hatósági, biztosítási, banki okmányokra.

Köszönöm a figyelmet!