„DOLGOZÓI GONDOSKODÁS”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Dr. Radnai Tamás, Hungary.Network Zrt.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A Munka-Esély Szövetség ajánlata munkaadók számára november.
Komplex Instrukciós Program
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Moduláris rendszerű vezetőképzés profiknak
Nyerjünk együtt! TAMOP /
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
EMPOWERMENT Az alkalmazottak felhatalmazása
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Elbocsátás.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
1 A „B oldalon” is vannak jó számok, avagy kivezetés a munka világából coaching segítségével Életutak – generációk – ünnepek Szakmai konferencia ISBN:
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Életpálya-építés fiatalkorban
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
 Megbízható, jó hírnévvel rendelkező cég  A munkaközvetítés és annak minden formája INGYENES!
Családi vállalkozás.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
A munkával való elégedettség
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
4. előadás. Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás,leépítés II. rész.
DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Az üzletek operatív működtetése
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Értékelő és Fejlesztő Központ
Változó szakma-változó értékek?
Munkaerőpiaci reintegrálás
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

„DOLGOZÓI GONDOSKODÁS” OUTPLACEMENT „DOLGOZÓI GONDOSKODÁS”

Bevezető – az outplacementhez vezető út Létszámleépítés manapság központi téma A létszámleépítés problémát okoz: a munka nélkül maradtaknak, nehezen érinti a vezetőket és kollégákat is, a cégről kialakított képet is megingathatja. Létszámleépítési okok: Gazdasági válság, recesszió Stabil vezetés hiánya Piac beszűkülése Elsősorban az autó- és építőiparban, a szolgáltatások területén valamint az elektronikai gépgyártók piacán jósoltak leépítési hullámot a gazdasági válság kibontakozásakor, de egyre bizonyosabbá válik, hogy más szektorokat is elért a recesszió. Árbevétel csökkenés kompenzálása - költségcsökkentéssel – munkaerőtől való megválás.

Tervezés – kommunikálás - segítés A feladat összetett és bonyolult a következő okok miatt: komoly nyomás nehezedik a HR-esre: a menedzsment érdekeinek a szem előtt tartása miatt, illetve ő az, aki a munkavállalókat is képviseli (egy évtizedek óta együtt dolgozó közösség megnyirbálásáról van szó) A cég dolgozóinak meg kell érteniük, mi vezetett el idáig és, hogy mi-mindet próbált meg a vezetőség, mielőtt az elbocsátáshoz folyamodott. Meg kell nyugtatni az embereket, hogy aki ott marad, biztonságban tudhatja állását, fontos, hogy ők a munkájukra tudjanak koncentrálni. Veszélye annak, hogy a legjobb dolgozók távoznak leghamarabb.

Humánus elbocsátás? Vannak olyan vezetők, akik nehezen szembesülnek a létszámleépítés problémájával, ugyanakkor az emberek általában nincsenek felkészülve arra, hogy munkaviszonyuk megszűnik, ezért nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet. A vállalatot érintő változás időszakában mérhetően romlik a teljesítmény, sérül a vállalatvezetők iránti bizalom, és mindezek következtében romlik a vállalati morál. Elengedhetetlen az elbocsátási folyamat aprólékos megtervezése, helyes kommunikálása, és a munkatársak segítése. A munkaadók egyre növekvő mértékben figyelnek a céget érintő változások okán munkanélkülivé vált alkalmazottaik sorsára - szaktanácsadók segítségét igénybe véve - megkönnyíteni a munkaerőpiacon történő elhelyezkedést. A dolgozói létszám csökkentésének vannak humánus és kevésbé humánus módszerei. Hogy lehet egy elbocsátás humánus?

Eredete Az outplacement ez a majd fél évszázados múltra visszatekintő módszer ezt próbálja megvalósítani. A rendszert Amerikában találták ki, mégpedig a második világháború után, a veterán katonáknak a privát gazdaságba való beilleszkedésére, azt a folyamatot jelentette, ami megtanította őket arra, hogyan értékeljék múltbeli tapasztalataikat, és miként tegyék piacképessé magukat a potenciális munkaadók számára. Bernard Haldane tervezte meg. Miután hét évig a veteránokat segítette, elindította a munkakeresési tanácsadás üzletágat.

Outplacement szolgáltatás Az outplacement folyamata során a tanácsadók bonyolítják le az elbocsátó beszélgetést. Elbeszélgetnek a munkavállalóval eddigi pályafutásáról, konkrét tanácsokat és infrastrukturális segítséget kap karrierje továbbépítéséhez. Mindez történhet legfeljebb tíztagú csoportban vagy egyénileg. Ez a szolgáltatás az elbocsátott dolgozó (k) és a munkáltató számára nyújt segítséget a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben.

Outplacement jelentése Egy újabb szó, melynek nincs a magyar nyelvben megfelelője. A szó azt a gondoskodó vállalati magatartást takarja, amely a szükséglet feletti létszámleépítésnél bekövetkező konfliktusok kezelését végzi külső tanácsadó cég aktív bevonásával. A hírt a vezetők viszik, de annak feldolgozásában és egy új munkahely keresésében már egy szakember segít. Magyarországon általában akkor fordítanak időt és energiát a cégek az elbocsátott alkalmazottaik helyzetének megkönnyítésére, ha önhibájukon kívül kell megválniuk tőlük: átszervezés vagy a munkakör megszűnése miatt.

Outplacement jellemzői Az outplacement szolgáltatás valójában kétirányú: segíteni a munkáltatót (megfelelő, humánus, törvényes és a lehető legkevesebb konfliktussal járó eljárások alkalmazásával) segíteni az állását elvesztett személyen (a lehető leghamarabb állásba kerüljön, egzisztenciális biztonsága helyreálljon). Az igényeknek megfelelően többféle outplacement folyamat létezik: - egyéni (egyéni felkészítés, coaching) - csoportos (workshopok, tréningek).

Folyamata – a munkavállaló szemszögéből A hír közlése után várják az elbocsátottakat az outplacement tanácsadók (nagy részük élni szokott a munkaadó által felkínált lehetőséggel) Első beszélgetésen: arról tájékoztatják, hogy segítséget kapnak az álláskeresésben. Személyes találkozás a saját outplacement-tanácsadóval: - értékelik a dolgozó addigi karrierjét, - kiderítik erősségeit és gyengeségeit, - Az elbocsátott dolgozó személyiségét, munkahelyi elvárásait, szerepeit, attitűdjét is értékelik. - részletes értékelő beszélgetés: amely során sokkal jobban megismerik egymást, így a tanácsadó hatékonyabban tudja felkészíteni a dolgozót a felvételi interjúra. - kidolgozzák az elbocsátott marketingtervét ( önéletrajz szétküldése, az elbocsátott kapcsolati rendszerének átgondolása, mozgósítása – NETWORKING) - komoly felkészítés következik a felvételi interjúra: öltözködés, érkezés, milyen kérdésekre számíthat és neki milyen kérdéseket kell feltennie.

Folyamata – munkáltató szemszögéből a HR részleg szerepkonfliktusba kerül A kiutat tapasztalt outplacement-tanácsadó felfogadása jelentheti. Először a megbízó tájékoztatást ad a tervezett leépítés részleteiről közösen kidolgozzák az outplacement folyamatát, logisztikáját A megbízó vállalat igényeinek megfelelően a tanácsadó tájékoztatást ad az álláskeresők helyzetéről, elhelyezkedésük módjáról és munkába lépésük időpontjáról.

Az outplacement lépései Előkészítés Elemzés és célkitűzés Állásmarketing A folyamat lezárása 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz Pozitív hozzáállás A szolgáltató kiválasztása Korai bevonódás Kommunikáció Változásmendzsment Támogató folyamatok Ellenőrzés Sikertörténetek Az outplacement-tanácsadás sikeraránya igen magas, az európai országokban 95% feletti. A módszer hátránya, hogy többnyire csak vezetőknél használják, elmozdulást jelent ebből a kollektív outplacement.

Esettanulmány – MÁV Új Esély Alapítvány Honlap: http://www.ujesely.hu/ Mindenképpen érdemes igénybe venni az Új Esély Programot, ha az elbocsátásban érintett egyén: felelősen gondolkodik önmaga és családja jövőjéről, a lehető leggyorsabban szeretne személyre szabott, segítő szolgáltatásban részesülni, a legalkalmasabb lehetőségeket szeretné megtalálni az újra elhelyezkedése érdekében, az álláskeresés hosszadalmas és fárasztó folyamatát tapasztalt szakemberekre kívánja rábízni, növelni szeretné saját munkaerő-piaci esélyeit, szervezett keretek között szeretne át-, és továbbképző tanfolyamokon részt venni, a lakóhelyén kevés esélyt lát az elhelyezkedésre, végzettsége, életkora, munkaerő-piaci tapasztalatlansága okán nehéznek tűnik a munkalehetőségek önálló felkutatása, tanácstalan, hirtelen nem tudja, mihez is kezdhetne, bízik abban, hogy szakemberek segítséggel könnyebben megtalálható a megfelelő megoldás.

Az outplacement Magyarországon még sem terjed kellő ütemben Az outplacement Magyarországon még sem terjed kellő ütemben. Ennek lehetséges okai: sok cég megspórolja a szolgáltatás díjait a humánerőforrás-gazdálkodás alternatív megoldási lehetőségei A gondoskodó elbocsátás Magyarországon még nem tartozik a természetes szolgáltatások közé A magyar sajtóban nagyon kevés gondoskodó akcióról jelenik meg publikáció

„ Ha a sikernek egyáltalán van titka az abban a képességben rejlik, hogy észrevegyük a másik ember szempontjait, és a dolgokat egyszerre nézzük az Ő oldaláról, meg a magunkéról is.” (Henry Ford)

Köszönjük a figyelmet! Forrásanyag: http://www.hrportal.hu/