A póló feltehetően közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki. Az Időszámításunk előtti évszázadokban elterjedt Perzsiában,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
15. SZABÁLY – A B erugás. 15. SZABÁLY – A BE RUG ÁS A be rug ás a játék újrakezdésének egyik módja. Be rug ást kell ítélni annak a csapatnak a javára,
Advertisements

A foci Varga Dávid.
Vonalbírói tevékenység. Vonalbírók szerepe •Részei a mérkőzés játékvezetői testületének •Magas szintű mérkőzésen elengedhetetlen a működésük •Fontos szerepük.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
7. szabály – A mérkőzés időtartama. Félidők A mérkőzés két egyenlő 20 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két csapat kölcsönösen másként nem.
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
9. szabály – A labda játékban és játékon kívül. 9. szabály – A labda játékban és játékon kívül A labda játékon kívül A labda játékon kívül van, ha: •
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
VETÉLKEDŐ. 1.kérdés H3 játékos gólt lő, a játékvezetők megadják a gólt, de amikor beírnák a jegyzőkönybve, akkor veszik észre, hogy H3-as nem szerepel.
A labdarúgás története
Lány Ádám Labdarúgás Testnevelés.
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
Tabáni Spartacus SKE Bemutatkozás.
A Belga LSZ fejlesztési terve
1905->. A csapat amióta létrejött még soha nem esett vissza a Spanyol másodosztályos bajnokságába.
Készítette: Novák Edvin
Asztalitenisz Készítette: Varga Bálint Bátor MF13M4
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
Eredete és fajtái angol eredetű játék és sportág, melynek során apró
A kosárlabda története, rekordjai, halhatatlanjai
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Kosárlabda (testnevelés)
Testnevelés: Tenisz Majoros Lívia MF13M3.
Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina.
Testnevelés (Labdarúgás)
Készítette: Tokai Márk és Tokai Balázs
: Adós Aladár számláján 2700 dinár tartozás. Elhatározta, a következő naptól a hónap végéig minden nap befizet 150 dinárt, hogy rendezze.
Szabadrúgások. Szabadrúgások A szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a.
SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS.. A szabálytalanságok és a sportszerűtlen viselkedés büntetése a következő Közvetlen szabadrúgás Büntetőrúgás.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
17. SZABÁLY A SZÖGLETRÚGÁS. 17. SZABÁLY – A SZÖGLETRÚGÁS A szögletrúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Szögletrúgást kell ítélni amikor a labda utoljára.
Szabadrúgások.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS. A bedobás a játék újrakezdésének egyik módja. Bedobást kell ítélni annak a csapatnak a javára, amelyiknek ellenfele utoljára.
16. SZABÁLY – A KI DOBÁS. 16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS A ki dobás a játék újrakezdésének egyik módja. Ki dob ást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost.
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Az Albacomp Története.
A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): A z IFAB döntése alapján (2013. március 2.): Zavarja ellenfelét…
JÁTÉKRENDSZEREK CSAPATJÁTÉK NAPI TAKTIKA.
A pálya 5 mezőnyjátékos és 1 kapus lehet maximum a pályán egy csapatból. Ha egy csapat leviszi a kapusát, akkor helyette egy mezőnyjátékos jöhet fel.
6. Szabály - A JÁTÉKVEZETŐ ASSZISZTENSEK. A játékvezető asszisztensek hatásköre Két játékvezető asszisztens működhet egy mérkőzésen (a 3. számú játékvezető.
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. A kezdőrúgás meghatározása A kezdőrúgás a játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. a mérkőzés elején.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
Comenius Logo (teknőc).
JÁTÉKVEZETŐI TESZTKÉRDÉSEK UTÁNPÓTLÁS KLUB MÁRCIUS BUDAPEST.
10. szabály – A gól. Gólszerzés Gólt kell ítélni, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák között és a keresztléc alatt, feltéve,
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Magyarország évi kisiskolás versenyei
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
Tájékoztató 10. osztályosoknak
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, alapesetben játékossal, Akik közül 1-1 fő kötelezően a kapus. A mérkőzés nem kezdhető.
Kézilabda.
A Labdarúgás.
A magyar gyeplabdázás története
Fordította: Hornok Miklós. Versenyzési formák: Rövid játszmák ( 4-ig ) Rövidített játszmák 3 nyert szettre Előny nélküli számolás Többszörös verseny.
Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Egy kis futball történelem
Előadás másolata:

A póló feltehetően közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki. Az Időszámításunk előtti évszázadokban elterjedt Perzsiában, A lovaspóló igaz története majd később Tibetben, Kínában, Japánbanés végül Indiában.

Az angol hódítók Indiában sajátítják el e sportot és az 1860-as években már Angliában is játszák. (1874 Hurlingham központi hellyé válik és szabálykönyvet alkotnak.) tól az USA-ba, majd onnét Argentínába jut el és itt nemzeti sporttá válik

A sportág magyar vonatkozásai Magyarországon gróf Andrássy Géza szervezte meg az első póló csapatot a (1896-os) Millennium évében és a gróf Széchenyi István által alapított lóversenypályán, a "Pesti gyepen" zajlott ez évben az első játék. 1884‑től kezdődően működött a Budapesti Polo Club, hivatalos megalakítására, elsőként 1904-ben került sor. Az első nemzetközi mérkőzést Bécsben játszották 1900-ban. Az I. világháború ezt a sportot is tönkretette, de 1927-ben Heinrich Borwin, Mecklenburg hercege segítségével újjászületett ismét a póló. A játékosok képzése mellett, magyar lovak idomítását is megkezdte, és ő alapította a Magyar Polo Clubot.

Ezt követően újabb klubok alakultak és e fejlődésnek egyik legszebb eredményeként az os Berlini Olimpián kitűnően szerepelhetett a magyar válogatott csapat. (Magyarország- Németország, 16:6) A II. Világháború és az azt követő politikai változás újra közbeszólt, a lótartás mesterséges visszaszorításának részeként e sportág megszűnt. A rendszerváltással egyidőben indult újra a lovaspóló sport, mely a Magyar Lovassport Szövetségen belül manapság önálló szakosztállyal rendelkezik.

HOZZÁVALÓK 1 1 db pálya: - lehet szabadtéri (outdoor) hossza: 300 yard /270 m/ szélessége: yard / m/ - vagy fedett (indoor) hossza: 100 yard /90 m/ szélesség: 50 yard /45 m/ 2 2 db (kidönthető) kapu: szélessége: 8 yard /7,3 m/ oszlop magassága: 3 yard 10 inch /3 m

HOZZÁVALÓK K Kötelező védőfelszerelések SISAK TÉRDVÉDŐ FÁSLI

HOZZÁVALÓK 1 1 db labda: - lehet outdoor: Ø = kb. 8 cm m = kb. 150 g anyaga: préselt fa vagy műanyag - vagy indoor: Ø = kb. 12 cm anyaga: (felfújható) bőr db ütő / játékos: hossza: cm (a lótól függően) feje: keményfa nyele: bambusz vagy műanyag

SZABÁLYOK 1.S zabadtéren 4 játékos alkot egy csapatot, arénában 2-3 játékosból áll egy csapat. 2.1 meccs 7 perces részekből ún. „chukker”-ekből áll (szabadtéren 4-6 chukkert játszanak, fedett pályán 2-4-et) 3.1 ló összesen 2 chukkerben játszhat, de nem játszhat két egymást követőben. (A lovakat pihentetni kell.) 4.A chukkerek között rövid 3 perces szünetek vannak, eközben kell lovat váltani. 5.A tiszta játékidőbe lényegében az az idő számít, amíg a labda játékban van. 6.A játékosok tudásuk, teljesítményük alapján handicap értékelést kapnak (-2-től +10-ig). A magasabb handicap összértékű csapat gólelőnyt kell adjon.

SZABÁLYOK 7.A játékosok csak bal kézzel irányíthatják lovukat, az ütőt ugyanis csak jobb kézzel kezelhetik, még a balkezesek is. 8.A "Right of Way", (a "vezérvonal" vagyis a labdához vezető út elsőbbségének) joga. A megütött labda haladási iránya "kijelöl" egy utat. Az a játékos rendelkezik "Right of Way" jogával, amelyik leginkább a labda haladásának útvonalában halad, úgy, hogy közben jobb kezében lévő ütőjével megüthesse a labdát. (Ha maga elé egyenesen üti labdát a játékos, általában, automatikusan megszerzi e jogot, de mihelyt nagyobb szögben elüti a labdát e vonaltól, vagy nagyon előre üti, máris másé lehet e jog.) 9.T ilos éles szögben nekirohanni az ellenfélnek, vagy egyébként veszélyes módon játszani.

SZABÁLYOK 10.A zért bőven van lehetőség szabályosan is akadályozni az ellenfél játékosát. A "Right of Way" tulajdonosát bal oldala felől (near side) lelovagolni (ride off), vagyis oldalról testtel és lóval nyomni (pus) lehet, kiszorítva ezáltal előnyös útvonaláról. 11.Ü tőoldala (jobb oldala) (off side) felől is le lehet lovagolni, vagy ütésközben ütőjét meg akaszthatja az őt támadó játékos, a saját pólóütőjével. Mód van ilyenkor arra is, hogy a "Right of Way" tulajdonosának jobb oldalán, vagyis a támadó játékos bal oldalánál lévő (near side) labdát megüsse. 12.É rtelemszerűen az a csapat győz, amelyik a legtöbb gólt ütötte ellenfele kapujába. 13.D öntetlen állás esetén a "hirtelen halál" dönt, vagyis az elsőként gólt elérő csapat nyer.

ÜTÉS FAJTÁK A lovaspólónál a teniszhez hasonlóan létezik tenyeres és fonák ütés. (a jobb oldalon = offside, bal oldalon = nearside). Az ütések történhetnek előre, hátra és keresztbe a ló mindkét oldalán egyaránt. A ló nyaka alatti keresztbe ütést neck shotnak hívják, a ló farka alatti kereszt ütést tail shotnak.

Offside shot

Nearside shot

Underneck shot

ÉRDEKESSÉGEK A Cartier Polo Világkupa a St. Moritz-tó jegén. A téli szezonban rendezett négynapos lovaspóló-bajnokságon a sportág legprofibb lovasai és lovai mérhetik össze erejüket, méghozzá szélsőséges időjárási körülmények között. A sportág bölcsőjében, Indiában pedig nem csak lóháton játszák. Köszönöm a figyelmet!