MONITORINGRENDSZEREK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A környezetszennyezés forrásai
Az utólagos ellenőrzésre és az előzetes biztosításra épülő rendszerek összehasonlítása dr. Csikesz Tamás.
VisiScanner TM Beltéri látogatóelemző szoftver A vállalatról…  2005-ben alapították magyar szakemberek.
A Balatoni Viharjelzés
Az időjárás megfigyelése
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
„Mérd az időt!” Csatlakozz az OMSZ és a KvVM programjához!
1 -40dB 20dB -20dB 0dB f h -2f h -1 fhfh f h +1 eheh v ≤ e h -e z -4.07dB A TETRA BÁZISÁLLOMÁS VEVŐBERENDEZÉSÉNEK AZ ANALÓG KÁBEL- TV SUGÁRZÁSSAL SZEMBENI.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
INFRASTRUKTÚRA MENEDZSMENT
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Vízrajzi monitoring Vízállás észlelése Vízmélység, meder felvétel
Biológiai monitoring és mintavétel
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A biomonitoring és a környezetállapot értékeléssel kapcsolatos alapfogalmak Dr. Kárász Imre egyetemi tanár EKF Környezettudományi Tsz.
Hidrológiai monitoringrendszerek
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az ÚMVP intézményrendszere
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG VESZÉLYHELYZET KEZELÉS FŐOSZTÁLY Az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer március 08.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Szakmai Monitoring Műhely. RÉV projekt célja többek között: országosan egységes mérési és értékelési rendszer álljon rendelkezésre a szakpolitikai döntéshozók.
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
KÖRNYEZETI MONITORING (BMEEOVKMJT3). Környezeti monitoring Célra orientált, szervezett mérési és kiértékelési tevékenység, amelynek segítségével a vizsgálandó.
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Éghajlati folyamatok és időjárási szélsőségek vizsgálata Bozó László Elnök, az MTA levelező tagja Országos Meteorológiai Szolgálat.
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
Levegőtisztaság-védelem 7.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
IDŐJÁRÁSI MŰSZEREK ELHELYEZÉSÉNEK LEHETŐSÉGE (?) hajókon, illetve hajózási létesítményeken KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, október 28. Sárközi.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Meteorológiai adatbázis története
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
„Mérd az időt!” Csatlakozz az OMSZ és a KvVM programjához! „Meteoklub” – amatőr meteorológiai mérőhálózat kialakítása Előadó: dr. Szalai Sándor az Országos.
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Drought and Water Scarcity Management System – DWMS
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A hallgatók szociális helyzetének vizsgálata
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

MONITORINGRENDSZEREK Biomonitoring…/3. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár EKF Környezettudományi Tsz.

Biológiai monitorozás Állati vagy emberi eredetű anyagok (vér, vi-zelet, haj, köröm, fog, toll, szövetminta) vizsgálata annak megállapítására, hogy a környezetben található szennyezőanya-gokból mennyi található egy adott időpont-ban a mintában, amely értékből következ-tetni lehet az expozíció mértékére. (Becslés).

Monitoring (monitorozás) fogalma Valamilyen objektum kiválasztott sajátságainak hosszú időn keresztül, rendszeres megfigyelésekkel vagy mintavételekkel történő nyomon követése. A természetes vagy mesterséges környezet állapotának nyomon követése rendszeres megfigyelő- és mérőhálózat alkalmazásával.

Monitoringrendszerek fogalma 1. Talaj, víz, levegő vagy biológiai rendszerek minőségét, egyes szennyezőanyagok mennyiségét folyamatosan jelző és rögzítő műszerek együttese. 2. Meghatározott helyeken és időben vett minták elemzése után a környezet jellemzésére szolgáló minőségi és mennyiségi analízisre alkalmas módszerek és berendezések összessége.

A monitorozás története Éghajlati megfigyelések és mérések - XVIII. sz. közepe: első mérőhálózat az atlanti térségben, - 1854. Krimi háború - francia flotta megsemmisülése vihar miatt (nov.14.) Le Verrier csillagász megbízása (45 mérőállomás vizsgálata – előrejelzés lehetősége ?!) 1870. Mo.-on megalakult az Országos Meteorológiai és Földdelejességi Intézet – 1888-tól előrejelző szolgálat – közzététel postahivatalokban Járványokkal kapcsolatos megfigyelések és adatgyűjtés Árvizekkel kapcsolatos megfigyelések Földrengéssel kapcsolatos megfigyelések

Monitoringrendszerek (példák) Globális Éghajlati Megfigyelő Rendszer Integrált Bioszféra Rezervátum Monitorozó Program (UNESCO MAB BRIM) Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Országos Imissziómérő Hálózat Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer Országos Meteorológiai Szolgálat

A monitorozás elemei, technikai és hálózati követelményei Jogi feltételek Végrehajtásért felelős szervezet Technikai háttér Személyi feltételek Hálózati feltételek Folyamatos adatértékelés és prevenció

A meteorológiai monitoring hazai rendszere A meteorológiai szolgáltatást törvény írja elő Országos Meteorológiai Szolgálat Országosan kiépített meteorológiai mérőállomás hálózat – felszerelve Meteorológus képzés Automata és félautomata hálózat kiképzett szakembergárdával Folyamatos adatértékelés és tájékoztatás

OMSZ kapcsolata a Meteorológiai Világszervezettel (WMO) A meteorológiai és légkörmegfigyelés nemzeti keretben, de régiós és világhálózatban történik A nemzeti szervezetek tagjai a WMO-nak Rendszeres adatközvetítés és gyors adatátvitel Kiépült monitoring hálózat

Automata meteorológiai állomás Eger és környékének helye és szerepe a meteorológiai monitoring rendszerben Automata meteorológiai állomás OMSZ szakember felügyeli és gyűjti a kiegészítő adatokat Része az országos hálózatnak Része az országos tájékoztatásnak Helyi adatszolgáltatásra és adatbázis építésre is alkalmas