1 dr. Papanek Gábor D.Sc.: Magyarország versenyképessége 2008-2010-ben Előadás 2008 április 2-án Egerben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A gazdasági fejlettség mutatói
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A makrgazdasági munkakínálat:
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
1 A nemzetgazdaság innovációs stratégiája vállalati szemszögből Előadás a GTTSZ Hogyan tovább Magyarországon az EU-ban? tárgyú konferenciáján november.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
DSc. Papanek Gábor Európai regionális politikák a XXI. század elején Előadás a Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlésén Miskolc, október.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
III. A logisztika jövője
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A magyar gazdaság várható helyzete
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
MTA-MEH projekt Vértes András
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

1 dr. Papanek Gábor D.Sc.: Magyarország versenyképessége ben Előadás 2008 április 2-án Egerben

2 A versenyképesség fogalma, mérési módja Nemzetgazdaságunk versenyképessége A versenyképességet befolyásoló tényezők A ledolgozott munkaórák száma és növelésük lehetősége Az innovációk terjedése és a terjedés gyorsításának esélyei Az intézményi (politikai, jogi és makro- gazdasági) környezet fejlődési trendjei

3 A versenyképesség fogalma, mérése Alapvetően vállalati kategória, meglétét leggyakrabban a profit-ráta – s a piaci részesedés nagyságával ellenőrzik. A nemzetgazdaságok versenyképessége a világpiacon való helytállás képessége. Átfogóan – M. Porter szerint – az egy főre jutó GDP szintje minősíti. A GDP a pofit mellett a munkabéreket (és az adókat) is tartalmazza.

4 Nemzetgazdaságunk versenyképessége I. Az elmúlt évtizedben a világ legerősebb gazdasága az USA (és Japán) volt, ahol az előrehaladást sok alapvető (többnyire az IKT technikára épülő) menedzsment innováció, így az e-business terjedése is erősítette. Az EU az 1990-es években ismerte fel növekvő lemaradását, s 2000-ben a Lisszaboni Programban rögzítette új célkitűzéseit (ezek középpontjába a tudás-gazdaság kiépítését állítva). A K+F szerepének előirányzott növelését azonban – a hagyományos struktúrák változatlanul hagyása miatt – nem sikerült elérni. A közép-európai gazdaságok az 1990-es politikai váltás ellenére eddig nem tudtak felzárkózni (bár vannak sikereik). Kína és India viszont – gazdaságaik méretére és az olcsó munkaerőre is támaszkodva – rohamtempóban fejlődnek. Forrás: Kok Report

5 Az egy főre jutó GDP alakulása, 2006

6 Nemzetgazdaságunk versenyképessége II. Magyarországon a GDP egy-másfél éves előrejelzése elfogadható megbízhatóságú, a hosszabb távú nem túl sikeres. A nem túl kedvező (3,9%) 2006 évi, a kifejezetten kedvezőtlen (1,3%) 2007 évi, s az ugyancsak szerény (2,7% körüli) 2008-ra várt növekedés után nem valószínű azonban, hogy 2010-ig versenyképességünk érdemben javulhat (a „világ-GDP” ugyanis ezekben az években rendre 5,2, majd 5,1 volt, és 3,9 %-re becsülhető). Prognózisunkat a potenciális növekedés tényezőire vonatkozó következő elemzéssel támasztjuk alá.

7 Nemzetgazdaságunk versenyképessége III. A GKI Rt. a közelmúltban az IMD adatbázist hasznosítva matematikai-statisztikai vizsgálatot (keresztmetszeti korrelációs elemzést és faktoranalízist) készített a magyar gazdaság versenyképességét magyarázó tényezők feltárására. Az induló koncepciót az alábbi képlet alapozza meg: GDP/fő = GDP/ ledolgozott munkaórák * ledolgozott munkaórák/fő

8 1. A ledolgozott munkaórák Egyes USA szerzők szerint az európai – illetve a magyar – versenyképességi gondok fontos oka, hogy kevesebbet dolgozunk, mint versenytársaink. Vizsgálataink csak részben igazolták az amerikai vádakat. (1) Arra mutattak, hogy a fejlődő államok többségében az éves teljesített munkaórák száma magasabb – s Európában is csak néhány fejlett országokban alacsonyabb - mint az USA-ban. (2) Azt is tanúsították, hogy a munkaerőpiac egyes jellemzői kedvezőtlen hatást gyakorolnak a teljesítményekre.

9 Néhány munkaerő-piaci mutató, 2004 (%) A következő évekre a demográfiai meggondolások sem ígérnek érdemi módosulást.

10 Az aktivitása ráta korcsoportok és nemek szerint, 2004 A mélyebb elemzés a problémák messze vezető, s lassan módosítható társadalmi gyökereire mutatnak rá.

11 A munkaerő-piaci faktor változói

12 2. Innováció és versenyképesség I. „Az innováció a tudás alkalmazásának folyamata, a termékek és szolgáltatások, valamint ezek piacainak megújítása és növelése, új eljárások alkalmazása a termelésben, az elosztásban és a piaci munkában, a menedzsmentben, a szervezetekben és a munkafeltételekben, a munkaerő szakmai ismereteinek bővítése és megújítása.” (EU) „A K+F feladata az új tudás létrehozatala, s csupán az innovációs tevékenységek egyike” (OECD)

13 Innováció és versenyképesség II. Az USA-ban az 1970-es évektől az innovációsfolyamatokban (újabb) alapvető változások mentek végbe: - a felgyorsult műszaki haladás nyomán a rugalmasság számos szektorban a versenyképesség meghatározó tényezőjévé vált (mérsékelve a nagyságrendi megtakarítások jelentőségét), - ennek nyomán jelentősen nőtt egyes kisvállalatok versenyképessége (az érintett nagyoké rovására), s az alkalmazkodás során a nagyok körében is gyakorivá vált az outsourcing (melyből Kína és India különösen sokat profitál), - kulcs-szerephez jutottak a kkv-szféra – többségükben regionális - hálózatai, az értékláncok, klaszterek (gazdag szolgáltatási kínálattal), - s mindennek – valamint a jelzettek nehéz statisztikai követésének - nyomán tovább csökkent az ipar, nőtt viszont a szolgáltatások (a kereskedelem és az üzleti szolgáltatások mellett az oktatás és az egészségügy) nemzetgazdasági súlya. Forrás: P. Drucker, M. Porter

14 Innováció és versenyképesség III. Európa (és hazánk) ez idáig alig igazodott az említett folyamatokhoz. Pedig matematikai statisztikai számításaink szerint jelentős gazdasági hatásai lennének. A nemzetgazdasági teljesítmény fő meghatározóivá a vállalatok innovációs készsége, valamint az ezt is determináló gazdasági környezet – azaz társadalmi tényezők váltak. De nem elhanyagolható fontosságú az innovációs erőfeszítések sikere sem. Egyaránt a felsoroltak terén kell tehát keresnünk a versenyképességet rontó tényezőket és a javítás lehetőségeit.

15 Innováció és versenyképesség IV. A magyar gazdaságban is érvényesül az ún.”európai paradoxon”: bár vannak színvonalas kutatásaink, ezek eredményeit nem alkalmazzák a gyakorlatban (ábra). Az EU felmérése szerint a vállalati szférában kevés az innováció (ábra). A multik fejlesztenek ugyan, de a kis- közepes vállalatok alig. A lemaradásnak fontos oka a korszerűtlen szakértelem is, a pénz-hiány is. Ezeknél is fontosabb azonban a nem vállalkozás-barát gazdaságirányítás – a korszerűsítési törekvéseket fékező gazdasági környezet.

16 Versenyképes kutatóhelyek Forrás: RECORD

17 Európai Innovációs Scoreboard 2006 Forrás: EU

18 A K+F néhány jellemzője (USA = 100) Forrás: Borsi, 2004

19 Az innovációt bevezető vállalatok aránya(%) E tárgykörben az elmúlt 30 évben alig mutatható ki változás, így aligha valószínűsíthető gyors módosulás a következő két-három évben.

20 Intézményi környezet A vizsgálatok szerint erőteljes – az előzőknél is erőteljesebb - kapcsolatok vannak egyes, a kormányzat tevékenységéhez köthető intézményi tényezők, illetve a nemzetgazdaságok termelékenysége között is. Az intézményi faktorral a korrupció, a szellemi tulajdonjogok érvényesítése és a vállalkozások etikai kérdésekkel való törődése hozható a legszorosabb kapcsolatba, de fontos a szabályozási „környezet” is (táblázat).

21 Az intézményi környezet faktorának változói A korrupció színvonala a gazdaság fejlődését visszafogó egyik legfontosabb tényező (ábra)! De nagy költségek nélkül fejleszthető a szabályozási környezet is.

22

23 Az adósnyilvántartás lefedettsége Forrás: Borsi, 2005.

24 Összegzés Az elemzés arra mutat, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez két tényező terén van módunk érdemi változtatásra, ezek: a korrupció és a szabályozási környezet. Ha javítani akarunk pozícióinkon, nincs más út.

25 Köszönöm a figyelmüket.