Franciaország gasztronómiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Alap Termékek.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Angol – amerikai projekt hét
Protokolláris vendéglátás
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Francia Köztársaság République Française
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
THE DAILY NEWS Liechtenstein
Reformtáplálkozás.
Tovább lépés klikkeléssel! Jó egészséget kívánunk:
Változások az utóbbi évtizedekben
Tejtermékek.
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Car Warner angol fotográfus az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
MEXIKÓI KONYHA.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE ÉS MINŐSÉGE A TEJ ÉS A TEJTERMÉKEK
Gasztronómia és bor, borbírálati ismeretek
„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)
FŰSZEREK.
Az ókori római étkezési szokások
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Franciaország.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Car Warner angol fotográfus készítette a képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Francia Köztársaság.
Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Római étrend,étkezés.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Ételkészítő technológiák
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Előadás másolata:

Franciaország gasztronómiája Készítette: Szombat Réka IFO II. nappali 2009.12.09.

Franciaország Franciaország az ínyencek hazája Kellemes hangulat Finom borok és sajtok Előkelő, kiváltság Etikett

A francia konyha általános jellemzői Kalóriaszegény Reggelire Tejeskávé, kakaó, péksütemények (croissant) Vaj, dzsem, méz Húsételek körettel, mártással, zöldségekkel Desszert „A közös vacsora a francia család elidegeníthetetlen joga” Vacsorára könnyű ételek, DE több fogásos (legalább 4) Leves ritka Sajtfélék, gyümölcsök Ital illeszkedése  általában könnyű vörösbor

Specialitások, különlegességek Osztriga, csiga, töltött szárnyasok általában ünnepnapokon Rengeteg zöldség, gyümölcs Vaj, olivaolaj Kevésbé fűszeres Friss zöld fűszerek (kakükkfű, bazsalikom, tárkony, stb.) Fahéj, szerecsendió, sáfrány, gyömbér, sok bors Curry, chiligyarmatok Marhahús, ürü, bárány, szárnyasok, vadhús, sertés egyáltalán nem „Cuisine Régionale - Tájkonyha

Borvidékek Beaujolais Bordeaux Burgundia Champagne Loire-völgy Rhone völgye

A francia borok Bor kiválasztása fogásnak megfelelően Levesekhez könnyű vörösbor Hidegtálakhoz egyszerű asztali vörösbor Könnyű húsokhoz könnyű, nehezebb húsokhoz testesebb vörösbor

Borok tárolása Vörös borok 18 °C-on illik tárolni Hűteni nem szabad Fehér borok 8-10 °C-ra lehűteni

Francia sajtok Kb. 300 féle Alaptípusok változatai Rugalmas-e? Nem szabad hűtőbe tennielveszi az ízét Fadobozban, hűvös helyen Fogyasztás előtt 1-2 órával szobahőmérséklet

A sajtok csoportosítása Friss sajtok Gyors fogyasztás Többféle sajtból Krémsajtok Pl: Gurnay frais, Gervais, Suisse, Colur á la créme

A sajtok csoportosítása Lágy sajtok 1. Penész bevonatú Érlelés: tejsavbaktériumokban, penészek és a sajt érlelőbaktériumok Pl: Camembert (Marie Hazel, Camembert községben) 2. Mosott kérgű sajtok Pl: Munster – római kömény

A sajtok csoportosítása Préselt sajtok Régi módszer – utóhevítéssel Új módszer – utóhevítés nélkül Pl.: Guada, Edam

A sajtok csoportosítása Penészes tésztájú sajtok Kék sajtok Zöldfoltos Kék ecsetpenész (Penicillum glaucum) Pl.: Bleu d’Auvergne, Goronzola

A sajtok csoportosítása Kemény sajtok Hevített és préselt Pl.: Comté, Emmenthal Beaufort

A sajtok csoportosítása Ömlesztett sajtok Svájcban kezdték készíteni Külsőleg hibás kemény sajtok, és nem tartós lágy sajtok Megtisztítják, szétvágják, szétmorzsolják egyneművé teszik Ömlesztő anyaggal ömlesztő edénybe Ólomlemezbe, alumíniumlemezbe csomagolják  megakadályozzák a penészesedést

A francia borok és sajtok Fő szabály: az ízek kihangsúlyozása és harmóniája A bor a sajtok ideális kísérője A sajt ízleléséhez bort használnak Szent Uguzon Társaság (Uguzon a sajt védőszentje; Svájc) ceremóniáját a Borkóstolók Lovagrendjeinek tagjaival együtt tartják

A francia borok és sajtok A régi rómaiak reggelije kenyérből, sajtból és egy korty borból állt Anthelme Brillat-Savarin (neves francia gasztronómus) szerint a sajt az „ivósok süteménye” kellő párosítással megteremthető a sajtok és a borok harmóniája

Sajtok és borok harmóniája Mozzarella vagy a gervais, a könnyű, savanyú fehér borok illenek, például a rizlingek. Lágy sajtokhoz - amilyen a még fiatal edami vagy a gouda - könnyű vörösbort vagy Zweigeltet ajánlanak Aromatikus sajtokhoz sört ajánlatos inni. Borból a kékfrankos, sőt a furmint Lágy sajtokhoz - camemberthez, brie-hez vagy a birka- és kecskesajtokhoz - könnyű vörösbor dukál Kemény és félkemény sajtokhoz - ementáli vagy parmezán - ugyancsak vörösborokat kínálnak

Összefoglalás Korszerű táplálkozáskultúra A bor szerepe az étkezésben Megelőzi, kíséri, kiegészíti és lezárja az étkezést A sajt szintén a záró fogások között szerepel A franciák különös gondot fordítanak az ízek harmóniájára A vendéglátó helyek segítik a választást Turistaként érdemes felkészülni!

Köszönöm a figyelmet!