Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vélemények a tehetségről
Advertisements

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Értékelés a pedagógiában
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Kompetensek lettünk? június 27..
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Az országos mérések megújult rendszere
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Szent László Középiskola Szekszárd
Regionális konferencia
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia november 13. Nagy Mária, Eszterházy Károly Főiskola

Az összehasonlító kutatás céljai Megismerni, hogy a három különböző képzési és kulturális hagyománnyal rendelkező országban, hasonló pedagógiai helyzetben hogyan gondolkodnak a tanárok arról, hogy milyen kompetenciákra van szükségük Megismerni, hogy mennyire érzik magukat kompetensnek a megnevezett területeken Javaslatok kidolgozása az őket segítő továbbképzések számára

A kutatás módszerei „Kompetencialisták” összegyűjtése a három országban (hasonlóságok és különbségek) A főbb kompetenciaterületek kijelölése Egy „közös lista” megalkotása (39 elem) Lekérdezés nemzeti mintákon (Hu: 63; I: 28; Nl: 17) Választás 4 fokú skálán. Az adatok összehasonlító elemzése A saját adatok elemzése

A főbb kompetenciaterületek Interperszonális Pedagógiai A szaktárggyal összefüggő, didaktikai Együttműködés másokkal (tanárok, szülők) Saját szakmai fejlődéssel, reflektivitással összefüggő kompetenciák A diákok tanulási kompetenciáinak fejlesztése Kapcsolódás a szakmai közösséghez

A legfontosabb kompetenciák (A tanár képes…) MagyarHollandOlasz megteremteni az együttműködés és a bizalom légkörét megteremteni az együttműködés és a kölcsönös bizalom légkörét megteremteni az együttműködés és a bizalom légkörét a diákok motiválására lelkesedni saját tantárgya és a tanulók e tárgyban mutatott fejlődése iránt az önálló tanulás képességeinek megalapozására, fejlesztésére biztonságos tanulási környezetet teremteni… szaktárgyát uralni és megtanítani megismerni a tanulók világát és életmódját megteremteni a nyitott kommunikáció, a kooperáció … biztonságos tanulási környezetet teremteni… világos, rendezett, feladat-centrikus tanulási környezetet és struktúrát kialakítani szaktárgyát uralni és megtanítani

A fontossági sorrendek hasonlóságai és eltérései Mindhárom országban vezetnek az interperszonális kompetenciák Mindhárom országban hasonlóak a kevésbé fontos kompetenciák (pl. adminisztráció, iskolai és iskolán kívüli tanulási helyszínek megszervezése, saját szakmai munkájának monitorozása, új IKT használata). A magyar és az olasz sorrendek között nagyobb egyezések (interperszonális és didaktikai kompetenciák nagyobb jelentősége). Holland sajátosság: együttműködés kollégákkal, tanulók előzetes tudásának figyelembe vétele, a szülők világának ismerete, reflektivitás).

A saját kompetenciák megítélése (Képes vagyok…) MagyarHollandOlasz szaktárgyamat uralni és megtanítani. szakmai tapasztalataim és a tanult elméletek alapján korrigálni munkámat lelkesedni saját tantárgyam és a tanulók e tárgyban mutatott fejlődése iránt szakmai tapasztalataim és a tanult elméletek alapján korrigálni munkámat vonzó és hatékony tanulási tevékenységeket kialakítani megteremteni a nyitott kommunikáció, a kooperáció és a kölcsönös bizalom légkörét hogy biztosítsam, a munka a kollégákkal együttműködve, az iskola funkciójának megfelelően folyjék örömöt találni a feladatomban lelkesedni saját tantárgyam és a tanulók e tárgyban mutatott fejlődése iránt hogy megfelelő módon kérdezzek, szervezzek… teljesen bekapcsolódni az iskola életébe felismerni a fejlődési és viselkedési problémákat örömöt találni a feladatomban

A képességi sorrendek hasonlóságai és különbségei A képességek átlagpontszámai mindenütt alacsonyabbak (deficit). (Magyar: 0,13; holland: 0,17; olasz:0,79) Mindhárom országban erősek a szaktárgyi- didaktikai kompetenciák és néhány interperszonális kompetencia. Mindháromban gyenge a szülők ismeretével, és az iskolai diagnosztikai eljárásokkal kapcsolatos kompetenciák. A magyar és az olasz tanárok között több a hasonlóság (inkább az iskola világán belüli képességek).

A fontossági és képességi eltérések sorrendjei (a legsúlyosabb deficitek) MagyarHollandOlasz A diákok motiválásamegteremteni az együttműködés és a kölcsönös bizalom légkörét a tanulói közösségekben rejlő pedagógiai lehetőségek kihasználására megteremteni az együttműködés és a kölcsönös bizalom légkörét az önálló tanulás képességeinek megalapozására, fejlesztésére megtalálni az egyensúlyt a diákok irányítása és támogatása között biztonságos tanulási környezetet teremteni megismerni a kamaszok szociális, érzelmi és morális fejlődését biztonságos tanulási környezetet teremteni kapcsolatot teremteni a szülőkkel, az iskola környezetével kutatói szemmel, objektíven közelíteni a szakmai gyakorlathoz megteremteni az együttműködés és a kölcsönös bizalom légkörét hatékony és valósághű tanulási környezetet létrehozni megismerni a tanulók világát és életmódját A diákok motiválása

Hasonlóságok és különbségek a legsúlyosabb deficitek (a lista alsó harmada) terén Nagy a hasonlóság. A legtöbb „egyedi” tétel a holland listán. Három közös tétel (fejlesztendő kompetenciák):  A diákok motiválásával;  Az együttműködés és a kölcsönös bizalom megteremtésével;  A szülők világának, a diákok kulturális hátterének megismerésével kapcsolatos kompetenciák, fontosságukhoz képest, hiányosak.

A magyar vizsgálat néhány tanulsága, 1a. A legnagyobb „deficitek” (képesség…) a diákok motiválása (-0,59) megteremteni az együttműködés és a kölcsönös bizalom légkörét (-0,49) biztonságos tanulási környezetet teremteni (-0,47) kapcsolatot teremteni a szülőkkel, az iskola környezetével (-0,34) hatékony és valósághű tanulási környezetet létrehozni (-0,34) naprakész ismeretekkel rendelkezni a legújabb pedagógiai, didaktikai és oktatásszervezési kérdésekben (-0,33)

A magyar vizsgálat néhány tanulsága, 1b. A legnagyobb „deficitek” (képesség…) az önálló tanulás képességeinek megalapozására, fejlesztésére (-0,32) saját tudatosságát fejleszteni (-0,31) a kereszttantervi kompetenciák, különösen az olvasás-szövegértés, információfeldolgozás, a tanulási szokások és készségek, az alapvető gondolkodási műveletek, a problémamegoldó gondolkodás folyamatos fejlesztésére (-0,30) lelkesedni saját tantárgya és a tanulók e tárgyban mutatott fejlődése iránt (-0,3) felismerni a fejlődési és viselkedési problémákat (-0,27)

Belső eltérések a magyar mintán belül. I. Fontossági sorrend, átlag pontszámok Kompetencia (A tanár képes…) Részt vett az Equal projektben Nem vett részt Teljes minta meleg szívvel fordulni a diákokhoz 3,733,193,32 a tanulói közösségekben rejlő pedagógiai lehetőségek kihasználására 3,643,233,33 biztonságos tanulási környezetet teremteni 3,873,413,52 megtalálni az egyensúlyt a diákok irányítása és támogatása között 3,713,243,35 a diákok motiválására 3,933,623,69

Belső eltérések a magyar mintán belül, 3. (Képességi sorrend) Nincs semmi különbség azok között, akik részt vettek az Equal-projektben, és azok között, akik nem.

Összegzés A kompetenciák vizsgálata segíthet a szakmai problémák feltárásában. A nemzetközi összehasonlítások a szakma általános és speciális (nemzeti) problémáinak jobb megértését segítheti (pl. a „kiterjedt” és a „korlátozott” szerepek közti különbségeket). Mindenütt jelentős eltérések vannak a feladatnak tulajdonított jelentőség és a tanárok képessége között. A speciális helyzetben (szakiskola) a deficitek között nagy hasonlóságok vannak nemzetközi szinten. Az iskolák, a tanárok különböző csoportjai közti eltérések elemezhetők: egymástól is lehet tanulni. A deficitek azonosítása segíthet a továbbképzések megtervezésében.