Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kalandozás a könyvek univerzumában irodalmi akadályverseny március
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Az olvasástanítás módszere:
A tananyagbeosztás lehetőségei
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Széchenyi István Gimnázium
Kölyökkuckó Napközi Mekényes
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Angol nyelvi kompetencia
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Nemzetközi Könyvajándék Nap Bethlen Gábor Általános Iskola Székelyudvarhely.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Saját modul megvalósítása DROGPREVENCIÓ as tanévben Készítette : Szegedi Károlyné.
Mikszáth Kálmán:Szent Péter Esernyője Készítette:Adonyi Dávid
Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel?
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Versenyfelhívás! A Városi Könyvtár a Reneszánsz éve és a Népmese napja alkalmából rajzversenyt hirdet az általános iskola 1-2. osztályosai számára. A rajzok.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
A szövegértés tanítása II.
Már megint egy új fizikakönyv?! Kell? –Sok a baj (amúgy is...) Miért is kell? –Hogy segítsen! Milyen kell? –Szeretnivaló-érdekes, –Mozgalmas-színes, –Egyszerű.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
Széchenyi István Gimnázium Dunaújváros Készítette: Terecskei András (tanuló) és Szücsné Dr. Harkó Enikő (igazgatóhelyettes) Előadók: Csathóné Zágoni Nóra.
Zrínyi Miklós Általános Iskola
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Helyzetkép a differenciálásról. Differenciált házi feladat előző órai következő órai Gyakoriság%Gyakoriság% igen 11,7610,2 nem 3661,04271,2 nem válaszolt.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
ZÁKÁNYSZÉK – Fordulat a könyvtár életében Pozitív változások:  Nagyobb alapterület (+ 23 m 2 )  Komplex információs központ (TELEHÁZ + KÖNYVTÁR)
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
DARUS a gyermekekért.
A szövegértés változásai a PISA 15 éve alatt
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A 2007/2008. tanév bemeneti kompetenciamérés tapasztalatai
Angol nyelvi tagozat.
István Király Általános Iskola
A KönyvTÁRva-nyitva jó gyakorlat
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Játék, szórakozás, egészség
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
DARUS a gyermekekért.
Tanár neve | Kurzus száma
Programjaink matematikából a es tanévben
Könyvtárpedagógiai foglalkozások – hónapról, hónapra
Programjaink matematikából a ös tanévben
Programjaink fizikából a es tanévben
Üdv, tanulók! Tanár neve.
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Előadás másolata:

Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában Készítette Mizera Krisztina Gabriella

Miért kell olvasásról beszélni? Amikor az interneten is olvasnak (ha nem játszanak) Chat, MSN stb., levelezés (Ezt megértik?) Olvasási nehézségek / zavarok Diszlexia Elfoglaltságok rangsora Olvasás gyakorisága PIRLS, PISA

A szövegértés fejlesztése Feladatok utasításainak értelmezése Feladatsorok megoldása Olvastatás az órán Csöndes olvasás majd értelmezés Otthonra kiadott rövidebb (novella, vers) művek olvasása Házi olvasmányok kiadása Feltétele: Olvasásra ösztönzés

Olvasásra motiválás és az olvasási szokások befolyásolása Értékelés Olvasónapló Felolvasás Részletek olvastatása Kötelező olvasmányok Részletek tanítása Ünnepek kihasználása Könyvtárban tartott órák Könyvajánlók pozitív értékelése Ajánlott irodalmak jegyzéke

Könyvtárak „B” iskola „A” iskola Jonatán Versenyek helyszíne Népmese Napja Költészet Napja Filmek vetítése (regények) „Szájról szájra” Könyvtári hétpróba Másodikosok beíratása Állati jó nap – nagyon állat könyvek Kézműves programok „A” iskola Versenyek helyszíne Témakörök szerinti programok Minden hónapban egy ünnep Napközisek a könyvtárban várnak egymásra Tanórák a könyvtárban

Tanárok „A” iskola Könyvtárban tartott óra Színházlátogatás Olvasásélmény elmesélése Ajánlott olvasmányok Házi olvasmányok: személyre szabott kérdés Film „B” iskola Az internet lehetőségei Jutalom: film vagy színház A tanárnő mesél a könyvről A tanárnő az éppen aktuálisan olvasott könyvéről mesél Bármilyen olvasmány

Diákok

Diákok

A felmerülő problémák „ A gyerekek nem szeretnek olvasni, így a kötelező olvasmányokat sem.„ „Aki nem szeret olvasni, az a 6-7. osztályos olvasmányoktól megrémül.” „Sokan csak a számonkérés miatt olvassák el a kötelezőket és ezt be is vallják, ha rákérdezek.” Egyre nehezebb a motiválás Komoly szövegértési gondok, de nincs idő a fejlesztésre Kötelezők röviden és filmek Nem lehet számítani a szülőkre

Perspektívák Nem csak egy tanár a felelős Szaktanárok és könyvtárosok aktív együttműködése A könyvtárakban megtartott szakórák Csak egy könyv elmélete Módszerek részletes kidolgozása Helyi tantervekbe építés

Minden program célja… Köszönöm a figyelmet!