Az ókori sumér étkezési szokások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Angol – amerikai projekt hét
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Testünk építőkövei: A vitaminok
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA I.
A táplálkozás rendje.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Tovább lépés klikkeléssel! Jó egészséget kívánunk:
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
MEXIKÓI KONYHA.
Az ókori római étkezési szokások
Car Warner angol fotográfus készítette a képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testünk építőkövei – a vitaminok
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Gemüsen
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
21. FÖLDMŰVELÉS.
Élelmiszer lábnyom.
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek. 
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Az ókori sumér étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka

Növénytermesztés Állattenyésztés juh disznó marha tehén kecske szárnyasok: kacsa, liba vadak gazella tönkbúza árpa datolyafa

Általános ételek

Kenyér jó minőségű lisztjük volt, mégsem volt különleges kenyerük Puabi királynő sírjában találtak kenyérdarabokat Úr városában növényi és állati zsírral gazdagították: tej, vaj, sajt, gyümölcslé, szezámmag a sumérok elsősorban nem a kenyér miatt termesztették az árpát

„Az aratás istennője”

Húsételek a mezopotámiaiak életében fontos szerepe volt a juhnak disznót, marhát, gazellát, szárnyast, vadat vadásztak farmokon ludakat és kacsákat is tenyésztettek szárították, füstölték, sózták roston sütve is szerették

Tejtermékek juh-, kecske-, tehéntej sajtot, és vajat termeltek kacsa- és libák tojásait is fogyasztották

Halételek alapvető termékük folyókról, tengerről, csatornákról, privát tavakból szerezték mintegy 50 fajta hal

Gyümölcsök legkedveltebb a datolya alma, gránátalma, birsalma kajszibarack cseresznye füge dinnye eperfa körte szilva

Zöldségek legelterjedtebb: hagyma, fokhagyma káposzta, uborka, sárgarépa, fehérrépa, retek, bab, borsó, csicseriborsó szárított állapotban raktározták leveseket készítettek az összesből főzőolajt a szezámmagból készítették

Fűszerek és füvek Ismerték, és használták: koriander zsálya kömény édes kömény póréhagyma majoránna menta mustár rozmaring sáfrány kakukkfű

Ital: Sör legkedveltebb ital volt Mezopotámiában első sörfőzdék itt jelentek meg sör készítése: a hántolt gabonákból sütött cipókat feldarabolták erjesztették különböző fűszerekkel (fahéj, méz) ízesítették 70-féle sörfajtájuk volt