Az ókori sumér étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka
Növénytermesztés Állattenyésztés juh disznó marha tehén kecske szárnyasok: kacsa, liba vadak gazella tönkbúza árpa datolyafa
Általános ételek
Kenyér jó minőségű lisztjük volt, mégsem volt különleges kenyerük Puabi királynő sírjában találtak kenyérdarabokat Úr városában növényi és állati zsírral gazdagították: tej, vaj, sajt, gyümölcslé, szezámmag a sumérok elsősorban nem a kenyér miatt termesztették az árpát
„Az aratás istennője”
Húsételek a mezopotámiaiak életében fontos szerepe volt a juhnak disznót, marhát, gazellát, szárnyast, vadat vadásztak farmokon ludakat és kacsákat is tenyésztettek szárították, füstölték, sózták roston sütve is szerették
Tejtermékek juh-, kecske-, tehéntej sajtot, és vajat termeltek kacsa- és libák tojásait is fogyasztották
Halételek alapvető termékük folyókról, tengerről, csatornákról, privát tavakból szerezték mintegy 50 fajta hal
Gyümölcsök legkedveltebb a datolya alma, gránátalma, birsalma kajszibarack cseresznye füge dinnye eperfa körte szilva
Zöldségek legelterjedtebb: hagyma, fokhagyma káposzta, uborka, sárgarépa, fehérrépa, retek, bab, borsó, csicseriborsó szárított állapotban raktározták leveseket készítettek az összesből főzőolajt a szezámmagból készítették
Fűszerek és füvek Ismerték, és használták: koriander zsálya kömény édes kömény póréhagyma majoránna menta mustár rozmaring sáfrány kakukkfű
Ital: Sör legkedveltebb ital volt Mezopotámiában első sörfőzdék itt jelentek meg sör készítése: a hántolt gabonákból sütött cipókat feldarabolták erjesztették különböző fűszerekkel (fahéj, méz) ízesítették 70-féle sörfajtájuk volt