Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

MEAUREMENTS IN KISKUNHALAS. We have eight sites around Kiskun- halas. Six of them are on the bank of Dongéri-channel and two sites are on the bank of.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Kattintással tovább léphetsz!
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Vizek a mélyben és a felszínen
A környezeti elemek I. A légkör
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Kiskunhalas környékének talajai
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Dunaújváros levegőminőségének monitorozása Nagy Attila
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
A Víz Világnapja Március 22..
Duna Nap június 29. Duna napja JÚNIUS 29. június 29.
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
A víz globális környezeti problémái
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
A hazai gyeptársulások veszélyeztetettsége és védelme
Készítette: Nagy Zsanett
Szappanok káros hatása
Balaton.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Környezetszennyezés Kisújszálláson. Több, mint 300 lakossági bejelentés 128 illegális szemétlerakat Szemét az utcákon Leginkább iskolák és élelmiszerboltok.
Felszín alatti vizek védelme
Szigyártó Erzsébet XI.B
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Erdély földrajza Tordai hasadék.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Vízszennyezés.
A tavak eutrofizációja
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Szent József Katolikus Általános Iskola
A Sió környezete és élővilága
Magyarország természeti kincsei
A vízszennyezés.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Környezetvédelem.
Zemplénagárd.
Hazánk tavai
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
Palicsi-tó.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyarország vízrajza
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary

Levegő Kiskunhalas és környéke, az egyik nagy tájunk, az Alföld mérsékelten szennyezett levegőjű területeihez sorolható. A legfőbb szennyező-forrás az 53. számú főút, ahol nitrogén-oxidok, szén-dioxid, ólom és illékony szerves anyagok kerülnek a levegőbe, a szálló por koncentrációja pedig megnő. Az utak menti emisszión kívül meg kell említeni a lakosság téli fűtését is, ennek során jelentős mennyiségű kén-dioxid, nitrogén-dioxid és korom kerül a levegőbe. Kiskunhalason a Környezetvédelmi Felügyelőség méri az ülepedő por mennyiségét, melynek féléves átlagai jóval kisebbek a határértéknél, a 30 napos időszakokban azonban előfordul, hogy meghaladják azt. Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary

Térkép készítése az iskola környékéről.

Munka közben …

A zuzmók a negatív indikátorok közé tartoznak, jelenlétük arra utal, hogy nincs, vagy nagyon alacsony a SO 2 koncentrációja. A zuzmók nagyon érzékenyek a légköri kéndioxid-terhelésre. Lassú növekedésük és folyamatos élettevékenységük miatt télen-nyáron felhalmozzák - akkumulálják magukban a szennyező anyagokat, így szervezetük csekély légköri koncentráció esetén is károsodik, elpusztul. További anyagokra érzékenyek: SO2, NOX, ózon, fluorid, növényvédő szer, műtrágya, radioaktív anyag, klór. Közönséges sárgazuzmó – Xanthoria parietina

Az iskolánk környékén szinte minden fán találtunk zuzmót.

Zuzmó az iskola udvarán.

Víz Kiskunhalas az ország középső részén, két nagy folyó a Duna és a Tisza közötti területen helyezkedik el. Egykoron, a lecsapolások és vízrendezések, Dongéri-főcsatorna megépítése előtt a XX. század közepéig az egész Duna-Tisza közén, ennek értelmében Kiskunhalason is, kiterjedt mocsárvilág volt. Városunk vízrajza napjainkban azonban igen szegényes képet mutat. Kiskunhalas területén mára már csak a Sóstó, valamint a Fejeték láprétje maradt fenn. Nyílt vízfelülettel azonban csak a Sóstó rendelkezik. Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary

Víz Az első mintavételi helyünk a Sóstó: A város északi részén elhelyezkedő szikes tó a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozik. Deflációs tó, vagyis természetesen szélfújta mederben keletkezett. A területet homoktalaj borítja, amelyre északkelet- délnyugati irányú lösztakaró rakódott le.

A Sóstó területe 53,3 ha, ennek kb. a fele 28,7 ha nyílt vízterület, a maradék terület náddal borított. A tó átlagos mélysége 1 – 2 m. A csapadék és a talajvíz pótolja elpárolgott vízét, de két mesterséges kutat is fúrtak, melyekre az aszályos időszakokban van szükség. Sóstó

A tó zöldes színű, megszagolva halak, növények szaga érezhető. A tó vízének szűrőpapíron való átszűrése után a szűrőpapíron többnyire ásványi anyagok és növények maradtak fenn. A tó vize enyhén lúgos kémhatású, ph-ja 8,5-ös. Sóstó

A XX. század elején a gyógyhatásnak köszönhetően a Sóstó Európa-hírű fürdővíz volt ben helyi jelentőségű védett területté nyilvánították. A tó és környezete védett növény- és állatfajoknak ad otthont. Ilyenek a növények közül a kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum), a mocsári aggófű (Senecio paludosus), a mocsári kosbor (Orchis laxiflora ssp. palustris), az állatok közül pedig 72 védett, 5 fokozottan védett faj fordul elő a Sóstón és környékén. Sóstó A tavat és élővilágát veszélyeztető tényezők közé tartoznak az emberi székletből származó baktériumok, illegális szennyvízelvezetők, intenzív horgászat, mezőgazdasági művelésből származó növényvédőszerek.

Víz A második mintavételi helyünk: Dongéri-főcsatorna Az 1940–42-es évek különösen magas vízállása jelentős károkat okozott, és ezért az 1950-es évek első felében megépült a csatorna. A város déli részéről indul először északra, majd a települést megkerülve északkeleti, illetve délkeleti irányba halad tovább és a Tiszába torkollik. Hossza 84 km, vízgyűjtő területe 930 km 2. A Dongéri-csatorna a megépítést követő néhány évtized alatt eliszaposodott, csekély esése miatt a csapadékvizet már alig tudta elvezetni. Ezért még napjainkban is folytatódik a vízrendezés. A GLOBE-csoport folyamatos méréseket végez a csatornán folyamatosan ellenőrizve a víz minőségét.

Dongéri-főcsatorna

A csatornából két helyen vettünk mintát: az iskola közelében fekvő Vásártér mögötti szakaszból és a Kántor-kaszáló előtti részből, ahol a csatornába engedik a termálfürdő melegvizét. A két helyen a Csatorna képe rendkívül eltérő képet mutat.

Dongéri-főcsatorna A mintavételi helyek eredményei megegyeznek. A víz színe szabad szemmel vizsgálva sötét zöldnek volt mondható. A csatorna vízének a növényi eredetű szagok mellett enyhén szennyvíz szaga volt. A vízminták szűrése után, a szűrőpapíron főként moszatok maradtak fent és némi ásványi anyag. A csatorna vizének ph-ja 8-as volt.