BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Képeslapok a Dunáról.
Advertisements

Budapest védett természeti értékei
Világörökségünk A budai vár.
Földtani alapismeretek III.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Hortobágyi Nemzeti Park
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
A városok fejlődése és szerkezete
Magyarország természeti kincsei
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Település Településrendszer Településállomány. Nagyvárosok a magyar településrendszerben Készítette: Széplaki Dóra Debrecen, 2013.április 16.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
KEZDÉS!!!!!!.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az urbanizáció és városaink
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Világ város születik: BUDAPEST
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Budapest turisztikai marketingje
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
Budapest turisztikai marketingje
Dunakanyar Bemutatása.
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Készítette: Antos Tamás 8.b
A települések és a városodás folyamata
Bakony.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Kambodzsa.
Kőzetek.
A világ 7. legszebb villamosvonalán
A gerecsei és budai-hegységi termálkarszt fejlődésének összehasonlító vizsgálata a forrásmészkövek alapján a felső-pannóniai emelettől napjainkig Varga.
Világörökségek Magyarországon
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Kolozsvár.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Készítette: Koleszár Gábor
Budapest Három nagytáj érintkezési pontja – Alföld, É.-i khgys, Dunántúli khgys A Kárpát medence természetes középpontja – egyedülálló panoráma Kialakulásában.
Európa földtörténete, felszíne
Hungary.
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS Tk. 93.-96.

BUDAPEST TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI Budapest kétarcú természetföldrajzi képét a Duna medre, a Pesti-síkság és a Budai-hegység alkotja. A Budai-hegységet a dolomit, a mészkő, a márga(Apró törmelékszemekből álló üledékes kőzet. Átmenet az agyag és a mészkő között. A cementgyártás fontos nyersanyaga.) a homokkő és az agyag alkotja. A Duna-völgy kavicstakarója a negyedidőszak végén érkezett meg.

A jelenkorban iszappal és homokkal töltődött fel a Duna mai ártere. A Budai-hegységben a kéregmozgások által hévforrások fakadtak. A „budai termális vonal” mentén feltörő különböző hőfokú (35-76 oC közötti) és változatos ásványi összetételű gyógyforrások a várost híres fürdővárossá emelik.

Budapest éghajlatában magas a napsütéses órák száma (évi több, mint 2040 óra). ÉNy-i uralkodó szélirány A természetes növénytakaró nagy része elpusztult.

BUDAPEST VÁROSSZERKEZETE A budai oldal történelmi városmagja a Várnegyed. Az UNESCO Világörökség Bizottsága a teljes Várnegyedet és a Gellért-hegyet, az Országházat, a Belvárosi templomot is magában foglaló Duna-parti sávot felvette a világ kulturális öröksége listájára.

A pesti városmag (a city) fokozatosan alakult át Budapest, illetve az ország pénzügyi, igazgatási és kereskedelmi központjává. A nagyváros által nyújtott szolgáltatások: elegáns szállodák, modern irodaházak, banképületek, luxuskereskedelmi üzletek stb.

A külső munkahelyövben pályaudvarok, kórházak, raktárak, gyárak egyaránt találhatók… A külső lakóövet a laza, kertvárosi beépítésű területek valamint a lakótelepek alkotják (Újpalota, Békásmegyer, a Budai-hegység lejtői).

A FŐVÁROS JÖVŐJE Budapest nemzetközi nagyváros. Megvannak az adottságai ahhoz, hogy egyes szerepköreinek a határon is túlnyúló vonzása alapján a közép-európai térség nemzetközi jelentőségű központjává váljon.