Thébai mondakör.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az utolsó Árpádok ( ).
Advertisements

Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
A görög drámA.
1. FELADAT- APRÓHIRDETÉSEK
Rokonok. Sok - sok évvel ezelőtt, amikor 23 éves voltam, hozzámentem egy özvegyhez, aki olyan gyönyörű volt, hogy az csak na. Ennek az özvegynek volt.
Könnyek....
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Iskolánk névadója: Szent László király
Minósz király és a knosszoszi palota
Egyiptom.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Feltétel nélküli szeretet
Szophoklész Antigoné.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
AZ ANTIK GÖRÖG SZÍNHÁZ Takács Szilvia AZ ANTIK GÖRÖG SZÍNHÁZ Takács Szilvia 2004.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció Esztétika Tagozat
A mítoszok.
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
Dionüszosz 6/C.
Oidipusz király 15/C.
Szeretnék bemutatni valakit:
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
Feltétel nélküli szeretet
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
A pillanat elmúlik. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Daidalosz és Ikarosz története.
Készítette: Pető Tamás
A GÖRÖG DRÁMA.
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
ALEXENDROSZ Makedón Nagy Sándor.
Mi is az az Advent?.
Thészeusz apja (Aigeusz) kardjával, Argolisz
Antigoné.
Készítette: Szabó Renáta
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
 Páros vagy csoportos munkához ajánlott!  A 3-7.diakockák a megoldás menetét mutatják be  Helyes megoldás : 8. dia.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
A rómaiak nyomában.
II. Rákóczi Ferenc.
CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,
ÁDÁM-ÉVÁS VICCEK click.
Feltétel nélküli szeretet
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Ikarosz és a repülés.

Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része
II. József "A kalapos király".
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Zrínyi Ilona ( ) 1643-ban,Ozalj várában született. Szülei:Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin Több nyelven beszélt, lovagolt,edzette testét.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Kinizsi pál 1431?-1494.
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Makedónia története a kezdetektől II. Philippos haláláig
Szakrális emlékek Tarjánban
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
Feltétel nélküli szeretet
I. Ferenc József.
A klasszikus szerkezet a görög tragédiában:
Neveld a gyermeked! Efézus 6:1-4.
Árpádházi Boldog Jolán
Az ókori Olümpia romjai
Előadás másolata:

Thébai mondakör

Thébai alapítása Kadmosz alapította Leszármazottja, Laiosz király – jóslat (fia megöli, anyját feleségül veszi) Születő gyermekét egy szolgára bízta, hogy ölje meg, de az összekötözött lábbal csak letette. Oidiposz Korinthoszba került, és az ottani király gyermekeként nőtt fel. Egyszer fülébe jutott egy pletyka a gyanús származásáról. Ezért világgá ment. Laiosz is épp Delphoiba ment újabb jóslatért. Egy hármas keresztútnál összetalálkoztak, egyik sem volt hajlandó félreállni , összeverekedtek, és Oidiposz agyonütötte apját. Megküzdött a Thébait sanyargató szfinxszel. Találós kérdés: Melyik az az élőlény, amelyik reggel négy lábon, délben két lábon, este három lábon jár? A szfinx szégyenében levetette magát a szikláról és szörnyethalt

A thébai vár romjai

Oidiposz és a szfinx

Thébai alapítása Hozzáadták feleségül az özvegyen maradt királynét. Négy gyermek: Eteoklész, Polüneikész, Antigoné és Iszméné. Évek múlva csapások – jóslat: csak akkor szűnnek meg, ha Laiosz király gyilkosa elnyerte büntetését. Oidipusz nyomoz – Iokaszté felakasztotta magát, Oidipusz kiszúrta a saját szemét és elbujdosott. A két fiú megegyezett, hogy felváltva uralkodnak. Eteoklész nem akarta átadni az uralkodást – Polüneikész szövetségeseket keresett, és megtámadták Thébait. (Heten Thébai ellen) A két fivér egymás kezétől esett el: Kreón parancsa Antigoné eltemette Polüneikészt, sziklabörtön, öngyilkos lett jegyesével, a király fiával együtt.