Árpád-kor Gyakorlás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Advertisements

Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Koronázási Jelképek.
III. Béla (1172 – 1196).
Államalapítás.
Bibliotheca Corviniana
KIRÁLYI KORONÁK, KORONAÉKSZEREK.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Árpád-házi királyaink
Iskolánk névadója: Szent László király
Fekete és fehér magyarok
Szent István ( ).
Írta: Balogh Dóra.  Születet: 1206.november 29. Pozsony  Szülei: II. András és Gertrúd  Testvére: Szent Erzsébet  Koronázása: Székesfehérvár 1235.szeptember.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Magyar Anjou Legendárium
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Készítette: Sipos Yvette Vl.B. osztály
Szeretnék bemutatni valakit:
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Szent István, Szent László
Készítette: Németh Katalin …
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy király.
József Nádor élete és munkássága
A honfoglalás.
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
A keresztény magyar állam megalapítása
Szent lászló király.
Csaták, hadvezérek, katonák
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
István király.
Magyarok letelepedése, hitvilága, kalandozások
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Árpád-házi szentek.
II. József A kalapos király.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Magyarország a korai feudalizmus korában
Sárrétudvari.
Szent László és Könyves Kálmán uralkodása. László külpolitikája  László külpolitikája  Salamon határozza meg  Salamon szövetségese IV. Henrik  Ellenségével,
A szabolcsi honfoglalás-kori földvár A letelepedéstől az államalapításig.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Szent István országa. A hatalom megszerzése  István harca a hatalomért  Géza kijelölt utódja  szakít a szenioratus intézményével  Primogenitura.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy király.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Kinizsi pál 1431?-1494.
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
A sztyeppei vándorlás szakaszai
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
A koronázási jelképek.
Magyarország a kora újkorban
MEGTELEPEDÉS ÉS KALANDOZÁSOK
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
I. Károly (Róbert) ( ).
IV. BÉLA ÉS A TATÁRVESZÉLY
Harcok az új rend megszilárdításáért
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
I. Ferenc József.
Kolozsvár.
A küzdelmes XII. század.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Előadás másolata:

Árpád-kor Gyakorlás

Egészítsd ki a szöveget Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! B A C D E F G H

A. Sarolt, az erdélyi törzsfő lánya volt a felesége. B A. Sarolt, az erdélyi törzsfő lánya volt a felesége. B. Gizellát, a bajor hercegnőt vette feleségül. C. Koronát kapott a pápától. D. Kiépítette a vármegyerendszert. E. Halála után fia lett a fejedelem. F. Hozzákezdett a magyarok keresztény hitre térítéséhez. G. Pénzt veretett. H. Uralkodása alatt kiépült az egyházi szervezet. I. Törvényeket hozott. J. Gyermekeit európai uralkodókkal házasította ki. K. Létrehozta az esztergomi érsekséget.

A. Meghódította Horvátországot. B. Elfoglalta Dalmáciát. C A. Meghódította Horvátországot. B. Elfoglalta Dalmáciát. C. Rendelkezései megerősítették az egyházat. D. Enyhítette a lopás büntetését. E. Műveltsége kivételesnek számított saját korában. F. Szigorú törvényeket hozott a tolvajlás és a kóborlás megszüntetéséért. G. Kezdeményezte I. István, Imre herceg és Gellért püspök szentté avatását. H. Eredetileg papnak szánták.

Készíts magyarázatot a 12. századi Európa térképéhez Készíts magyarázatot a 12. századi Európa térképéhez. Mely országokat jelölik a piros és kék színnel jelzett területek? Nevezd meg a két várost is. Mi a neve a kék téglalappal jelzett területnek?

Egészítsd ki a szöveget Egészítsd ki a szöveget! Csak a hiányzó szót írd le a megfelelő betű mellé! törzsenként 895-896 zsákmányszerző nomád élelmiszert katonai meggyengült Augsburg

1. 2.

A E F J B C D G H I K A. Sarolt, az erdélyi törzsfő lánya volt a felesége. B. Gizellát, a bajor hercegnőt vette feleségül. C. Koronát kapott a pápától. D. Kiépítette a vármegyerendszert. E. Halála után fia lett a fejedelem. F. Hozzákezdett a magyarok keresztény hitre térítéséhez. G. Pénzt veretett. H. Uralkodása alatt kiépült az egyházi szervezet. I. Törvényeket hozott. J. Gyermekeit európai uralkodókkal házasította ki. K. Létrehozta az esztergomi érsekséget.

6 2 5 4 1 ;3 7

A B E C F G C D H A. Meghódította Horvátországot. B. Elfoglalta Dalmáciát. C. Rendelkezései megerősítették az egyházat. D. Enyhítette a lopás büntetését. E. Műveltsége kivételesnek számított saját korában. F. Szigorú törvényeket hozott a tolvajlás és a kóborlás megszüntetéséért. G. Kezdeményezte I. István, Imre herceg és Gellért püspök szentté avatását. H. Eredetileg papnak szánták.

Készíts magyarázatot a 12. századi Európa térképéhez Készíts magyarázatot a 12. századi Európa térképéhez. Mely országokat jelölik a piros és kék színnel jelzett területek? Nevezd meg a két várost is. Mi a neve a kék téglalappal jelzett területnek?

G É Z A P O G Á N Y O R S E O L Ó P A N N O N H A L M A T A K S O N Y K Á L M Á N V A Z U L A U G S B U R G ANONYMUS III. Béla király névtelen jegyzője