Indulatszók Módosítószók Helyesírás, nyelvhelyesség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Advertisements

Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Érintés.
A mondat szintagmatikus szerkezete
A mimika szerepe a jelnyelvi kommunikációban
Az állandó határozó és a vonzat
ÁLLÍTMÁNY. ÁLLÍTMÁNY MIT ÁLLÍTUNK? Ég a napmelegtől a kopár szík sarja. ige IGEI ÁLLÍTMÁNY.
A mondat.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Húsvét az élet ünnepe.
A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Mondattan: Összetett mondatok I.
Az alárendelő összetett mondat
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
Hogyan írjunk motivációs levelet?
Micimackó egy igaz történet
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Szófajok rendszere.
Mellérendelő összetett mondatok
Feltétel nélküli szeretet
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
Egyszerű mondat elemzése
Szófajok ismétlése.
Sok ember sétál ki-, be az életedben
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Engedd / Engedj közelebb
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
Olvasd lassan és csendben!.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Egy perc az élet – It’s Now Or Never Egy perc az élet. Ne menj tovább! Ígérd meg, drágám, az éjszakát! Tán holnap elszáll a vágy. Egy perc az élet, ölelj.
Vérmérsékletem képekben
A melankolikus temperamentum
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A nyelv, mint jelrendszer
Összeállította: Dóber Valéria
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Feltételes mód Jelen idő Múlt idő.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
All we love, we left behind
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
International Symposium on Singing in Music Education Demonstration with class of the ELTE Trefort Ágoston Secondary School and Teacher Training Institution.
Olvasd lassan és csendben!
A mondattan Általános kérdések
Az Élet Igéje szeptember.
Mondattípusok 9..
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Régi stílusú népdal Megrakják a tüzet… Béreslegény…
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
Gazdagabb vagy bárkinél,
Súlyos napokban csak Jézusra nézz, Mondd el neki bátran, ami nehéz!
Gondolatok.
Mit mondanak a nők, amikor rajtakapják őket?. Az angol: Darling, ha időben tájékoztattál volna mikor jössz haza, elkerülhető lett volna ez a mindkettőnknek.
A mondatfajták és a modalitás.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Arany János: A méh románca Szerző: Burai Beatrix, Barkóczi Natália, Pesti Lilla,Kókai Anett, Gulyás Réka.
nyelvtanÓrA 4.b osztály Mássalhangz..notebook Mondat2.notebook
Logika.
A nyelv mint jelrendszer
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Előadás másolata:

Indulatszók Módosítószók Helyesírás, nyelvhelyesség I. A mondatszók Indulatszók Módosítószók Helyesírás, nyelvhelyesség

A mondatszók Mondat értékű szók, a közlésben önálló mondatokként vagy tagmondatokként fordulnak elő. Szervetlen beszédelemek (más szóval nem állnak kapcsolatban), tagolatlanok. Két csoport: Indulatszók Módosítószók

1. Indulatszók A beszélő érzelmeit, akaratát felkiáltásszerűen, globálisan kifejező szófaj, jelentéstartalma pontosan nem írható körül. Lehetnek: érzelmet nyilvánító indulatszavak akaratnyilvánító indulatszavak hangutánzó indulatszavak

Az indulatszó fajtája Jelentése Példák Érzelemnyilvánító indulatszó öröm, jókedv kifejezése hej, haj, sej fájdalom, bánat ó, jaj, hajh bosszankodás ej, eh, ejnye, na csodálkozás ejha, jé, tyű, nini meghökkenés hú, nicsak vágy, kívánság ó, bár(csak), rajta szitkozódások, káromkodások fenét, teringettét népdalokból ismert felkiáltások tillárom, haj Akaratnyilvánító indulatszó biztatás kifejezése hajrá, nosza, uccu figyelmeztetés, csillapítás pszt, csitt, kuss, tente állathívogató, terelő szavak cicc, sicc, pipipi, gyi, hess Hangutánzó indulatszó nyihaha, reccs, durr, bumm, kip-kop, bee

2. Módosítószók A mondanivalónak különféle értelmet adnak: bizonyosság – bizonytalanság keveslés – sokallás óhajtás érdeklődés stb. Ide tartoznak a felelőszók is: igen, nem

A módosítószó fajtái Jelentése Példák A mondat szerkezetébe beépülő bizonyosság, nyomósítás persze, bizony, nyilván bizonytalanság aligha, talán, hátha tagadás, tiltás nem, ne, dehogy keveslés, sokallás alig, csak, még óhajtás bár, bárcsak érdeklődés vajon, -e Mondat értékű igenlők igen, csakis, hát, hogyne tagadók nem, sem, ne, se, dehogy

1. feladat Húzd alá a módosítószókat! Milyen jelentésárnyalatúak? Alig hiszem hogy holnap újra el tudnék menni moziba. Neked persze könnyű! Nem mondják mindig azt, hogy ne csavarogj állandóan, tanulj jobban, talán kitakarítanád a szobád. Igen, tudom, igazuk van. De aligha találsz olyan fiút, aki szereti a házi munkát. Vagy ha igen, azt úgyse vallja be.

1. feladat – megoldás Húzd alá a módosítószókat! Milyen jelentésárnyalatúak? Alig (bizonytalanság) hiszem hogy holnap újra el tudnék menni moziba. Neked persze (nyomósítás) könnyű! Nem (tagadás) mondják mindig azt, hogy ne (tiltás) csavarogj állandóan, tanulj jobban, talán (bizonytalanság) kitakarítanád a szobád. Igen, (felelőszó, igenlő) tudom, igazuk van. De aligha (bizonytalanság) találsz olyan fiút, aki szereti a házi munkát. Vagy ha igen, azt úgyse (tagadás) vallja be.

3.Helyesírás, nyelvhelyesség Mondaton belül vesszővel különítjük el (kivétel be, de) jaj, hej, ó, ej (nem jajj, oh, héj stb.) sem – se Tagadószóként mindkettőt használjuk, tiltószóként csak a se-t Ha az állítmány feltételes módú: óhajtó ne/se feltételes kijelentés nem/se(m) Sem … sem, se … se Tagadó kijelentések: mindkettő, a se … se gyakoribb Tiltás: csak se … se