A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

A krétai csata A Merkúr hadművelet.
II. Világ Háború Fegyverei és csatái.
Az I. világháború
Sztálingrádi csata.
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az I. Világháború Békekötések.
KÉSZÍTETTE: RÉMIÁS FLÓRA Biológia- földrajz tanári msc
Call of duty 2.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Úton az újabb háború felé
A 2. világháború Fegyverei
Benito Mussolini
Az Európai Unió története
Az európai integráció története
AZ OVERLORD-HADITERV.
Pearl Harbor.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Gyarmatosítás.
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
Földünk a második világháború után
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
Bonaparte Napóleon.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
Magyarország a II. világháborúban.
Hirosima és Nagaszaki 1945.
Németország bukása 1945.
A II. világháború (2.) A keleti front
A második világháború kitörése
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
8.7 A világháború előzményei és politikai fordulópontjai A holocaust
Európa regionális földrajza
Pálkövi Botond Az Atombomba.
Ritka és régi fényképek Kattints * * *.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A szövetségesek győzelme
Napóleon A császár.
A 2. világháború (1939. szept.1—1945. szept. 2.)
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
A szövetségesek győzelme. A normandiai partraszállás  Döntés Teheránban  A partraszállás előkészítése  december  Eisenhower kinevezése  fő.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A fordulat. A kilátások  1942 nyara  stratégiai kezdeményezés a szövetségesek kezébe kerül  A fordulat lassú ’43 nyaráig tart  okok  Anyagháború.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A második világháború Egyetemes és európai történelem II. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2015/2016. tavaszi félév.
A világ az első világháború után
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
A kommunista diktatúrák
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
A világháború kezdete július 28. – november 11.
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A szövetségesek felülkerekedése
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A

A háború kezdete: 1939 Szeptember 1. A bekebelezett országok sorrendje: -Ausztria -Csehszlovákia -Lengyelország -Dánia -Norvégia -Hollandia -Belgium -Franciaország -Szovjetunió Adolf Hitler. A diktátor, aki a vihart elindította. Hitler hatalomvágya nem ismert határokat. Németország mellett csak Olaszország és Japán tartott ki a fasizmus mellett

A Hitleri Németország Terjeszkedése. Hitler egyfrontos politikája nem vált be: A hamar jelentkező nyersanyaghiány miatt az 1941-es év első felében megindította csapatait a Szovjetunió ellen. Terve itt is az eddig jól bevált villámháború volt. A fasiszta Németország terjeszkedése

1941. A Japán-Amerikai hadszintér. Japán repülők 1941. December 7-én megtámadták és lebombázták Pearl Harbort, a Hawaii szigeteken berendezett amerikai bázist. A támadás során elsüllyedt hadihajók egyike.

Az 1942- 44-es változások. A szövetségesek kidolgozott inváziós terve: az Overlord ( Hűbérúr) hadművelet. A terv alapján 5 normandiai partszakaszon kellett partra szállni. Az amerikai hadsereg katonái az Omaha partszakaszon a partraszállás után 6 órával. Ez a partszakasz okozta a legtöbb problémát.

1942. Az afrikai hadszintér. Erwin Rommel német tábornagy érkezése után változott a helyzet. Rommel Afrika Korpsa halmozta a győzelmeket. -El-Alamein -Egyiptom egy része Rommel tábornagy tisztjei körében.

A keleti hadszintér 1942-43-ban. Hitler nem 3000 Km- es szakaszon indította meg csapatait, hanem csak 1000 Km-en próbált előrenyomulni. Viszont az oroszok keményebben vágtak vissza, és így veszítette el többek között a sztálingrádi és a kurszki csatát. Utcai harcok Sztálingrád egykori külvárosában.

1943-tól a németek reményei a háború megnyerésével kapcsolatban szertefoszlottak. A helyzet mindenhol válságosra fordult. Hitler nem tudta, hogy a szövetségesek vagy a Szovjetunió inváziójától féljen-e jobban. Miután Olaszország kilépett a háborúból, eltört a Berlin- Róma tengely. Németország magára maradt.

A háború vége: 1945. Szeptember 2. Németország veresége után minimálisra csökkentek Japán esélyei. Amerika 2 atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira, hogy gyors megadásra kényszerítse Japánt. Ennek hatására a japán császár bejelentette Japán kapitulációját. Ahol a világot 2 részre osztották: a jaltai értekezlet. Résztvevői: balról:Churchill, Roosevelt, Sztálin.