SzTE JGYTFK Matematika Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Advertisements

A geometriai inverzió Gema Barnabás.
Síkmértani szerkesztések
Stacionárius és instacionárius áramlás
Másodfokú egyenlőtlenségek
Rajz alapfogalmak rajzeszközök, szerkesztések
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
FONTOS A PONTOSSÁG Miklós Ildikó
Geometriai fogalomalkotás valóságos és virtuális modellek együttes alkalmazásával Anna Rybak Uniwersytet w Białymstoku, Instytut Informatyki
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Háromszögek hasonlósága
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Így használom a számítógépet a matematika tanulásában
Műszaki ábrázolás alapjai
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
Mérés koordináta mérőgépen KMG programozásának alapjai
3. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
3-4. előadás MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
A háromszögek nevezetes vonalai
SzTE JGYTFK Matematika Tanszék
Dinamikus geometriai szoftverek az oktatásban
Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
Koordináta-geometria
Készítette: Kreka Bálint
TRANSZFORMÁCIÓS FELADAT MEGOLDÁSA (S.3.12.)
Thalész tétel és alkalmazása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
A modern fizika matematikája a középiskolában
Matekhét az Istvánban Görbék titkai.
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
A hozzáírt kör középpontja
Háromszögek.
Matematikai tesztelő program
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Munka.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
SzTE JGYTFK Matematika Tanszék
Egy GeoGebra verseny terve
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Geometriai feladatok programozása Geometriai programozás Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék 2010.
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
Ábrázoló geometria feladatai
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
A háromszög nevezetes vonalai
Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK Központi Alapok Program
Készítette: Horváth Zoltán
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
I. Szelő tétel és szerkesztése
Szimmetrikus alakzatok rajzolása
Előadás másolata:

SzTE JGYTFK Matematika Tanszék Problémamegoldás és szemléletformálás dinamikus geometriai módszerekkel Árki Tamás SzTE JGYTFK Matematika Tanszék arki@jgytf.u-szeged.hu Nyíregyháza, 2004. július 7.

Dinamikus geometriai rendszerek Cabri http://www.cabri.com Cinderella http://www.cinderella.de/en/ Euklides http://www.moti.hu/euklides/ …

Dinamikus geometriai rendszerek jellemzői Interaktív adatkezelés Szerkesztési lépések tömörítése (makrók) Nyomvonal megjelenítés Animáció Szerkesztési lépések visszajátszása …

Néhány módszertani kérdés Jól strukturált, pontos szerkesztések Korai alkalmazás Óravezetés Nyitott feladatkitűzés Kísérlet —sejtés —bizonyítás Általánosítás lehetősége Szinguláris esetek …

A háromszög köré írt kör Szerkesszünk háromszöget, majd szerkesszük meg oldalfelező merőlegeseit! Változtassuk a háromszög csúcsait! Mit tapasztalunk? Szerkesszünk kört, amely illeszkedik a háromszög csúcsaira! Változtassuk a bázispontokat, és figyeljük a körülírt kör középpontját! Mit tapasztalunk? Fogalmazzunk meg sejtéseket!

Az interaktivitás szintjei és céljai „Véletlenszerű mozgatás” Cél: tapasztalatgyűjtés, felfedezés „Irányított mozgatás” Cél: Speciális esetek tanulmányozása, felfedezés „Mozgatás láthatatlan pálya mentén” Cél: felfedezett tulajdonság fenntartása, sejtések „Csatolt mozgatás” Cél: bázispont mozgatása adott görbén, megerősítés „Mozgatási teszt” Cél: a sejtések ellenőrzése, „interaktív igazolás”

Az interaktivitás szintjei Vegyünk fel egy háromszöget, majd szerkesszük meg belső szögfelezőit! Tükrözzük a sík egy bázispontján, valamint a háromszög egy-egy csúcsán átmenő egyeneseket a megfelelő szögfelezőre! Vizsgáljuk meg az ábrát a bázispontok változtatása mellett! Fogalmazzunk meg sejtéseket! Keressünk olyan háromszögeket, amelyekben könnyen igazolhatók sejtéseink!

„Interaktív diszkusszió” Adott két kör, valamint egy egyenes. Szerkesszünk húrtrapézt, amelynek az adott egyenes szimmetriatengelye, valamint szárai húrt alkotnak egy-egy körben! Vizsgáljuk meg a feladat megoldásainak számát az adott alakzatok különböző helyzeteiben!

A nyomvonal meghatározás módszerei Csatolt mozgatás A mozgó pont kézi mozgatás által történő vizsgálata Animáció A mozgó pont automatikus mozgatása Animáció fázisainak egyidejű mutatása A nyomvonal diszkrét pontjainak megjelenítése Nyomvonal megjelenítése Az „összefüggő” nyomvonal megjelenítése A nyomvonal szerkesztése A nyomvonal euklideszi értelemben vett szerkesztése

Nyomvonal 1. Adott egy kör, valamint egy arra illeszkedő rögzített pont. Határozzuk meg a pontra illeszkedő húrok felezőpontjának mértani helyét! Készítsünk animációt a húrok, valamint a felezőpontok megjelenítésére! Ábrázoljuk a mértani helyet alkotó ponthalmazt a Nyomvonal funkció segítségével! Szerkesszük meg a mértani helyet!

Nyomvonal 2. Adott egy kör és annak belsejében egy P pont. Mi azon körök középpontjainak mértani helye, amelyek az adott kört érintik, és áthaladnak az adott ponton? Vizsgáljuk meg, hogy milyen alakzatot kapunk mértani helyként, ha a P pont illeszkedik az adott körre, illetve ha annak külső pontja!