A MESTER ÉS MARGARITA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Advertisements

Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Film és irodalom Bulgakov regénye és Wajda filmje.
A házasság még nem a mennyország
Orosz realizmus Összefoglalás.
József Attila / / Tóth Márta.
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Jules Verne.
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Gárdonyi Géza meséi.
A XIX. SZÁZADI OROSZ IRODALOM
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
A regény műfaji jellegzetességei
REALIZMUS.
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Vörösmarty Mihály élete
Fekete István január 25. – június 23..
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Moliere 24/B.
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Március jeles napjai.
A szövegértés tanítása II.
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Kertész Imre: Sorstalanság
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Egy ébredés története II. Készítette: Jon A. Palmer.
Goethe: Faust 23/C.
Apokalipszis 12/C.
Anton Pavlovics Csehov
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Puskin 26/B.
A Biblia.
Szabó Magda: Katalin utca
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
ISTEN hozott köztünk!.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Az Élet Igéje augusztus.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A Csongor és Tünde forrásművei
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Micheal Foucault.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
A mese.
Sivatagon és vadonban. Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz Lengyel regényíró 1846-ban született Lengyelországban elszegényedett nemesi család gyermekeként.
Szabó Magda : Abigél.
Általános tendenciák század második felének orosz lírája Ny. Nyekraszov, Az orosz másodrangú költők (1850)  A versritmus és -stílus megújhodása.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
A. Puskin szintetizáló életműve Синтез достижений русской литературы в творчестве А. С. Пушкина Puskin öröksége.
Csongor és tünde Sík Ferenc.
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Mikszáth Kálmán novellái
Nemzeti Színház szeptember 21.
A 19. század második felének orosz irodalma
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Színpadon Az ember tragédiája
A pétervári mítosz 2..
Előadás másolata:

A MESTER ÉS MARGARITA

Mihail Afanaszjevics Bulgakov

Ebben a moszkvai házban élt Bulgakov…

… a ház azóta igazi irodalmi zarándokhellyé vált…

A Bulgakov Múzeum Kijevben…

Élete 1891-ben Kijevben született nemesi eredetű családban. Édesapja teológiaprofesszor, édesanyja tanárnő. Orvosként végez 1916-ban a kijevi egyetemen. 1919-ben úgy határoz, hogy az írásnak szenteli életét => darabjait bemutatják 1921-től Moszkvában él újságíróként. A 20-as évek közepétől az orosz irodalom élvonalába kerül.

Orvosból író… Sir Arthur Conan Doyle Csehov Csáth Géza

A 20-as évek közepétől támadások sora éri. Darabjait betiltják, nem publikálhat. Levelet ír Sztálinnak, hogy engedjék külföldre, vagy ne lehetetlenítsék el. Segédrendezői állást kap a Művész Színházban.

A moszkvai Művész Színház

…és a MŰ

1928-tól, 1940-ig, a haláláig írja. Kezdettől fogva tudja, művét életében nem láthatja nyomtatásban. A Mester és Margarita 1966-ban jelenik meg először. Az első kiadásban számos részt cenzúráztak. Az első teljes, cenzúrázatlan kiadás Magyarországon jelent meg.

A regény legelső vázlataiban még nem szerepelt a Mester és Margarita figurája. A mű korai változataiban Bulgakov a kortárs világ szatirikus rajzát adta, melynek középpontjában a Sátán áll.

A szerelmi szál az író 1932-es házassága után került szövegbe, és a cselekmény középpontjába...

Bulgakov, a Mester meg az ő Margaritája…

A regény 1937-es „végleges” (Bulgakov utolsó percig javítgatta művét A regény 1937-es „végleges” (Bulgakov utolsó percig javítgatta művét!) változatában kerül a középpontba a fausti Mester és társa Margarita.

Bulgakov már meglévő mítoszok elemeit dolgozza össze: Mítoszteremtés Bulgakov már meglévő mítoszok elemeit dolgozza össze: Faust-monda + Evangéliumok

Források… Goethe: Faust

Források… Biblia, Újtestamentum

Dosztojevszkij: Karamazov testvérek Források… Dosztojevszkij: Karamazov testvérek

Források… Puskin művei

Források… Gogol: Holt lelkek => Woland a holt lelkek országában barangol, ahol végül két élő lelket talál (címszereplőinket), valamint egy feltámadó lelket, Ivánt

Források… Gogol: Az orr => Berlioz levágott feje párhuzamba állítható Gogol művével

4 szál 1. Moszkva művészéletének szatirikus ábrázolása. 2. A Sátán ténykedései Moszkvában 3. Ha-Nocri és Pilátus története 4. A Mester és Margarita története

Párhuzamos szereplők Woland – Mefisztó (a Faust Walpurgis-éj jelenetéből való a név) Mester - Faust Margarita – Margit Frida – Margit (gyermekgyilkosság) Lévi Máté – Jézus; Iván – Mester; Wagner – Faust (a mesterét nem értő tanítvány)

Eseménysíkok Hétköznapi sík – a 30-as évek Moszkvája, ahol a Mester (Bulgakov egyfajta alteregója) írja regényét Regény a regényben: Pilátus és Jósua 2000 éves története Fantasztikum síkja – ez köti össze az előző kettőt (a Sátán útja)

Térszerkezet

Térszerkezet 1. Valódi és fantasztikus helyszínek (Moszkva, Jeruzsálem) * 2. Az előzőeket keresztbe metsző térszerkezet, mely ún.pragmatikus (személytelen viszonyokon alapuló pl. Berlioz+Iván), térből és imaginárius (személyes, végtelenné táguló pl. Mester+Margarita) térből áll.

Időszerkezet 1. A pragmatikus tér ideje órával mérhető. * 2. Az imaginárius tér ideje nem órával mérhető, más törvények vonatkoznak rá időnkívülivé válik ez a tér, mely teret enged a belső szabadságnak idősíkok metszete (pl. Woland egy időben van jelen mindenütt) „átbeszélések” az egyes dimenziókból

Szimbolikus idő A nagyhét napjain játszódik a jeruzsálemi és a moszkvai történet egyaránt. (mint Hoffmann Az arany virágcserép c. műve!) * Három nap alatt játszódnak az események => a keresztre feszítés és a feltámadás közötti időt a sátán uralja a földön!

Képek

Москва

Воланд

Бегемот

Коровьев-Фагот

Азазелло

Гелла

Мастер

Маргарита

A Mester és Margarita a színpadon..

… és tévében, Nagy Könyv műsorában.

КОНЕЦ